Τη σημερινή εποχή, η τεχνολογία των σύγχρονων υπολογιστών επιτρέπει τη συλλογή, την ανάλυση και την επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων (Big Data). Η νέα αυτή Τεχνολογία Διαχείρισης (Big Data), επισημαίνει η AXA, αναμένεται να φέρει επανάσταση στους τομείς της ρομποτικής, της ιατρικής, των οικονομικών, κοινωνικών και θετικών επιστημών, αλλά και σύγκλιση των επιστημονικών πεδίων και κυρίως της Πληροφορικής, με στόχο τον εντοπισμό ευκαιριών για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων.
Το Ταμείο Ερευνών της ΑΧΑ στο πεδίο των Νέων Τεχνολογιών, με 16 ερευνητικά προγράμματα σε 8 χώρες
Για την εξέλιξη του τομέα των νέων τεχνολογιών, η ΑΧΑ μέσω του Ταμείου Ερευνών της υποστηρίζει έργα και προγράμματα που σχετίζονται με κρίσιμα ζητήματα της εποχής της τεχνολογίας, όπως η σωστή διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων ή ενέργειες που αφορούν στην προστασία της πληροφορίας και των προσωπικών στοιχείων, θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των τεχνολογικών εξελίξεων.
Dr. Joanna Bryson: Ο Άνθρωπος και η Μηχανή
Η έρευνα της Dr. Joanna Bryson (Βραβείο ΑΧΑ, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο του Bath) σχετικά με τον σχεδιασμό έξυπνων συστημάτων και την ηθική δεοντολογία της Επιστήμης της Τεχνητής Νοημοσύνης προσέλκυσε πρόσφατα το ενδιαφέρον του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OCDE). Η έρευνά της παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την καλύτερη κατανόηση των αλλαγών που επιφέρει η άφιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στην καθημερινότητά μας.
Η Επιστήμη της Τεχνητής Νοημοσύνης στη ζωή μας
Οι άνθρωποι έχουν την τάση, από τη μία να φοβούνται την Επιστήμη της Τεχνητής Νοημοσύνης, από την άλλη όμως να περιμένουν πολλά από αυτή. Αυτό που έχουν στο μυαλό τους γι’ αυτή την Επιστήμη είναι μόνο όσα βλέπουν στις ταινίες, όμως τελικά αυτά βρίσκονται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας εισάγει στον κόσμο του μέλλοντος, όμως οι ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει, αλλά και οι κίνδυνοι που κρύβονται πίσω από αυτή την εξέλιξη, δεν είναι ορατοί ακόμα στο ευρύ κοινό.
Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε την ένταξή τους με τον σωστό τρόπο στην κοινωνία μας;
«Το πιο σημαντικό είναι να μην υπάρχουν παρερμηνείες σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα έξυπνα ρομπότ», αναφέρει η Dr. Joanna Bryson. Η ερευνήτρια και η ομάδα της μελετούν τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από την Επιστήμη της Τεχνητής Νοημοσύνης και τα πειράματα που πραγματοποιούνται και αφορούν στον τρόπο που οι άνθρωποι συμπεριφέρονται και αλληλεπιδρούν με τα ρομπότ.
Από το 2016, η ερευνήτρια είναι επίσης Σύμβουλος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σκοπός του οποίου είναι η προώθηση και εφαρμογή μέτρων για την παγκόσμια οικονομική και κοινωνική ευημερία: «Οι άνθρωποι τείνουν να φοβούνται τις νέες τεχνολογίες και ταυτόχρονα, να περιμένουν πάρα πολλά από αυτές. Στην πραγματικότητα, η Επιστήμη της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι κάτι πολύ διαφορετικό, ένα εργαλείο, ένας τύπος προγραμματισμού», συμπληρώνει η Dr. Joanna Bryson.
Οι 5 κανόνες της Επιστήμης της Ρομποτικής
Οι 5 κανόνες της Επιστήμης της Ρομποτικής, όπως δημοσιεύθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2010, είναι οι εξής:
- Τα ρομπότ δεν πρέπει να σχεδιάζονται για να χρησιμοποιούνται ως «όπλα», εκτός και αν προορίζονται για την εθνική ασφάλεια.
- Ο σχεδιασμός και η χρήση των ρομπότ πρέπει να ακολουθεί τους ισχύοντες νόμους, με σεβασμό πάντα στην ιδιωτική ζωή.
- Τα ρομπότ είναι προιόντα: ως τέτοια πρέπει να σχεδιάζονται, διασφαλίζοντας την ασφαλή χρήση τους.
- Τα ρομπότ είναι προιόντα που έχουν κατασκευαστεί από ανθρώπους: η ψευδαίσθηση των συναισθημάτων και της θέλησης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την εκμετάλλευση ευάλωτων χρηστών.
- Πρέπει να μπορούμε να γνωρίζουμε τον κατασκευαστή του κάθε ρομπότ.
Ποιος είναι ο αντίκτυπος των εξελίξεων της Επιστήμης της Τεχνητής Νοημοσύνης για τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης;
«Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης άρχισε να επικεντρώνεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη το 2016. Την ίδια χρονιά διοργανώθηκε ένα Συνέδριο για τη Ρομποτική και την Τεχνητή Νοημοσύνη, όπου η Dr. Joanna Bryson συμμετείχε στην ομάδα των βασικών ομιλητών» εξηγεί η Karine Perset, πολιτική και οικονομική αναλύτρια της Επιτροπής για την Πολιτική της Ψηφιακής Οικονομίας, που συντονίζει το έργο του Οργανισμού για την Επιστήμη της Τεχνητής Νοημοσύνης.
«Στην εισήγησή της μίλησε για τη σύνδεση της κοινωνιολογίας, της ηθικής με τις νέες τεχνολογίες. Οι γνώσεις και η τεχνογνωσία της είναι υψηλού επιπέδου, σε σημείο που της ζητήθηκε να γίνει Σύμβουλος της Επιτροπής για την Πολιτική της Ψηφιακής Οικονομίας. Από τότε, η ερευνήτρια συμμετείχε σε άλλα δύο συνέδρια» συνεχίζει η K. Perset. «Η έρευνά της είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη διαμόρφωση μιας σταθερής βάσης προβληματισμού πάνω στην οποία στηρίζονται διεθνείς μετρήσεις. Αυτός είναι και ο πυρήνας της αποστολής του συγκεκριμένου Οργανισμού: να προσδιορίζει το ζήτημα προς διερεύνηση, να μετρά και να συγκρίνει τα αποτελέσματα στα 35 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
»Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε και είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τι λειτουργεί και τι δε λειτουργεί και να συγκεντρώσουμε τη γνώμη εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών».