Αποκαλυπτική έρευνα: Ενας / 3 έλληνες επιθυμεί επιστροφή στην δραχμή

Αντιευρωπαϊσμός σε άνοδο, θεσμοί σε κρίση, κοινωνικός συντηρητισμός και οικονομικός φιλελευθερισμός: Ποιοι είναι οι Έλληνες σήμερα;

Η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις που ανακοινώθηκε σήμερα 5 Μαρτίου 2017, αποκαλύπτει  κάποια εντυπωσιακά, αναπάντεχα ευρήματα.

1. Ο Αντιευρωπαϊσμός σε άνοδο

Το συμπέρασμα που βγήκε από την περυσινή μας έρευνα, ότι δηλαδή υπάρχει μια ήπια επιφυλακτικότητα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που πάντως δεν έχει πάρει ακόμη το χαρακτήρα της ανοιχτής ρήξης, φαίνεται πως ισχύει και φέτος. Μόνο που φέτος η επιφυλακτικότητα είναι λιγότερο ήπια, η απογοήτευση λίγο πιο έντονη, και οι φωνές απόρριψης της Ε.Ε. λίγο πιο ισχυρές. Πράγματι, βλέποντας τα αποτελέσματα των τριών ερευνών της διαΝΕΟσις σχεδόν σε όλα τα “ευρωπαϊκά” ερωτήματα, η τάση γίνεται προφανής.

“Με διεθνείς όρους θα λέγαμε πως παρατηρούμε την ανάδειξη ενός ισχυρού και δυνητικά απειλητικού ευρωσκεπτικισμού, ο οποίος αμφισβητεί τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση” γράφει ο Νίκος Μαραντζίδης στην έκθεσή του για τα αποτελέσματα.

2. Δημοκρατία και Θεσμοί

Ένα από τα θεαματικά ευρήματα της περυσινής έρευνας ήταν η (πολλαπλή) επιβεβαίωση της εξαιρετικά υψηλής εικόνας που έχουν οι Έλληνες για τον εαυτό τους και τη χώρα τους. Η εικόνα αυτή παραμένει καθαρή. 9 στους 10 Έλληνες δηλώνουν “υπερήφανοι που είναι Έλληνες” ενώ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ‘οι Έλληνες είναι ένας λαός με μεγάλη ιστορία που παρά τη σημερινή κρίση ξεχωρίζει ακόμα για την ευφυία και τον πολιτισμό του” σε ποσοστό 62,3% (ένα ποσοστό που, πάντως, ήταν 10 μονάδες μεγαλύτερο τον Απρίλιο του ’15). Οι μόνες πληθυσμιακές ομάδες που διαφωνούν είναι οι πλουσιότεροι (48,3%) και οι ακροαριστεροί (28%).

3. Αντικρατιστές και φιλελεύθεροι;

Το συμπέρασμα της περυσινής έρευνας, ότι οι Έλληνες δηλώνουν πολύ περισσότερο “φιλελεύθεροι” στα θέματα της οικονομίας από ό,τι θα φανταζόταν κανείς, είναι εμφανές και φέτος, και μάλιστα αρκετά πιο έντονα, για λόγους που είναι αρκετά εύκολα ερμηνεύσιμοι.

Πλέον 6 στους 10 Έλληνες πιστεύουν πως “χρειαζόμαστε μικρότερο δημόσιο τομέα”, ενώ το ίδιο ποσοστό πιστεύουν πως “το κράτος επεμβαίνει υπερβολικά και δεν επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας να δημιουργήσει πλούτο και θέσεις εργασίας”. Είναι πολύ ενδιαφέρον το ότι δεν υπάρχει καμία πληθυσμιακή ομάδα που να επέλεξε σε μεγαλύτερο ποσοστό την εναλλακτική απάντηση (“το κράτος δεν επεμβαίνει αρκετά και επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα να δρα ασύδοτος”), σε καμία ιδεολογική, επαγγελματική ή εισοδηματική κατηγορία.

4. Κοινωνικός συντηρητισμός

Από πέρυσι είχε γίνει προφανές ότι σε κοινωνικά θέματα οι Έλληνες κατά κανόνα εμφανίζονται σχετικά συντηρητικοί στις απόψεις τους. Αυτή η εικόνα επιβεβαιώνεται και φέτος.

Οι Έλληνες εξακολουθούν να είναι πολύ επιφυλακτικοί απέναντι στο φαινόμενο της μετανάστευσης, μολονότι η κορύφωση της προσφυγικής κρίσης στα τέλη του 2015 έχει “μαλακώσει” ελαφρά τις απόψεις τους σε κάποια θέματα. Ένα 58% θεωρεί πως η παρουσία μεταναστών στη χώρα αυξάνει την ανεργία (από σχεδόν 70% τον Απρίλιο του 2015) ενώ ένα 64,4% θεωρούν πως οι μετανάστες αυξάνουν την εγκληματικότητα (από σχεδόν 75%). Βεβαίως, το ποσοστό των πολιτών που πιστεύουν πως η παρουσία μεταναστών στη χώρα έχει θετική οικονομική επίπτωση, ή ότι εμπλουτίζουν τον πολιτισμό μας, παραμένουν στα ίδια ποσοστά με της προηγούμενης έρευνας, ενώ λιγότεροι από 2 στους 10 επιθυμούν την παραμονή των παράνομων μεταναστών στη χώρα, και την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία μας.

5. Τα άλλα συμπεράσματα

Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή, η έρευνα περιλαμβάνει περίπου 200 μεταβλητές οι οποίες μπορούν να μελετηθούν συνδυαστικά με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Κρύβει μια μεγάλη πληθώρα συμπερασμάτων, κάποια από τα οποία προκύπτουν από ερωτήσεις που δεν είναι ενταγμένες στις “μεγάλες” ομάδες των “ευρωπαϊκών” ή “οικονομικών” θεμάτων.

Ένα αποτέλεσμα που προφανώς ενδιαφέρει πολλούς και θα συζητηθεί, είναι το ότι 8 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι “υπάρχουν μυστικές οργανώσεις που δρουν στο παρασκήνιο και κινούν τα νήματα”. Ένα άλλο, ακόμα πιο αξιοσημείωτο είναι το ότι 26,5% των συμπολιτών μας πιστεύουν πως τα ίχνη που αφήνουν τα αεροπλάνα στον ουρανό είναι “αέρια ψεκασμού”. Το ποσοστό αυτό φτάνει στο 48% ανάμεσα στους αποφοίτους Δημοτικού, στο 42% στους αγρότες και στο 76% σε αυτούς που αυτοτοποθετούνται στην “άκρα δεξιά”. Αν παρατηρήσει κανείς τις απαντήσεις όσων απάντησαν ότι “μας ψεκάζουν” στις υπόλοιπες ερωτήσεις της έρευνας-, θα διαπιστώσει πως απαντούν πολύ πιο “αντιευρωπαϊκά” από τον γενικό πληθυσμό, πιο συντηρητικά σε θέματα μετανάστευσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, το συμπέρασμα που προκύπτει από τις απαντήσεις τους είναι πως αυτοί οι άνθρωποι δεν ζουν σε άλλο κόσμο. Οι απαντήσεις τους δεν είναι τόσο διαφορετικές από της πλειοψηφίας ώστε να συνιστούν εντελώς ξεχωριστή κατηγορία. Αν μη τι άλλο, υπογραμμίζουν την έντονη διαχωριστική γραμμή που εμφανίζεται κρίσιμη σε πολλές από τις ερωτήσεις: Την παιδεία.

Ολη η έρευνα: Πατήστε ΕΔΩ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*