Κομισιόν: Έκλεισε η συμφωνία με την Ελλάδα

του Νώντα Χαλδούπη,

 

Σε πλήρη συμφωνία για τα θέματα της πρώτης αξιολόγησης κατέληξαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε αρμόδιο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Μας πήρε χρόνο αλλά έχουμε συμφωνία στο πακέτο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της Κομισιόν.

Ο ίδιος τόνισε ότι τους τελευταίους μήνες έχει γίνει πολλή δουλειά και οι ελληνικές αρχές δεν κάθονταν άπρακτες, αφού, μεταξύ άλλων, προώθησαν επιτυχώς την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, συνολικά η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει 18 προαπαιτούμενες δράσεις για να προχωρήσει η επόμενη εκταμίευση από το δάνειο. Μεταξύ των δράσεων περιλαμβάνεται και η θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής σταθεροποίησης, του λεγόμενου «κόφτη», όπως και το «πακέτο» των έμμεσων φόρων, το θεσμικό πλαίσιο για το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και η απελευθέρωση της αγοράς «κόκκινων» δανείων.

Πάντως, ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το θέμα του χρέους, αφήνοντας ανοικτό πώς θα γεφυρωθούν οι διαφορές μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*