back to top
19.7 C
Athens
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Μόσιαλος: Πως πρέπει να γίνει η άρση των πατεντών

του Ηλία Μόσιαλου,

καθηγητής Πολιτικών Υγείας,  εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για θέματα διαχείρισης της νόσου Covid-19

- Advertisement -

Στη χώρα μας άρχισε η συζήτηση για το πότε θα βγάλουμε τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους (θέτουμε πάντα τα σωστά ερωτήματα), ενώ η διεθνής φαρμακοβιομηχανία θεωρεί ότι οδεύουμε στην καταστροφή της καινοτομίας και της έρευνας και ανάπτυξης, λόγω της συζήτησης που άνοιξε για τις πατέντες.

Να διευκρινήσω εδώ ότι για μια ακόμη φορά στις Ελληνικές αντιπαραθέσεις έμεινε ο τίτλος της ανακοίνωσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, για άρση των δικαιωμάτων της πνευματικής ιδιοκτησίας, και όχι οι “λεπτομέρειες” που αφορούσαν στη διάθεση επίτευξης λύσης στο θέμα των πατεντών με συναινετικές διαδικασίες και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

- Advertisement -

Αυτό βέβαια προϋποθέτει αποζημίωση των εταιρειών που συμβάλλουν και με δικά τους κεφαλαία στην ανάπτυξη εμβολίων και, αν υλοποιηθεί, θα ισχύσει για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν διφορούμενες. Προέχει η αύξηση της παραγωγής μας είπαν. Προφανώς και προέχει. Και αν αυξηθεί, σε σημαντικά επίπεδα, από τις λίγες εταιρείες που έχουν ανακαλύψει τα εμβόλια δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Είπαν επίσης ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διαθέσουν τα εμβόλια που τους περισσεύουν στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Πολύ σωστά. Συμφωνώ και επαυξάνω. Το ίδιο όμως πρέπει να κάνουν και οι Ευρωπαίοι το φθινόπωρο με τα εμβόλια που θα περισσεύουν τότε. Αλλά πριν το κάνουν αυτό ας φτιάξουν πρώτα και ένα μηχανισμό διανομής γιατί ο μηχανισμός Covax του ΠΟΥ δεν έχει τόσο μεγάλες δυνατότητες. Και δεν έχει καθορίσει ακόμη τις προϋποθέσεις για την διανομή των εμβολίων.

Όλα αυτά είναι άριστα αν γίνουν. Ας μας πει επομένως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως θα αυξηθεί η παραγωγή άμεσα αφού οι πατέντες δεν δίνουν άμεση λύση. Και αυτό γιατί χρειάζονται όντως προετοιμασίες, αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία από άλλες εταιρείες και παραγωγή επιπλέον πρώτων υλών. Γι’ αυτό και πάντα λέγαμε, όσοι υποστηρίζαμε την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας, ότι η άρση έπρεπε να είχε γίνει έγκαιρα.

Και τώρα θα βοηθήσει αν γίνει τους επόμενους μήνες, γιατί δεν θα ξεμπερδέψουμε με τον κορωνοϊό άμεσα. Θα χρειαζόμαστε εμβόλια σε τακτά χρονικά διαστήματα για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. (Επίσης δεν ισχύει αυτό που λένε διάφοροι ότι οι πατέντες της Moderna π.χ. είναι άμεσα διαθέσιμες. Η Moderna χρησιμοποεί και τεχνολογία που ανήκει σε άλλη εταιρεία και έχει τα δικαιώματα της χρήσης αυτής της τεχνολογίας για την δίκη της παραγωγή εμβολίων. Δεν μπορεί να επεκτείνει τα δικαιώματα σε άλλες εταιρείες.)

Πάμε επομένως να ξαναδούμε τα επιχειρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Να γίνει αύξηση της παραγωγής. Τέλεια. Πρέπει επομένως η ΕΕ να παρουσιάσει συγκεκριμένο πλάνο αύξησης της παραγωγής γιατί για αύξηση της παραγωγής μας λένε από αρχές Φεβρουαρίου. Και πλάνο δεν υπάρχει ακόμη. Η αύξηση της παραγωγής όμως πρέπει να συνδυαστεί με διαπραγμάτευση των τιμών για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Τι τιμές θα πληρώσουν οι φτωχότερες χώρες για να αποκτήσουν εμβόλια από εταιρείες που έχουν το μονοπώλιο παραγωγής; Μήπως πρέπει να μεσολαβήσει η ΕΕ για να διαπραγματευθεί καλύτερες τιμές εκ μέρους των χωρών με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα;

Μια ιδέα ρίχνω γιατί δεν το έχουν πει. Επίσης φαντάζομαι ότι η ιδέα της αύξησης της παραγωγής θα υλοποιηθεί άμεσα γιατί ξαφνικά θα υπάρχουν πρώτες ύλες, ενώ η ιδέα της άρσης των πατεντών είναι κακή γιατί δεν υπάρχουν πρώτες ύλες. Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε άμεσα περισσότερα εμβόλια.

Άρα πέραν των διακηρύξεων της Ευρώπης θέλουμε και ένα σχέδιο. Που δεν υπάρχει. Επίσης τα εμβόλια θα πρέπει να έχουν προσιτές τιμές, όχι τις τιμές που πλήρωσε το Ισραήλ. Και μετά ας βρεθεί και η λύση με τις πατέντες. Η ΕΕ οφείλει να παίξει ηγετικό ρόλο στην επίλυση μιας παγκόσμιας κρίσης. Δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα. Ας πιέσει επομένως τις εταιρείες να αυξήσουν άμεσα την παραγωγή και ας διαπραγματευθεί καλύτερες τιμές για τις μη προνομιούχες χώρες.

από το virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ξένες φαρμακευτικές: Ξεχείλισε το ποτήρι στο χώρο του Φαρμάκου

Για ολιγωρία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία το Pharma Innovation Forum ως προς τις δεσμεύσεις της για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή το PIF, τονίζοντας ότι η κατάτμηση του προϋπολογισμού δεν είναι λύση.

Ν. «Άγιος Ανδρέας»: Ποιον «καίει» το πόρισμα της ΕΔΕ για τον θάνατο του 49χρονου

Φως αναμένεται να ριχθεί με την ΕΔΕ στην υπόθεση του θανάτου του 49χρονου Θοδωρή Νεμουτιάνου έξω από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα. Η διαδικασία κυλά αργά, χωρίς επίσημες ανακοινώσεις, ενώ αρχικά είχε εκδιωχθεί εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια.

Ποια νέα έργα για την Υγεία εντάχθηκαν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Μητρώα της ΗΔΙΚΑ, προληπτικά τεστ υγείας, προγράμματα έρευνας και άλλα περιλαμβάνονται στα 372 έργα που εντάχθηκαν στο σκέλος των επιδοτήσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 13,5 δισ. ευρώ.

Σε ιδιωτικές κλινικές πιθανόν να πραγματοποιηθούν χειρουργεία του Ν. Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Για συνολικό πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων στην χώρα έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη που ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο  να χειρουργηθούν περιστατικά από την λίστα του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε ιδιωτικές κλινικές.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

“Ξεκλειδώνεται” πολύτιμη ρευστότητα για τις επιχειρήσεις , δημιουργώντας ανάπτυξη

Νέα αυξημένα όρια εγγυητικών επιστολών που 'ξεκλειδώνουν' μεγάλη ρευστότητα για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις λάνσαρε η “Karavias Underwriting Agency

Νέα ψηφιακά εργαλεία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το 2025

Eναρξη λειτουργίας μιας σειράς ψηφιακών εργαλείων με στόχο τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης

Οι νέοι ορίζοντες που ανοίγονται για την ΕΥΡΩΠΗ ΑΕΓΑ από τις αρχές 2025 

Η επιχειρηματική δικαίωση του Ν. Μακρόπουλου ως βασικού μετόχου και  σε έναν μεγάλο όμιλο  

Οι τρεις προτάσεις της ΕΑΔΕ στο υπ. Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

Η ΕΑΔΕ κρίνει αναγκαίατ η διεύρυνση της ασφαλιστικής κάλυψης οχημάτων με την προσθήκη των κινδύνων από σεισμό και χαλαζόπτωση

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

“Ξεκλειδώνεται” πολύτιμη ρευστότητα για τις επιχειρήσεις , δημιουργώντας ανάπτυξη

Νέα αυξημένα όρια εγγυητικών επιστολών που 'ξεκλειδώνουν' μεγάλη ρευστότητα για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις λάνσαρε η “Karavias Underwriting Agency

Γ. Χατζηθεοδοσίου: “Σοκ και δέος. Να το δούμε να γίνεται πράξη”

Mε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α και Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου χαιρέτισε τις ανακοινώσεις διά στόματος πρωθυπουργού

Η ERGO Μεγάλος Χορηγός του ΣΕΓΑΣ και του 41ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας

Η ERGO Ασφαλιστική, σταθερός υποστηρικτής του ΣΕΓΑΣ και του δρομικού κινήματος από το 2011, έδωσε για μία ακόμα φορά δυναμικό «παρών» στον 41ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Ν. Σπυράτος, ERGO: Η ασφαλιστική διείσδυση στις ΜμΕ είναι εξαιρετικά χαμηλή

Στη σύγχρονη, ψηφιακή εποχή, στην οποία η χρήση του Διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής,

Νέα ψηφιακά εργαλεία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το 2025

Eναρξη λειτουργίας μιας σειράς ψηφιακών εργαλείων με στόχο τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης