Cyber Risk: Μια αγορά για όλους… αξίας πάνω από 14 δισ.

Τον προπομπό για την έναρξη των εργασιών του 19ου Διεθνούς HYDRA MEETING της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας (ΕΑΕΕ), αποτέλεσε, όπως είθισται, η χθεσινοβραδινή (19/9) ετήσια συνάντηση του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με επίκεντρο τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο, ένα κομβικό πλέον ζήτημα για τις σύγχρονες επιχειρήσεις αλλά και μια αγορά που ξεπερνά πρακτικά (χωρίς τα συστήματα λογισμικού) τα 14 δισ ευρώ στην Ευρώπη! Τέλος, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, διαδραστική παρουσίαση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις από κακόβουλες επιθέσεις στο διαδίκτυο.

του Βάιου Κρόκου

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΣΕΜΑ, κ. Γιάννης Ξηρογιαννόπουλος αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούν τα νέα δεδομένα ενώ το παρόν έδωσε και ο Αντιστράτηγος ε.α και ιδρυτής της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ, κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκης με αναφορές από την πολύχρονη εμπειρία του στον συγκεκριμένο χώρο

Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με τίτλο «Meeting the Brokers of a Cyber Secure World», o κ. Γιάννης Ξηρογιαννόπουλος επεσήμανε πως οι κίνδυνοι (cyber risk) στον διαδικτυακό πλέον κόσμο αφορούν όλες τις επιχειρήσεις, δίνοντας το στίγμα με το οποία θα πρέπει να κινηθούν οι μεσίτες ασφαλίσεων

Όπως εξήγησε, οι επιχειρήσεις θα πρέπει:

-να αντιληφθούν την σημασία και τους κινδύνους που διατρέχουν

-να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα

-και να ενημερωθούν για τα προγράμματα που καλύπτουν τις εν λόγω ανάγκες

Αναφορικά με τον ρόλο του ΣΕΜΑ, τόνισε πως οι προτεραιότητες επίσης της νέας διοίκησης είναι ορθή εναρμόνιση της αγοράς με την νέα Οδηγία IDD και η ανάπτυξη σχέσεων με τους φορείς της αγοράς.

Παράλληλα, η ανάπτυξη και εφαρμογή κανόνων δεοντολογίας, η ενίσχυση του ρόλου του μεσίτη ασφαλίσεων στο πλαίσιο μιας πολιτικής που θα βασίζεται στην εξωστρέφεια καθώς για την προβολή των επιχειρήσεων προς όλους τους τομείς επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Μ. Σφακιανάκης: «Ανοίγει μια μεγάλη αγορά με ανθρώπους που δεν έδιναν ούτε ένα ευρώ για την ασφάλεια τους»

Για τους μεγάλους κινδύνους που διατρέχουν πλέον όλες οι επιχειρήσεις μίλησε και ο κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκης κάνοντας λόγο για μια αγορά που δεν πρέπει να αφήσει κανέναν αμέτοχο. Σημείωσε δε πως σοβαρές εταιρείες – πλην λίγων εξαιρέσεων – βρίσκονται στην αγορά και μπορούν να προσφέρουν με επαγγελματισμό τις υπηρεσίες τους για την προστασία ιδιωτών, εταιρειών κλπ.

Από την άλλη πλευρά, στηλίτευσε φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί π.χ την ασφάλιση υπολογιστικών συστημάτων και την επίθεση από τους ίδιους τους πελάτες για την αξίωση αποζημιώσεων.

Καταλήγοντας, ο κ. Σφακιανάκης αναφέρθηκε στον πρώην διοικητή του FBI, Robert Mueller και την ρήση του ότι: «Υπάρχουν οι εταιρείες που έχουν πέσει θύμα χάκερ…και αυτές που θα πέσουν στο μέλλον», αναδεικνύοντας τον κίνδυνο που διατρέχουν.

*Σε πρόσφατο αφιέρωμα του IW με τίτλο Ανοίγει ένα «χρυσωρυχείο» κινδύνων, σημαντικοί εκπρόσωποι της αγοράς μίλησαν για τα τελευταία δεδομένα, τις προοπτικές και τις προκλήσεις γύρω από την ασφάλιση cyber κινδύνων:

Κ. Βούλγαρης / AIG: Όλες οι επιχειρήσεις μπορεί να πέσουν θύματα κινδύνων

-Νίκος Γεωργόπουλος / Cromar: Κομμάτι συνολικής στρατηγικής το cyber insurance

-Γ. Τσινός / Εθνική Ασφαλιστική: Ολιστική προσέγγιση, όχι αποσπασματικές λύσεις για τους cyber κινδύνους

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*