της Έλενας Ερμείδου
Προβλήματα στις ασφαλιστικές προκαλούν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Μετά τον φόρτο των κανονιστικών διαδικασιών και την σωρεία των διατάξεων που έχουν ήδη επιβάλλει σε διάστημα μόλις λίγων ετών, επινόησαν να αναμορφώσουν τις δομές των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών, με άλλα λόγια να τις συγχωνεύσουν.
Στο άκουσμα της συγχώνευσης, άρχισαν και οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να ανατραπούν οι διαδικασίες και να μην προχωρήσει η συγχώνευση της μεγαλύτερης Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής για τις Ασφάλειες (EIOPA) με άλλες Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές.
Λαμβάνοντας, θέση η Insurance Europe παρατηρεί ότι αναδιάρθρωση αυτή που σκοπεύει η ΕΕ ενέχει τον κίνδυνο σπατάλης χρημάτων και όχι μόνο, καθώς αυτό θα οδηγήσει στην αβεβαιότητα για πολλά χρόνια.
Η διαφωνία έγκειται στα σχέδια αναδιάρθρωσης τριών βασικών Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών: των EIOPA, της Ευρωπαϊκής Αρχής για τους Τίτλους και τις Αγορές, (ESMA) και την Ευρωπαϊκή Αρχή για τις Τράπεζες (ΕΒΑ).
H Ενωση Συνεταιριστικών Ασφαλιστικών στην Ευρώπη (AMICE), από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η EIOPA θα πρέπει να αντισταθεί στα σχέδια της Επιτροπής για την συγχώνευση των Εποπτικών Αρχών, υπογραμμίζοντας τον διαφορετικό αντικείμενο εργασιών του ασφαλιστικού κλάδου με του τραπεζικού.
Η επιτροπή έχει ξεκινήσει διαβούλευση σχετικά με το θέμα αυτό από τα τέλη Μαρτίου, επιζητώντας την βελτίωση των δομών των Εποπτικών Αρχών και η κίνηση έχει ήδη σημάνει συναγερμό σε όλους τους ασφαλιστές των οποίων ήδη η λειτουργία διέπεται από υπερβολικές κανονιστικές διατάξεις, όπως το Solvency II.