back to top
32 C
Athens
Παρασκευή 6 Ιουνίου 2025

Οι ψηλοί άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από επιθετικό καρκίνο του προστάτη!

Μεγάλη μελέτη Βρετανών επιστημόνων έδειξε ότι οι ψηλοί άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη και να πεθάνουν!

Μάλιστα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι για κάθε 10 εκατοστά σωματικού ύψους αυξάνεται κατά 21% ο κίνδυνος ανάπτυξης επιθετικού καρκίνου του προστάτη και κατά 17% ο κίνδυνος θανάτου. Βρήκαν επίσης ότι η παχυσαρκία αυξάνει επίσης σημαντικά τον κίνδυνο.

- Advertisement -

Η επικεφαλής των ερευνητών, Δρ. Aurora Pérez-Cornago από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δήλωσε: «Το εύρημα του υψηλού κινδύνου σε ψηλούς άνδρες μπορεί να μας προσφέρει πληροφορίες για τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από την ανάπτυξη καρκίνου – για παράδειγμα σχετικά με την διατροφή και ανάπτυξη σε μικρή ηλικία».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine και η ανάλυση των δεδομένων αφορούσε δείγμα 141.896 ανδρών, (σχεδόν όλοι λευκοί) από την ευρύτερη μελέτη European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Μετά από κατά μέσο όρο 13,9 χρόνια παρακολούθησης, καταγράφηκαν 7.024 περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη, από τους οποίους 726 ήταν επιθετικοί και 934 θάνατοι από τη νόσο.

- Advertisement -

Ο Δρ. Matthew Hobbs, υποδιευθυντής έρευνας του ιδρύματος Prostate Cancer της Βρετανίας, δήλωσε πως «είναι σίγουρα ενδιαφέρον ότι συγκεκριμένα φυσικά χαρακτηριστικά εμφανίζονται να αυξάνουν τον κίνδυνο να αναπτύξει κάποιος επιθετικό καρκίνο του προστάτη. Όμως, πρέπει να σημειώσουμε ότι νόσος μπορεί να πλήξει όλους τους άνδρες, ανεξάρτητα το βάρος ή το ύψος τους».

Η νόσος

Ο καρκίνος του προστάτη πλήττει έναν στους έξι άνδρες. Είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες (στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του μαστού) και η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο γενικότερα στους άνδρες, με πρώτο τον καρκίνο του πνεύμονα.

Γενικά, εκτιμάται ότι τα άτομα με ιστορικό προσβολής σε επίπεδο συγγενείας πρώτου βαθμού (πατέρας, αδελφός κτλ) διατρέχουν 2,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισής της σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Εάν, μάλιστα, ο καρκίνος του συγγενούς έχει διαγνωσθεί σε σχετικά νέα ηλικία (π.χ. στα 50-60), ο κίνδυνος αυτός διπλασιάζεται.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη αυξάνονται με την ηλικία. Έτσι, ποσοστό 30% των ανδρών θα προσβληθούν στην ηλικία των 50 ετών και ποσοστό 80% θα προσβληθούν στα 80 τους χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, για τα άτομα μεγάλης ηλικίας με διάφορα προβλήματα υγείας και προσδόκιμο επιβίωσης μέχρι 10 χρόνια, τα ποσοστά ωφέλειας από τυχόν προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη είναι εξαιρετικά χαμηλά. Γι’ αυτό και δεν συστήνεται διεθνώς πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για καρκίνο του προστάτη.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ξένες φαρμακευτικές: Ξεχείλισε το ποτήρι στο χώρο του Φαρμάκου

Για ολιγωρία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία το Pharma Innovation Forum ως προς τις δεσμεύσεις της για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή το PIF, τονίζοντας ότι η κατάτμηση του προϋπολογισμού δεν είναι λύση.

Ν. «Άγιος Ανδρέας»: Ποιον «καίει» το πόρισμα της ΕΔΕ για τον θάνατο του 49χρονου

Φως αναμένεται να ριχθεί με την ΕΔΕ στην υπόθεση του θανάτου του 49χρονου Θοδωρή Νεμουτιάνου έξω από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα. Η διαδικασία κυλά αργά, χωρίς επίσημες ανακοινώσεις, ενώ αρχικά είχε εκδιωχθεί εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια.

Ποια νέα έργα για την Υγεία εντάχθηκαν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Μητρώα της ΗΔΙΚΑ, προληπτικά τεστ υγείας, προγράμματα έρευνας και άλλα περιλαμβάνονται στα 372 έργα που εντάχθηκαν στο σκέλος των επιδοτήσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 13,5 δισ. ευρώ.

Σε ιδιωτικές κλινικές πιθανόν να πραγματοποιηθούν χειρουργεία του Ν. Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Για συνολικό πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων στην χώρα έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη που ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο  να χειρουργηθούν περιστατικά από την λίστα του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε ιδιωτικές κλινικές.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Οι προτάσεις της ΕΑΕΕ για έναν πιο ασφαλή και σύγχρονο Κ.Ο.Κ.

Την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) εκφράζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Υπερσυμμετοχή Διαμεσολαβητών στην εκδήλωση της Επιτροπής Ασφαλιστικών Πρακτόρων του Ε.Ε.Α

Εντυπωσιακή ανταπόκριση, ενδιαφέρον και ενθουσιασμό από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές κατέγραψε η εκδήλωση της Επιτροπής Ασφαλιστικών

Θεσμική συνάντηση εργασίας της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Πραγματοποιήθηκε η 1η θεσμική συνάντηση εργασίας της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) με την νέα Υφυπουργό Εργασίας

Ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιρούνται της ασφάλισης για δύο έτη

Η εξαίρεση από την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για τις επιχειρήσεις δύναται να γίνει και μόνιμη!

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Οι προτάσεις της ΕΑΕΕ για έναν πιο ασφαλή και σύγχρονο Κ.Ο.Κ.

Την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) εκφράζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Επανεκλογή του Σπ. Μπαρκούζου, Διευθυντή Διαχείρισης Κινδύνων της Syndea στο Δ.Σ. της AMICE

Ο κ. Σπύρος Μπαρκούζος, Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων της Syndea, επανεξελέγη ως μόνιμο μέλος, με τριετή θητεία έως το 2028 στο Δ.Σ. της AMICE

Υπερσυμμετοχή Διαμεσολαβητών στην εκδήλωση της Επιτροπής Ασφαλιστικών Πρακτόρων του Ε.Ε.Α

Εντυπωσιακή ανταπόκριση, ενδιαφέρον και ενθουσιασμό από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές κατέγραψε η εκδήλωση της Επιτροπής Ασφαλιστικών

Συνέδριο Δικτύου Πωλήσεων NN Hellas: “A Symphony of Success – Ο Πελάτης δίνει το ρυθμό”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Ετήσιο Συνέδριο Δικτύου Πωλήσεων της NN Hellas, την Δευτέρα 2 Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Θεσμική συνάντηση εργασίας της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Πραγματοποιήθηκε η 1η θεσμική συνάντηση εργασίας της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) με την νέα Υφυπουργό Εργασίας