back to top
3.2 C
Athens
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025

ΠΟΕΔΗΝ: «Μανιφέστο» για την ΠΦΥ

Τα «σαθρά θεμέλια» στα οποία βασίζεται η μεταρρύθμιση που επιχειρείται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), δίχως επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση και με τα Κέντρα Υγείας να παραμένουν υπό την ευθύνη των Υγειονομικών Περιφερειών, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με μία 4σέλιδη ανακοίνωση-μανιφέστο.

Αναφερόμενη στο παρελθόν, η ΠΟΕΔΗΝ εξηγεί πως παρά τις δεκάδες μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη στα 35 χρόνια λειτουργίας του ΕΣΥ, ποτέ δεν συγκροτήθηκε ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο δίκτυο υπηρεσιών ΠΦΥ στην κατεύθυνση της Διακήρυξης της Alma Ata του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς το σύστημα εξελίχθηκε νοσοκομειοκεντρικά. Κατά συνέπεια, η πρωτοβάθμια περίθαλψη «αναπτύχθηκε αποσπασματικά με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και χαμηλή χρηματοδότηση καθ’ όλα τα έτη λειτουργίας», μία κατάσταση η οποία επιδεινώθηκε στα χρόνια των Μνημονίων. «Οι Πρωτοβάθμιες Μονάδες αναπτύχθηκαν χωρίς σχεδιασμό και άναρχα πολλές φορές με πολιτικά, κομματικά κριτήρια» αλλά παρόλα αυτά «προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στους πολίτες, ειδικά όσες είναι ανεπτυγμένες σε δυσπρόσιτες περιοχές» τονίζει η Ομοσπονδία.

- Advertisement -

Η ΠΟΕΔΗΝ επικεντρώνει την κριτική της στην αναλογία Δημόσιας και Ιδιωτικής Δαπάνης Υγείας, στα ποσά επιχορήγησης του Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των φορέων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και του ΕΟΠΥΥ, καθώς και στην αποσύνδεση των Κέντρων Υγείας από τα Νοσοκομεία με το Ν. 4238/2014, με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς.

«Τα Κέντρα Υγείας στενάζουν από τις ελλείψεις υλικών, προσωπικού και οι εναπομείναντες υπάλληλοι, εργάζονται χωρίς να πληρώνονται εφημερίες, νυχτερινά και αργίες. Ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί ως πλασιέ των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας, προσφέροντας υπηρεσίες με μικρή έκπτωση. Τα βιβλιάρια Ασθενείας κατάντησαν κουρελόχαρτα, παρότι αυξήθηκε 2% η κράτηση για την υγειονομική περίθαλψη. Οι πολίτες πληρώνουν τους ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους ή μη με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και τα ¾ της συνταγογραφούμενης φαρμακευτικής περίθαλψης. Οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης δεν μπορούν να προμηθευτούν το στοιχειώδες Υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό και συντηρούνται με εράνους και δωρεές ή οικονομική ενίσχυση και χορήγηση υλικών που προσφέρουν οι ΟΤΑ Α’ και β’ βαθμού»αναφέρει μεταξύ άλλων.

- Advertisement -

«Οι φορείς Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης θα συνεχίσουν εφέτος να εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα στην κάλυψη των λειτουργικών αναγκών» εκτιμά η Ομοσπονδία.

Δεύτερο ζήτημα στο οποίο στέκεται είναι η στελέχωση του συστήματος, καθώς με το νόμο για το ΠΕΔΥ απολύθηκαν 3.000 γιατροί από τους 5.500 που υπηρετούσαν, ενώ από τις 390 Μονάδες έκλεισαν 190.

«Η κυβέρνηση υποσχέθηκε πριν τις εκλογές την πρόσληψη των 3.000 απολυμένων Ιατρών, αλλά το ξέχασε μετά τη Μνημονιακή της κωλοτούμπα. Σε 29 Δήμους όλης της χώρας δεν υπάρχουν ειδικευμένοι Ιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, σε 140 Δήμους δεν υπάρχει Καρδιολόγος, σε 110 Δήμους δεν υπάρχει γυναικολόγος και 70 Δήμους έμειναν χωρίς Παιδίατρο. Η συρρίκνωση – κατάργηση Μονάδων θα συνεχιστεί» εκτιμά η ΠΟΕΔΗΝ. «Στα Κέντρα Υγείας της χώρας υπηρετούν 3.500 Επαγγελματίες Υγείας (πλην Ιατρών) στις 10.000 οργανικές θέσεις. Ποσοστό κάλυψης 35%. Καμία πρόσληψη δεν θα ολοκληρωθεί ούτε εφέτος»συμπληρώνει.

Οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία βάζουν ταυτόχρονα «στο στόχαστρο» το ν.4336/2015 για την αξιολόγηση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, θεωρώντας ότι αποτελεί «μοχλό» για την συρρίκνωση της 24ωρης λειτουργίας πολλών εκ αυτών και την κατάργηση μεγάλου αριθμού Κέντρων Υγείας.

«Η κυβέρνηση έδειξε τις προθέσεις στη Σαντορίνη. Κλείνει το Κέντρο Υγείας (Ν.4368/2016) στέλνει με το έτσι θέλω το προσωπικό στο Νοσοκομείο, που θα λειτουργεί στο ΕΣΥ ως Ανώνυμη Εταιρεία. Δείχνουν το μέλλον της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Την εκχωρούν στα επιχειρηματικά συμφέροντας της Υγείας» σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Επικρίνει, τέλος, το ν.4368/2016 με τον οποίο την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των Μονάδων Υγείας δύνανται να αναλάβουν οι ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, ενώ σε περιοχές που υπάρχουν Κέντρα Υγείας χωρίς αρκετό προσωπικό για τη λειτουργία των ασθενοφόρων, τις διακομιδές αναλαμβάνει προσωπικό των ΟΤΑ και του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Η κυβέρνηση ρίχνει στάχτη στα μάτια των πολιτών με την προωθούμενη ψευτομεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης» υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ. Ως προς τούτο, θίγει δύο σημεία: α) το απαιτούμενο προσωπικό στη νέα ΠΦΥ, όπου με βάση την κυβερνητική πρόταση απαιτείται η πρόσληψη 50.000 επαγγελματιών υγείας έναντι 12.000 που υπηρετούν σήμερα, και β) την 12ωρη λειτουργία των ΚΥ εκεί όπου υπάρχουν Νοσοκομεία ή άλλες Υγειονομικές Μονάδες και την 24ωρη λειτουργία μόνο των ΚΥ εκεί όπου δεν υπάρχουν γύρω Νοσοκομεία.

«Πολλά Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου θα πάψουν να λειτουργούν σε 24ωρη βάση και τα Νοσοκομεία θα επιφορτιστούν, με την πολιτική της κυβέρνησης, την παροχή Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών στις ημέρες εφημερίας τους (πέραν των εκτάκτων), αν και καταρρέουν. Τα «μεγαλεπήβολα σχέδια» της κυβέρνησης στηρίζονται στον εθελοντισμό των τοπικών κοινωνιών και όχι στην ανάληψη της ευθύνης από το κράτος. Στη πραγματικότητα τη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη θα αναλάβει ο Ιδιωτικός Τομέας και οι πολίτες θα την πληρώνουν από τη τσέπη τους» εκτιμά η ΠΟΕΔΗΝ.

«Αίτημά μας είναι άμεσα η κυβέρνηση να επαναφέρει τα Κέντρα Υγείας στα Νοσοκομεία προέλευσης. Να συσταθεί ολοκληρωμένο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, που θα καλύπτει Δωρεάν με εύκολη πρόσβαση το σύνολο των πολιτών της χώρας» καταλήγει.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μέτρα για τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών

Σε μέτρα προχωρά η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την ανακούφιση από την αναμονή των ασθενών που εξυπηρετούνται από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Γεωργιάδης: Ο ΕΟΠΥΥ με την Ψηφιακή Μεταρρύθμιση θα γίνει αποτελεσματικότερος

Tην πρόοδο των έργων του ΕΟΠΥΥ παρουσίασε η διοικήτρια του Οργανισμού στον υπουργό Υγείας.  Στόχος των πρωτοβουλιών είναι η μεταμόρφωση του οργανισμού και o...

Δικαστικά κινείται ο ΕΟΠΥΥ για απάτες μέσω εικονικών συνταγογραφήσεων

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας προχώρησε στην εξάρθρωση δύο διαφορετικών εγκληματικών οργανώσεων, τα μέλη των οποίων φέρονται να διέπραξαν κακουργηματικές απάτες

Συνήγορος του Πολίτη: Υπερχρεώσεις ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ από συμβεβλημένες κλινικές

Η υπερχρέωση ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ από ιδιωτικούς υγειονομικούς φορείς συμβεβλημένους με τον  οργανισμό προκύπτει από πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Έγκριση θεραπευτικής αγωγής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

To «πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα θεραπευτική επιλογή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου

Οι θέσεις Insurance Europe σχετικά με την προώθηση πρότασης Omnibus

Μεταξύ των προωθούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών της συγκαταλέγεται η υιοθέτηση πρότασης Omnibus

Η NN Group ολοκλήρωσε την πώληση των δραστηριοτήτων της στην Τουρκία


Ο όμιλος NN ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης των τουρκικών δραστηριοτήτων του στη Zurich Turkiye.

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

«Όαση» για τις συναλλαγές η ασφάλιση πιστώσεων

Η εγχώρια αγορά, χρόνια τώρα, ήδη από το 2008, που ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση και η Ελλάδα, 24 μήνες μετά, βίωσε τη δική της πολυετή

Το δημογραφικό στο μικροσκόπιο της Eurostat: O ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνάει…

Η μέση ηλικία του πληθυσμού της ΕΕ έφθασε την 1η Ιανουαρίου 2024 τα 44,7 χρόνια, ανακοινώθηκε από τη Eurostat. Αυτό σημαίνει πως

Πώς θα κρατήσετε τους πελάτες σας στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Από εκεί που ψάχναμε για πελάτες για να ασφαλίσουν την περιουσία τους, ψάχνουμε να δούμε πότε τα επιστημονικά συμπεράσματα ....

Έγκριση θεραπευτικής αγωγής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

To «πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα θεραπευτική επιλογή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου