της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Σε κατάσταση εγρήγορσης βρίσκεται ο ασφαλιστικός κλάδος διεθνώς, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να εκτιμήσει τις δυνητικές επιπτώσεις. Το πρώτο θέμα που εγείρεται -από ασφαλιστικής πλευράς πάντα- είναι ποιος θα αναλάβει το κόστος των αποζημιώσεων, τόσο για τις καταστροφές στο αεροδρόμιο Zaventem και στο μετρό, όσο και για τους θανάτους και τραυματισμούς που προκάλεσε το νέο χτύπημα του ISIS. Το δεύτερο που θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς είναι ότι υπάρχουν ενδείξεις αύξησης της ζήτησης για ταξιδιωτικές ασφαλίσεις, φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί και μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.
Οι ασφαλισμένες ζημίες θα καλυφθούν από το κρατικό Ασφαλιστικό και Αντασφαλιστικό Ταμείο του Βελγίου για τρομοκρατικές επιθέσεις, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί την 1η Μαιου 2008. Το Ταμείο που χρηματοδοτείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες και φέρει την εγγύηση του βελγικού Δημοσίου μπορεί να καταβάλλει αποζημιώσεις έως και 1 δις. ευρώ ετησίως. Παρότι η συμμετοχή στο Ταμείο δεν είναι υποχρεωτική, εντούτοις το 95% των ασφαλιστικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο Βέλγιο συνεισφέρουν σε αυτό, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ. Οι συμμετέχουσες εταιρείες έχουν δεσμεύσει κεφάλαια της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, ενώ το Ταμείο απολαμβάνει αντασφαλιστικής κάλυψης.
Υπενθυμίζεται ότι οι μεγαλύτερες ζημίες από τρομοκρατικές επιθέσεις -μέχρι στιγμής- προκλήθηκαν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, καθώς ο λογαριασμός έως το 2014 ανήλθε στα 25,12 δις. δολάρια, όπως εκτιμά το Insurance Information Institute.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλες αναδεικνύουν τους αυξημένους κινδύνους που «γεννά» η παγκοσμιοποίηση και τον ενισχυμένο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, δήλωσε ο πρόεδρος της Willis Towers Watson Dominic Casserley, σε ομιλία του σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη. «Κατά τον μεγαλύτερο βαθμό, η παγκοσμιοποίηση αποδείχθηκε επωφελής», υποστήριξε ο κ. Casserley. «Ομως, η διασύνδεση των οικονομιών μεγεθύνει τον γεωπολιτικό κίνδυνο (όπου εντάσσεται και η τρομοκρατία), τον περιβαλλοντικό κίνδυνο και τον κίνδυνο κυβερνο-επιθέσεων. Δυστυχώς, ο κόσμος ήταν πάντα ένα πολύπλοκο και επικίνδυνο μέρος- Πολιτική αστάθεια, εμφύλιοι πόλεμοι, τρομοκρατία, οικονομικές κυρώσεις, όλα αυτά βρίσκονταν πάντα στην ημερήσια διάταξη και τα γεγονότα των Βρυξελλών αποτελούν μια τραγική υπενθύμιση του γεγονότος αυτού..», κατέληξε ο κ. Casserley.