του Βαϊου Κρόκου
Μείζον πρόβλημα αποτελούν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο τα τροχαία ατυχήματα απόρροια της ελλιπούς οδικής ασφάλειας, της έλλειψης ορθής εκπαίδευσης ή υποδομών ανά χώρα.Τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φανερώνουν, ωστόσο, πως μετά από δύο χρόνια στασιμότητας, το 2016 σηματοδοτεί την επανεμφάνιση μιας θετικής πτωτικής τάσης, ενώ τα τελευταία 6 έτη οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα έχουν μειωθεί κατά 19 %. Συγκεκριμένα, το 2016 έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της ΕΕ 25 500 άνθρωποι, δηλαδή 600 λιγότεροι από ότι το 2015 και 6 000 λιγότεροι από ότι το 2010. Άλλοι 135 000 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά στους δρόμους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής
Το ποσοστό αυτό είναι ενθαρρυντικό, αλλά ενδέχεται να είναι ανεπαρκές για να μπορέσει η ΕΕ να επιτύχει τον στόχο της μείωσης κατά το ήμισυ των θανάτων από τροχαία ατυχήματα μεταξύ του 2010 και του 2020. Για να επιτευχθεί αυτό είναι αναγκαίο να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες από όλους τους φορείς, και ιδίως από τις εθνικές και τις τοπικές αρχές, οι οποίες αναλαμβάνουν την πλειονότητα των καθημερινών δράσεων, όπως οι δράσεις επιβολής και ευαισθητοποίησης. Ιδιαίτερη μνεία φυσικά γίνεται και από τον ασφαλιστικό κλάδο με διάφορες πρωτοβουλίες.
Σε επιμέρους στοιχεία, τέλος, οι ευάλωτοι χρήστες των οδών, όπως οι πεζοί, οι ποδηλάτες και οι μοτοσικλετιστές, αντιπροσωπεύουν μεγάλο ποσοστό των ατόμων που υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς.
Η Prime Insurance και το πρόγραμμα «ΦΑΕΘΩΝ»
Υπό αυτό το πρίσμα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα Δευτέρα 3 Απριλίου στην Αίγλη Ζαππείου η παρουσίαση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Οδικής Ασφάλειας «ΦΑΕΘΩΝ», μια δράση της Prime Insurance σε συνεργασία με το Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό REACTION και εκπαιδευτικό συνεργάτη το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (University of Nicosia)
Στόχος του εθνικού εκπαιδευτικού προγράμματος οδικής ασφάλειας ΦΑΕΘΩΝ είναι να καταστεί ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά προγράμματα οδικής ασφάλειας που εφαρμόζονται στην χώρα μας για νέους αλλά και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Είναι ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε προσεκτικά και με επαγγελματισμό με απώτερο στόχο την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα οδικής ασφάλειας. Σχεδιάστηκε στην βάση των διεθνών προδιαγραφών και πρακτικών, ενώ έχει τη δυνατότητα να μεταβάλλεται και να αφομοιώνει σε ελάχιστο χρόνο τυχόν αλλαγές ή/και εισηγήσεις όλων των αρμόδιων κρατικών, ευρωπαϊκών και διεθνών επιτροπών.
Περιλαμβάνει 18 διαφορετικές εκπαιδευτικές διαλέξεις οδικής ασφάλειας, 4 διαφορετικά βιωματικά εργαστήρια, δεκάδες πειραματικές δράσεις καθώς και άλλες δραστηριότητες.
Τέλος, το πρόγραμμα εφαρμόζεται και στην Κύπρο από το 2011 σε όλες τις βαθμίδες της Δημόσιας & Ιδιωτικής Εκπαίδευσης με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού. Παράλληλα, εφαρμόζεται και σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες της Κυπριακής Δημοκρατίας με την άδεια του Υπουργείου Άμυνας.