"Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και για να συνειδητοποιήσουμε τα πιθανά οφέλη, η συμφωνία που επετεύχθη πρέπει να αντικατοπτρίζεται στις τεχνικές λεπτομέρειες που θα ακολουθήσουν".

Solvency II: Επετεύχθη συμφωνία, δρόμος για αλλαγές

της Ελενας Ερμείδου

Επετεύχθη η πρώτη συμφωνία για τις αλλαγές που θα ακολουθήσουν στο Solvency II τις οποίες η Insurance Europe χαιρετίζει, ωστόσο επανέρχεται στο θέμα και δηλώνει ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες των αλλαγών που θα ξεκινήσουν να συζητώνται στο νέο έτος.

Ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία αναθεώρησης της Οδηγίας Solvency II από την ΕΕ, με την Insurance Europe να δηλώνει την ικανοποίηση της και να χαιρετίζει τις αλλαγές που έγιναν από τους νομοθέτες της ΕΕ–το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο– στους τομείς των Κεφαλαίων της Αστάθειας των αγορών και την Αναλογικότητας.

Η επανεξέταση,  όπως είχε γράψει σε δημοσίευμα του το IW ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2019, με στόχο να γίνουν ορισμένες ρυθμιστικές προσαρμογές στον κλάδο ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων στην ΕΕ.

Οι αλλαγές αυτές υποστηρίζει η Insurance Europe  σε έγγραφο που εξέδωσε σήμερα μπορούν να βοηθήσουν τους ασφαλιστές να εξυπηρετούν καλύτερα τους πελάτες, να ξεκλειδώσουν περισσότερες επενδύσεις για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και να υποστηρίξουν την πρόοδο προς την ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό η γενική διευθύντρια της Insurance Europe  Michaela Koller τόνισε πως «Από την πρώτη μέρα, οι ευρωπαίοι ασφαλιστές έχουν υποστηρίξει το στόχο της δημιουργίας κανονιστικού πλαισίου για να  λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών, προς όφελος των επιχειρήσεων και συνολικά προς όφελος όλης της Ευρώπης.  Οι αλλαγές  αυτές μπορούν να επιτρέψουν στον κλάδο να εξυπηρετήσει καλύτερα τους πελάτες και να ξεκλειδώσει περισσότερες επενδύσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία που υποστηρίζουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Το Solvency II είναι και θα παραμείνει ο χρυσός κανόνας στην προστασία των πελατών».

Από την πλευρά του ο  Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Insurance Europe, Olav Jones, δήλωσε πως : «Αυτές οι αλλαγές μπορούν να μειώσουν τα περιττά ρυθμιστικά εμπόδια στην προσφορά των μακροπρόθεσμων προϊόντων, εγγυήσεων και επενδύσεων που θέλουν και χρειάζονται οι πελάτες. Μπορούν να βοηθήσουν τον κλάδο να παραμείνει βασικός μακροπρόθεσμος επενδυτής, έχοντας τον ρόλο του σταθεροποιητή σε περιόδους αστάθειας της αγοράς».

Η πράξη να συνάδει με τη θεωρία

Ωστόσο, επισημαίνοντας το επόμενο στάδιο τεχνικών συζητήσεων «Επίπεδο 2» που θα ξεκινήσει το επόμενο έτος, ο ίδιος πρόσθεσε ότι, «Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και για να συνειδητοποιήσουμε τα πιθανά οφέλη, η συμφωνία που επετεύχθη χτες πρέπει να αντικατοπτρίζεται στις τεχνικές λεπτομέρειες που θα ακολουθήσουν. ”

Ο ασφαλιστικός κλάδος υποστηρίζει τη συμπερίληψη περαιτέρω στοιχείων βιωσιμότητας που βασίζονται σε κινδύνους και στοιχεία και προσβλέπει στην λεπτομερέστερη εξέταση των προτάσεων των νομοθετών.

Αύξηση φόρτου εργασίας υποβολής δηλώσεων 

Τέλος, η Insurance Europe χαιρετίζει την προσπάθεια για καλύτερη ενσωμάτωση της αρχής της αναλογικότητας – κάτι που θα μειώσει την υπερβολική επιβάρυνση των μικρότερων ασφαλιστικών. Ταυτόχρονα, ο κλάδος λυπάται που για τις περισσότερες εταιρείες, ο συνολικός αντίκτυπος της επανεξέτασης θα είναι η αύξηση του λειτουργικού φόρτου και η υποβολή εκθέσεων σε αντίθεση με την ευρύτερη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση του φόρτου υποβολής εκθέσεων κατά 25%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*