Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit στις 23 Ιουνίου και οι δυο εν εξελίξει έρευνες της Financial Conduct Authority (FCA) είναι οι βασικές εστίες αβεβαιότητας για τις ασφαλιστικές εταιρείες της Μ. Βρετανίας φέτος, καθώς το τοπίο αναφορικά με τις επιπτώσεις της Solvency II και τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις συντάξεις έχει εν πολλοίς ξεκαθαρίσει, σύμφωνα με μελέτη της Fitch Ratings.
Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι ο βρετανικός ασφαλιστικός κλάδος έχει μπει στο “μικροσκόπιο” της FCA, η οποία ερευνά αφενός το πώς μια σειρά εταιρειών μεταχειρίστηκε τους μακροχρόνιους πελάτες, αφετέρου το εάν οι ασφαλιστικές παραπλάνησαν εσφαλμένα πελάτες τους κατά την πώληση ασφαλιστικών συμβολαίων. Οι έρευνες αυτές θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον κλάδο, είτε από πλευράς αρνητικής διαφήμισης, είτε εάν οδηγήσουν σε πρόστιμα ή υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης σε ορισμένους πελάτες.
Επιπροσθέτως, εάν οι Βρετανοί ψήφιζαν υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, αυτό θα καθιστούσε ακόμα πιο πολύπλοκο το λειτουργικό και ρυθμιστικό περιβάλλον για βρετανικές ασφαλιστικές που δραστηριοποιούνται σε άλλες χώρες της ΕΕ, αν και εντέλει οι παρενέργειες θα ήταν διαχειρίσιμες, υποστηρίζει η Fitch. Μια πιο άμεση παρενέργεια θα ήταν η έκθεση των ισολογισμών των εταιρειών σε αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, ενώ ορατό είναι και το ενδεχόμενο εξασθένισης της στερλίνας.
Τα αποτελέσματα των ασφαλιστικών ήταν αρκετά διαφωτιστικά αναφορικά με τους δείκτες φερεγγυότητας στο νέο περιβάλλον της Solvency II. H Fitch επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα ήταν σε γενικές γραμμές ικανοποιητικά και σύμφωνα με τις προσδοκίες της. Οι δείκτες που ανακοίνωσαν οι εταιρειες δεν είναι άμεσα συγκρίσιμοι μεταξύ τους διότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζουν τα στοιχεία, αλλά η συγκρισιμότητα θα αυξηθεί από το 2017 και εφεξής, καταλήγει ο οίκος.