Στη δικαιοσύνη στρέφονται οι πάροχοι αναπνευστικών ειδών για τα υπέρογκα ποσά clawback που τους έχουν επιβληθεί από τον ΕΟΠΥΥ.
Με μια δυσάρεστη έκπληξη ήρθαν αντιμέτωποι οι πάροχοι αναπνευστικών ειδών, καθώς διαπίστωσαν ότι τους επιβλήθηκαν υπέρογκα ποσά clawback από τον ΕΟΠΥΥ, που δεν δικαιολογούνται από τα στοιχεία που διαθέτουν.
Διαβάστε επίσης: «Veto» γιατρών στον Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ
Ειδικότερα, ανατρέχοντας στη σελίδα του ΕΟΠΥΥ οι εν λόγω πάροχοι είδαν ότι το ετήσιο όριο για τα αναπνευστικά είδη είναι 33,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν αντιστοιχούν σε 35,43 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι επιστροφές στα είδη αυτά χοντρικά είναι 2,13 εκατ. ευρ ώ. Παρόλα αυτά, ο ΕΟΠΥΥ αξιώνει clawback 5 εκατ. ευρώ.
Στις εταιρίες αναπνευστικών ειδών, προκαλεί εντύπωση μάλιστα το γεγονός ότι για τα ίδια προϊόντα δεν έχει καταλογιστεί επιστροφή σε άλλους κλάδους (π.χ. φαρμακεία). Μηδενική, όμως, είναι η επιστροφή που έχει καταλογιστεί και σε άλλες υπηρεσίες, όπως είναι τα ορθοπεδικά και ακουστικά είδη.
Ο υπολογισμός του clawback προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στον κλάδο, που αποφάσισε να κινηθεί νομικά, καταγγέλλοντας αυθαιρεσία στον καταλογισμό του clawback. «Όπως όλα δείχνουν, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίμησε να μετατοπίσει όλο το βάρος σε μια κατηγορία παρόχων ευνοώντας απροκάλυπτα άλλες»τονίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παρόχων Υγείας (ΠΑΣΥΠΥ).
Ήδη, δεκάδες εταιρείες ιατρολογικών προιόντων, μέλη του ΠΑΣΥΠΥ, έχουν καταθέσει αγωγές εναντίον του φορέα, δηλώνοντας αποφασισμένες να εξαντλήσουν κάθε έννομο δικαίωμά τους. Ο νομικός σύμβουλος που τις εκπροσωπεί επικαλείται αφενός τη νομοθεσία η οποία είναι σαφής περί επιβολής του clawback στους εισαγωγείς και όχι στους παρόχους υγείας κι αφετέρου τις μεγάλες αποκλίσεις που προκύπτουν από τα προαναφερόμενα στοιχεία.