back to top
7.7 C
Athens
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025

Η χρήση κινητού στην εγκυμοσύνη δεν προκαλεί βλάβες στο έμβρυο

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, που συνδέεται με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απίθανο να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτό έδειξε έρευνα από ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής μία Ελληνίδα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Public Health.

Πρόκειται για τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου, η οποία εργάζεται σήμερα στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας. Οι ερευνητές ανάλυσαν τα δεδομένα από ένα μεγάλο πληθυσμό εγκύων Νορβηγίδων και περιλαμβάνουν στοιχεία από μητέρες και τα παιδιά κατά την εγκυμοσύνη και μετά από αυτήν.

- Advertisement -

Συνολικά, το δείγμα συμπεριλάμβανε 45.389 μητέρες και τα ισάριθμα παιδιά τους. Στοιχεία για τη χρήση κινητού τηλεφώνου προέκυψαν από ερωτηματολόγιο, που κλήθηκαν να συμπληρώσουν οι ίδιες οι μητέρες, ενώ όσον αφορά την ανάπτυξη των παιδιών υπήρξαν καταγραφές της εξέλιξής τους στις ηλικίες των 3 και 5 ετών.

Η Δρ. Παπαδοπούλου ανέφερε: «Η ανησυχία για πιθανές βλάβες στο έμβρυο από ηλεκτρομαγνητικά πεδία, που εκπέμπονται από κινητά τηλέφωνα, κατά κύριο λόγο προκαλούνται από πειραματικές μελέτες σε ζώα με αντικρουόμενα αποτελέσματα. Αν και η έρευνά μας είναι μελέτη παρατήρησης, τα ευρήματά μας δεν υποστηρίζουν την υπόθεση ότι υπάρχει αρνητική επίδραση από τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την κύηση στο λόγο του μωρού, την επικοινωνία και τις δεξιότητες κίνησης».

- Advertisement -

Αντιθέτως, όπως σημειώνει ο καθηγητής Jan Alexander και μέλος της ερευνητικής ομάδας, «η έρευνά μας έδειξε για πρώτη φορά ότι, η χρήση κινητού τηλεφώνου από τη μητέρα κατά την κύηση, μπορεί να έχει θετική επίπτωση στην ανάπτυξη του παιδιού. Ειδικότερα, βρήκαμε ότι η χρήση κινητού στην εγκυμοσύνη συνδέονταν με μικρότερο κίνδυνο το παιδί να έχει προβλήματα στην ηλικία των 3 ετών».

Τα αίτια παραμένουν άγνωστα. Αν και οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους σημαντικούς κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες, όπως και την προσωπικότητα της μητέρας και ψυχολογικές παραμέτρους, εικάζουν ότι βασικό ρόλο πρέπει να διαδραματίζουν άλλοι παράγοντες, που δεν μετρήθηκαν στη διάρκεια της μελέτης και όχι τόσο η χρήση κινητού από τη μητέρα.

Ειδικότερα, η έρευνα έδειξε ότι παιδιά, η μητέρα των οποίων έκανε χρήση κινητού στη διάρκεια της κύησης, είχαν 27% μικρότερο κίνδυνο να έχουν δυσκολία με την κατανόηση προτάσεων, 14% μικρότερο κίνδυνο ατελούς γραμματικής και 31% μικρότερο κίνδυνο να έχουν μέτρια καθυστέρηση στη γλώσσα στην ηλικία των 3 ετών, σε σύγκριση με παιδιά η μητέρα των οποίων δεν έκαναν χρήση κινητού κατά την κύηση.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ξένες φαρμακευτικές: Ξεχείλισε το ποτήρι στο χώρο του Φαρμάκου

Για ολιγωρία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία το Pharma Innovation Forum ως προς τις δεσμεύσεις της για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή το PIF, τονίζοντας ότι η κατάτμηση του προϋπολογισμού δεν είναι λύση.

Ν. «Άγιος Ανδρέας»: Ποιον «καίει» το πόρισμα της ΕΔΕ για τον θάνατο του 49χρονου

Φως αναμένεται να ριχθεί με την ΕΔΕ στην υπόθεση του θανάτου του 49χρονου Θοδωρή Νεμουτιάνου έξω από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα. Η διαδικασία κυλά αργά, χωρίς επίσημες ανακοινώσεις, ενώ αρχικά είχε εκδιωχθεί εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια.

Ποια νέα έργα για την Υγεία εντάχθηκαν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Μητρώα της ΗΔΙΚΑ, προληπτικά τεστ υγείας, προγράμματα έρευνας και άλλα περιλαμβάνονται στα 372 έργα που εντάχθηκαν στο σκέλος των επιδοτήσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 13,5 δισ. ευρώ.

Σε ιδιωτικές κλινικές πιθανόν να πραγματοποιηθούν χειρουργεία του Ν. Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Για συνολικό πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων στην χώρα έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη που ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο  να χειρουργηθούν περιστατικά από την λίστα του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε ιδιωτικές κλινικές.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Ευρώπη μόνη Ασφαλιστική στην artoza, επιστέγασμα των καινοτόμων ιδεών Ν. Μακρόπουλου

Μεγάλη παρουσία στο περίπτερο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος στη μεγάλη κλαδική έκθεση artoza θεσμό για την αγορά, έχει η Ευρώπη Ασφαλιστική, επιστέγασμα πρωτοποριακών ιδεών του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Νικόλαου Μακρόπουλου.

Έγκριση θεραπευτικής αγωγής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

To «πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα θεραπευτική επιλογή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου

Οι θέσεις Insurance Europe σχετικά με την προώθηση πρότασης Omnibus

Μεταξύ των προωθούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών της συγκαταλέγεται η υιοθέτηση πρότασης Omnibus

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Ευρώπη μόνη Ασφαλιστική στην artoza, επιστέγασμα των καινοτόμων ιδεών Ν. Μακρόπουλου

Μεγάλη παρουσία στο περίπτερο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος στη μεγάλη κλαδική έκθεση artoza θεσμό για την αγορά, έχει η Ευρώπη Ασφαλιστική, επιστέγασμα πρωτοποριακών ιδεών του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Νικόλαου Μακρόπουλου.

«Όαση» για τις συναλλαγές η ασφάλιση πιστώσεων

Η εγχώρια αγορά, χρόνια τώρα, ήδη από το 2008, που ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση και η Ελλάδα, 24 μήνες μετά, βίωσε τη δική της πολυετή

Το δημογραφικό στο μικροσκόπιο της Eurostat: O ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνάει…

Η μέση ηλικία του πληθυσμού της ΕΕ έφθασε την 1η Ιανουαρίου 2024 τα 44,7 χρόνια, ανακοινώθηκε από τη Eurostat. Αυτό σημαίνει πως

Πώς θα κρατήσετε τους πελάτες σας στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Από εκεί που ψάχναμε για πελάτες για να ασφαλίσουν την περιουσία τους, ψάχνουμε να δούμε πότε τα επιστημονικά συμπεράσματα ....

Έγκριση θεραπευτικής αγωγής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

To «πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα θεραπευτική επιλογή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.