Κομισιόν για Ελλάδα: Ανάπτυξη 3,5% και πληθωρισμό 6,3% το 2022

Ανάπτυξη 3,5% εκτιμά η Κομισιόν ότι θα εμφανίσει η ελληνική οικονομία φέτος και 3,1% το 2023, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 4,9% και 3,5% αντίστοιχα. Σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις, ο πληθωρισμός αναμένεται στο 6,3% το 2022 και στο 1,9% το 2023. Ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφώσει στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 και να παραμείνει υψηλός στη συνέχεια, πριν να αποκλιμακωθεί το 2023.

Όπως σημειώνει η Κομισιόν, έπειτα από μια γρήγορη ανάκαμψη από την πανδημία και μία υποσχόμενη εκκίνηση της χρονιάς, ο πόλεμος στην Ουκρανία επισκιάζει τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία. Η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη αλλά ισχυρή, τονίζεται, λαμβάνοντας ώθηση από την πλήρη ανάκαμψη του τουρισμού. Ο υψηλός πληθωρισμός αναμένεται να επιβαρύνει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, όμως οι επιπτώσεις περιορίζονται από τα μέτρα στήριξης. Η Κομισιόν περιμένει πρωτογενές πλεόνασμα από το 2023, καθώς σημειώνει ότι τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα θα λήξουν το 2022.

Στήριγμα το Ταμείο Ανάκαμψης

Η μειωμένη διάθεση για ρίσκο, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες ίσως να προκαλέσουν καθυστερήσεις σε νέα επενδυτικά projects, προειδοποιεί η Κομισιόν. Προσθέτει, όμως, ότι η οικονομία θα ωφεληθεί από την υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η Κομισιόν προβλέπει ότι ο τουρισμός θα παραμείνει ανθεκτικός παρά τον πόλεμο, με δεδομένο ότι οι τουρίστες από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία αποτελούν μικρό μέρος των συνολικών αφίξεων. Όμως, οι εξαγωγές προϊόντων αναμένεται να μειωθούν σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, λόγω της επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*