της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Σχέδια “απαλλαγής” της από τον βραχίονα παροχής ασφαλιστικών υπηρεσιών για ιδιώτες εξετάζει η MetLife, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αποφύγει την υποχρέωση για αυξημένους συντελεστές κεφαλαιακής επάρκειας και φερεγγυότητας, απόρροια του χαρακτηρισμού της ως συστημικά σημαντικού χρηματοοικονομικού ομίλου (SIFI)
Η MetLife που εδρεύει στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αξιολογεί “διαρθρωτικές εναλλακτικές λύσεις” για τον βραχίονα, όπως την αυτόνομη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο ή την πώλησή του. Η νέα εταιρεία θα αντιπροσώπευε το 20% των συνολικών λειτουργικών κερδών της MetLife. Ένας από τους λόγους που υπαγορεύουν την πιθανή αυτή κίνηση είναι το ότι ο κλάδος retail αποτελεί μέρος των συστημικά σημαντικών δραστηριοτήτων και επομένως υπόκειται σε αυστηρότερους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της MetLife, Steven Kandarian.
O χαρακτηρισμός ως SIFI αποτελεί κεντρικό άξονα του νέου εποπτικού πλαισίου που τέθηκε σε ισχύ στις ΗΠΑ και διεθνώς (μέσω της Επιτροπής Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας-FSB), με στόχο να μειωθεί ο συστημικός κίνδυνος που προέρχεται από χρηματοοικονομικούς ομίλους που είναι “πολύ μεγάλοι για να καταρρεύσουν” (too big to fail) και να αποτραπούν δαπανηρές διασώσεις με χρήματα των φορολογουμένων στο μέλλον.
Η MetLife έχει προσφύγει στα δικαστήρια για να ακυρώσει τον χαρακτηρισμό της ως SIFI, υποστηρίζοντας ότι δεν αναλαμβάνει μεγάλους κινδύνους όπως οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ και δεν θα έπρεπε να υπόκειται στους ίδιους, αυστηρούς κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας.
Ο κ. Kandarian υποστήριξε επίσης ότι η απόσχιση του κλάδου retail της MetLife θα έδινε στη μονάδα “καλυτερη εστίαση, περισσότερη ευελιξία στα προϊόντα και στις λειτουργίες της, μειώνοντας παράλληλα το βάρος της κανονιστικής συμμόρφωσης και των κεφαλαιακών υποχρεώσεων.