Δύο παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση ασφαλίστρων Περιουσίας

της Ελενας Ερμείδου

Οι ζημιές από φυσικές καταστροφές αυξάνονται στην Ευρώπη, ωστόσο σε πολλές χώρες δεν υπάρχει πρόβλεψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους οικοδομικούς κανονισμούς. Η έλλειψη προσαρμογής της νομοθεσίας και η αύξηση των ζημιών, φαινόμενο που οδηγείται από τη κλιματική αλλαγή, καθώς και την απουσία νομοθεσίας θα οδηγήσει νομοτελειακά σε αυξήσεις ασφαλίστρων περιουσίας, τονίζει η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Γερμανίας, GDV.

To θέμα αυτό δεν αφορά μόνο τη Γερμανία, η οποία αντιμετώπισε σοβαρές φυσικές καταστροφές το 2023, αλλά όλη την Ευρώπη και πολύ περισσότερο και την Ελλάδα που σπίτια και επιχειρήσεις με άδειες της πολεοδομίας χτίζονται πάνω σε ρέματα και ποτάμια.

Ανησυχητικοί οι αριθμοί, στα υψηλά του μακροπρόθεσμου μέσου όρου

Τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ προσεγγίζουν οι ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως είναι οι πλημμύρες και οι καταιγίδες στην Γερμανία, σύμφωνα με την GDV. Οι ασφαλισμένες ζημιές σε σπίτια, περιουσιακά οικιακά είδη, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα το 2023 αυξήθηκαν κατά 900 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με το 2022, φτάνοντας τα 4,9 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της GDV Jörg Asmussen. Όπως, χαρακτηριστικά δήλωσε οι ζημιές βρίσκονται κοντά στο υψηλότερα επίπεδα του μέσου όρου των ζημιών.

Σύμφωνα με την GDV, η ασφάλιση περιουσίας για το 2023 αντιπροσωπεύει ζημιές ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ: 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ για ζημιές που προκλήθηκαν από καταιγίδες και χαλάζι και 900 εκατομμύρια ευρώ για άλλους φυσικούς κινδύνους, όπως πλημμύρες ως αποτέλεσμα ισχυρών βροχοπτώσεων. Όσον αφορά τις ζημιές και τις αποζημιώσεις στον κλάδο αυτοκινήτου, το 2023 ήταν πάνω από το μέσο όρο με περίπου 465.000 αποζημιώσεις συνολικού ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ακραίες ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα 

Το 2023 στη Γερμανία δεν σημειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό σοβαρές  ζημιές από τις καταιγίδες του χειμώνα και του φθινοπώρου, ωστόσο, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά το καλοκαίρι. Μόνο το μήνα Αύγουστο σημειώθηκαν σφοδρές καταιγίδες, προκαλώντας  ζημιές  1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών ζημιών. Ταυτόχρονα, οι ασφαλιστές περιουσίας επηρεάστηκαν με ζημιές ύψους  περίπου 950 εκατ. ευρώ και οι ασφαλιστές αυτοκινήτων οχημάτων με ζημιές ύψους 550 εκατ. ευρώ.

Οι καταιγίδες «Kay» και «Lambert» είχαν ήδη προκαλέσει σοβαρές ζημιές ύψους 740 εκατομμυρίων ευρώ τον Ιούνιο. Από το ποσό αυτό, τα 390 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για αποζημιώσεις περιουσίας και τα υπόλοιπα 350 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις οχημάτων.

Απαιτείται αλλαγή νομοθεσίας για την ανοικοδόμηση 

Η GDV, μάλιστα προειδοποίησε ότι η ασφάλιση περιουσίας θα γίνει ακριβότερη, λόγω των ζημιών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή καθώς και λόγω της έλλειψης προσαρμογής των περιουσιακών στοιχείων στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σε πολλά μέρη προσθέτει η GDV σχεδιάζονται και χτίζονται σπίτια και επιχειρήσεις, δυστυχώς χωρίς  να έχει προβλεφθεί στους οικοδομικούς κανονισμούς και στην νομοθεσία οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*