Κοινό μήνυμα για τις ευκαιρίες ανάπτυξης της οποίες κρύβει το Cyber Risk Insurance έστειλαν στην ασφαλιστική αγορά ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων – ΣΕΜΑ, Κος Γιάννης Ξηρογιαννόπουλος και ο Αντιστράτηγος ε.α. και ιδρυτής της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., Εμμανουήλ Σφακιανάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου με τίτλο “Meeting the Brokers of a Cyber Secure World”, η οποία σηματοδότησε την έναρξη των εργασιών του 19ου Διεθνούς Hydra Meeting της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας.
Διαβάστε:Cyber Risk: Μια αγορά για όλους… αξίας πάνω από 14 δισ.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκατοντάδες ηγετικά στελέχη της εγχώριας και διεθνούς ασφαλιστικής και αντασφαλιστικής αγοράς, όλοι οι επικεφαλής των Φορέων και Σωματείων του κλάδου, δημοσιογράφοι και ένας μεγάλος αριθμός εκπροσώπων επιχειρήσεων, οι οποίοι εμπιστεύονται την ασφαλιστική και αντασφαλιστική τους κάλυψη στους μεσίτες που είναι Μέλη του ΣΕΜΑ. Το σύνολο των παρευρισκομένων συνεχάρη τη διοίκηση του ΣΕΜΑ για την εξαιρετικά επιτυχή διοργάνωση και το ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα της.
Ο Κος Ξηρογιαννόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο Έλληνας επιχειρηματίας δεν θα πρέπει να υποβαθμίσει τον κίνδυνο των κυβερνοεπιθέσεων, χαρακτηρίζοντας τις κακόβουλες επιθέσεις ως ένα από τα πλέον φλέγοντα θέματα στον ευρύτερο διεθνή επιχειρηματικό χώρο, ενώ από την πλευρά του ο Κος Σφακιανάκης υπογράμμισε ότι το Cyber Risk Insurance, μετά και την ψήφιση του νέου κοινοτικού Κανονισμού, θα καταστεί αναγκαία κάλυψη σε μια αγορά η οποία για το data protection θα δαπανήσει, μόνο στην Ευρώπη, περί τα 14 δισ. ευρώ.
Απευθυνόμενος στα εκατοντάδες ηγετικά στελέχη της εγχώριας και διεθνούς ασφαλιστικής και αντασφαλιστικής αγοράς, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση του ΣΕΜΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Κος Γιάννης Ξηρογιαννόπουλος, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν έναν πολύ σημαντικό κίνδυνο, στον οποίο η πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι πλέον εκτεθειμένη και πρέπει να αντιμετωπίσει.
«Ο επαγγελματίας Μεσίτης ασφαλίσεων καλείται για άλλη μια φορά να λειτουργήσει πρωτίστως ως Σύμβουλος του επιχειρηματία πελάτη του» τόνισε ο Κος Ξηρογιαννόπουλος για να προσθέσει ότι «oι επιχειρήσεις, έχουν ανάγκη πρώτον να ενημερωθούν, να αντιληφθούν και να αξιολογήσουν την έκθεσή τους σε κινδύνους που προκύπτουν από την ευρύτατη χρήση της τεχνολογίας και την «εξάρτηση» που αυτή δημιουργεί, δεύτερον να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της έκθεσής τους σε αυτούς και, τέλος, να γνωρίσουν τις εναλλακτικές λύσεις που προσφέρει η ασφαλιστική αγορά, ώστε εμπιστευόμενοι το κατάλληλο ασφαλιστικό πρόγραμμα Cyber Risk Insurance, να καλύψουν αποτελεσματικά τη νέα αυτή ασφαλιστική ανάγκη που έχει δημιουργηθεί».
Από την πλευρά του, ο Κος Σφακιανάκης επεσήμανε ότι το Cyber Risk Insurance προσφέρεται για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς, ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, στην οποία ελάχιστοι επενδύουν στην εν λόγω κάλυψη. Τόνισε επίσης, ότι η βασικότερη απειλή για το επιχειρείν έρχεται από το διαδίκτυο και έδωσε έμφαση στη σημασία της πραγματογνωμοσύνης που θα πρέπει να διενεργεί ο ασφαλιστής πριν αναλάβει τον κίνδυνο. Υπογραμμίζοντας ο Κος Σφακιανάκης τη σημασία της ασφαλιστικής κάλυψης κατά των κυβερνοεπιθέσεων, αναφέρθηκε στον πρώην διοικητή του FBI, Robert Mueller, ο οποίος έχει δηλώσει ότι υπάρχουν δύο ειδών εταιρείες: αυτές που έχουν δεχθεί επίθεση από χάκερ και αυτές που θα δεχθούν επίθεση στο μέλλον.
Η «ατζέντα» του ΣΕΜΑ
Στο μεταξύ, στη σύντομη τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΣΕΜΑ, Κος Γιάννης Ξηρογιαννόπουλος, αναφέρθηκε στους στόχους και τα οράματα της νέας διοίκησης του Συνδέσμου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συλλογική προσπάθεια, σύμπνοια, αποτελεσματική συνεργασία, αλλά και για ενεργή συμμετοχή όλων των μελών του ΣΕΜΑ στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, προκειμένου, όπως είπε, ως φορέας να επιτύχει τους στόχους που έθεσε για:
- Την προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του.
- Την ανάπτυξη της ασφαλιστικής συνείδησης των ασφαλιζόμενων.
- Τη δημιουργία υπεραξίας στις υπηρεσίες που προσφέρει ο μεσίτης ασφαλίσεων στους πελάτες του.
- Την αναβάθμιση του ρόλου του ΣΕΜΑ στην ασφαλιστική αγορά γενικότερα.
«Οι άμεσες προτεραιότητες που έχουμε θέσει αφορούν στη διευθέτηση σειράς σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο μας, με πρωταρχικό, αυτή τη στιγμή, την ενεργή συμμετοχή μας κατά την διαδικασία εναρμόνισης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας IDD στην Ελληνική Νομοθεσία περί ασφαλιστικής διαμεσολάβησης» ανέφερε για να επισημάνει και την περαιτέρω ανάπτυξη και σύσφιξη σχέσεων και συνεργειών με φορείς της αγοράς εντός και εκτός Ελλάδος, όπως των ΕΑΕΕ, ΕΕΑ, ΣΕΒ και BIPAR, τη θέσπιση κανόνων δεοντολογίας για την διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών και, τέλος, τη δημιουργία ενός Προτύπου Επαγγελματία Μεσίτη Ασφαλίσεων βάσει του οποίου θα πρέπει όλοι να λειτουργούν.
Επίσης, τόνισε την ανάγκη για μια πιο «εξωστρεφή» πολιτική, με στόχο τη διαρκή παρουσία των μεσιτών ασφαλίσεων στον ευρύτερο επιχειρηματικό κόσμο και όχι αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο της ασφαλιστικής αγοράς και για το σκοπό αυτό, όπως είπε, ο ΣΕΜΑ θέλει αρωγούς του όλους τους μεσίτες ασφαλίσεων.
Διαδραστική παρουσίαση
Τη σοβαρότητα των συνεπειών των cyber attacks επεσήμανε και η Αντιπρόεδρος του ΣΕΜΑ, Κα Ευγενία Καφφετζή, τις οποίες η αγορά, κατά βάση λόγω άγνοιας, δεν αντιμετωπίζει στην πραγματική τους διάσταση. Προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση για το πόσο ευάλωτες είναι οι επιχειρήσεις έναντι των κυβερνοεπιθέσεων, η Κα Καφφετζή, κάλεσε στο βήμα εκπροσώπους από την ομάδα Cyber Risk της Deloitte, οι οποίοι σε μία διαδραστική παρουσίαση απέδειξαν πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση στα δεδομένα μας, όταν υπάρχει κακόβουλη πρόθεση. Τα εξειδικευμένα στελέχη της εταιρίας, σε λιγότερο από 10 λεπτά κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική αλληλογραφία εθελόντριας από το κοινό, αποδεικνύοντας πως απαιτείται ισχυρή προστασία και η πρόσθετη σιγουριά της ασφάλισης προκειμένου να μην διακινδυνεύσει κάθε εταιρία τη βιωσιμότητά της από κακόβουλες ηλεκτρονικές επιθέσεις.
Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση είχαν επίσης την ευκαιρία να ελέγξουν εάν οι κωδικοί των λογαριασμών της ηλεκτρονικής τους αλληλογραφίας έχουν χακαρισθεί. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ένα μικρότερο μεν, αλλά σημαντικό, ποσοστό (36%) κωδικών λογαριασμών e-mails βρίσκονταν στα χέρια, ενδεχομένως κακόβουλων, hackers.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, όσοι εκ των συμμετεχόντων επιθυμούσαν, συμμετείχαν επίσης σε δημοσκόπηση, απαντώντας στην ερώτηση «πόσο εκτεθειμένοι αισθάνονται στις κυβερνοεπιθέσεις». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 52% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι αισθάνονται πολύ εκτεθειμένοι.