πηγή: virus.com.gr
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσκρούει άλλη μία απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Αυτή τη φορά, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ανατρέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στη ρύθμιση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, με την οποία δόθηκε «πράσινο φως» σε μη φαρμακοποιούς να ανοίξουν φαρμακεία. Στην πράξη η απόφαση του ΣτΕ αναγκάζει την Αριστοτελους να καταφύγει σε νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος.
Στο Συμβούλιο είχε προσφύγει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), καθώς και οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Θεσσαλονίκης, ζητώντας την ακύρωση της ΚΥΑ του Μαΐου 2016, που υπέγραφαν οι Υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γ. Σταθάκης και Υγείας Α. Ξανθός.
Έτσι, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση ακυρώσεως του κατά της υπ’ αριθμόν Γ5(β)/Γ.Π.οικ.36277/20.5.2016 αποφάσεως των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – Ίδρυση φαρμακείου».
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Νομικού Συμβούλου του ΠΦΣ, Ηλ. Δημητρέλλου, η Ολομέλεια του Δικαστηρίου έκανε αποδεκτό το σύνολο των ισχυρισμών του Συλλόγου, «καθώς έκρινε ότι θέματα άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, λειτουργίας φαρμακείου και δεοντολογίας φαρμακοποιών, ρυθμίζονται ή με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα, και συνεπώς τα θέματα αυτά δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο ρύθμισης υπουργικής απόφασης, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν ο Ν. 4336/2015 δεν παρέχει την προβλεπόμενη ειδική εξουσιοδότηση».
Συνεπως, αν το Υπουργείο Υγείας θελήσει να επαναφέρει τις ρυθμίσεις της ακυρωθείσας ΚΥΑ, μόνος δρόμος ειναι η νομοθετική ρύθμιση. Εξέλιξη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν αναλογιστεί κανεις πως πρόκειται για ενα θέμα που ο ΣΥΡΙΖΑ ειχε εκφράσει διαφωνίες ως αντιπολίτευση και το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ειχε καταφέρει να περάσει.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Δημητρέλλο, αν η Αριστοτέλους επιχειρήσει να επαναφέρει τις ρυθμίσεις που προέβλεπε η ακυρωθείσα ΚΥΑ, ακόμη και με Νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα, «οι πράξεις και αποφάσεις που θα εκδοθούν κατ’ εφαρμογήν των νέων ρυθμίσεων, θα καταπέσουν εκ νέου ενώπιον του ΣτΕ, καθώς είναι αντίθετες στο Σύνταγμα και το ενωσιακό κεκτημένο».
Ο ΠΦΣ επικαλείται, μάλιστα, αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το Μάιο του 2009, σύμφωνα με τις οποίες «η διατήρηση του καθεστώτος ιδιοκτησίας/λειτουργίας των φαρμακείων αποκλειστικά στα χέρια των φαρμακοποιών είναι δικαιολογημένη και λειτουργεί ευεργετικά για τους πολίτες και τα εθνικά συστήματα υγείας».
Όπως τονίζει ο κ. Δημητρέλλος, ιδιοκτήτες των φαρμακείων είναι μόνο φαρμακοποιοί σε Αυστρία, Κύπρος, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Σλοβενία, ενώ «σε καμία χώρα όπου επεβλήθη πλήρης απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων δεν μειώθηκαν οι τιμές των φαρμάκων και των ειδών που πωλούνται στα φαρμακεία, αλλά αντιθέτως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυξήθηκαν».