Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων συμμετείχε στo υψηλού κύρους συνέδριο NatCat Summit 2025, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Εκεί διακεκριμένοι επιστήμονες, ασφαλιστές, μεσίτες, υπουργοί και επιχειρηματίες από την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες μοιράστηκαν τις σκέψεις τους σχετικά με την αυξανόμενη επίδραση των φυσικών καταστροφών στις κοινωνίες, στην οικονομία και στην ασφάλιση.
Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΜΑ John Croker ήταν βασικός ομιλητής του πάνελ σχετικά με τις ασφαλιστικές πρωτοβουλίες κατά των φυσικών καταστροφών για βιώσιμες επιχειρήσεις. Ο κ. Croker επικεντρώθηκε στις ΜμΕ: στην ανάγκη να αναπτύξουν μια ισχυρή ασφαλιστική κουλτούρα και να προστατευθούν αποτελεσματικά από τα έντονα και ξαφνικά καιρικά φαινόμενα.
Στο πάνελ συμμετείχαν:
- Alexander Alabaster, Επικεφαλής Έρευνας Καταστροφών (Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΜΕΑ), AΟΝ
- Emma Watkins, Επικεφαλής Διαχείρισης Έκθεσης Κινδύνων, PoloWorks, και πρώην επικεφαλής Κινδύνων Καταστροφών, Lloyd’s
- Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών
- John Croker, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων
Στην πρόβλεψη συγκεκριμένων παραμέτρων στον νόμο για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΕΑ Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο, όπως τα ακίνητα που είναι χτισμένα πριν από το 1960, τα οποία επισήμανε ότι πρέπει να εξαιρεθούν από την επιβολή προστίμου. Χαρακτήρισε την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου θετική, ωστόσο ανέφερε η Ελλάδα είναι πίσω σε σχέση με άλλες χώρες στο πεδίο της υποχρεωτικότητας.
«Οι ζημιές στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2024 έφτασαν τα 146 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα οι οικονομικές απώλειες για τον Daniel ανήλθαν σε 3,5 δισ. ευρώ και περίπου 400 εκατ. ευρώ ήταν ασφαλισμένες ζημιές» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως «η ασφάλιση είναι προνόμιο των φτωχών, όχι των πλουσίων. Ο κλάδος της ασφάλισης θα μεγαλώσει μόνο όταν η πολιτεία αντιληφθεί πόσο σημαντικός είναι».
Ο Alexander Alabaster ανέδειξε τη σημασία της ανάλυσης δεδομένων στα μοντέλα φυσικών καταστροφών. Επισήμανε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές αυξάνονται, φτάνοντας τα 379 δισ. το 2024. Καθώς η κλιματική αλλαγή μεταμορφώνει το ρίσκο για τις ασφαλιστικές, τα παραδοσιακά μοντέλα είναι ανεπαρκή και η καινοτομία σημαντική για τη γεφύρωση του ασφαλιστικού κενού. Οι παραμετρικές καλύψεις είναι λύσεις που παρέχουν αμεσότητα στην αποζημίωση και αντικειμενικότητα στην τιμολόγηση. Στην Ελλάδα γίνονται βήματα με κίνητρα στη φορολόγηση και θεσπίζεται η υποχρεωτικότητα. Ωστόσο, τόνισε, η ασφάλιση υποστηρίζει την ανθεκτικότητα, δεν την υποκαθιστά.
Η Εmma Watkins μίλησε για την παραμετρική ασφάλιση και πώς εφαρμόζεται στην πράξη. Στην περίπτωση της πλημμύρας η παραμετροποίηση γίνεται μέσω αισθητήρων που καταγράφουν τη στάθμη των υδάτων, και από τη στιγμή που θα πέσει νερό, με βάση τους όρους που έχουν συμφωνηθεί, ενεργοποιείται το ασφαλιστήριο. Με την παραμετρική ασφάλιση, που μπορεί να είναι ενσωματωμένη σε συμβόλαια, οι καταναλωτές ξέρουν ότι θα πληρωθούν. Υπάρχει, κατέληξε, καινοτομία τόσο στα μέσα που έχει η πλέον ασφάλιση όσο και στα μοντέλα που εφαρμόζει.
Ο John Croker αναφέρθηκε στην υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων, της οποίας η εφαρμογή ξεκίνησε την 1η Ιουνίου, επισημαίνοντας τη χαμηλή διείσδυση της ασφαλιστικής αγοράς, καθώς μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων παραμένει ανασφάλιστο. Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν ξέρουν την αξία της ασφάλισης, παρατήρησε, τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να αλλάξει η κουλτούρα. Οι επιχειρήσεις πρέπει να βλέπουν την ασφάλιση ως επένδυση και όχι ως έξοδο, γιατί η ασφάλιση είναι πολύ σημαντική και ειδικά στις μεγάλες καταστροφές. Ωστόσο, ανέφερε, υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ασφαλιστούν με την παραδοσιακή λογική, καθώς έχουν χαρακτηριστικά τα οποία καθιστούν τον κίνδυνο πολύ μεγάλο. Σαν αγορά εργαζόμαστε όλοι για να βρεθεί η κατάλληλη λύση, κατέληξε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΜΑ.