Μετά από αδράνεια τεσσάρων ετών, η Αριστοτέλους ολοκλήρωσε επιτέλους το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων. Την έκθεση, δηλαδή, που αποτελεί τη βάση για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη μέτρων, προγραμμάτων και δράσεων εκ μέρους των συναρμόδιων υπουργείων για τον περιορισμό εμφάνισης των εξαρτητικών συμπεριφορών, καθώς και την παρακολούθηση της εφαρμογής τους.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας αποσκοπεί στη Μείωση της Ζήτησης, μέσω πολιτικών πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, παροχής υποστήριξης και θεραπείας, μείωσης της βλάβης και προαγωγής της ένταξης και επανένταξης στην κοινωνία.
«Οι νέες υπηρεσίες που περιγράφονται στην έκθεση βρίσκονται σήμερα σε υψηλό επίπεδο ωριμότητας (η λειτουργιά ορισμένων έχει ήδη ξεκινήσει), ενώ η χρηματοδότηση των νέων δομών έχει εξασφαλιστεί κυρίως μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων« σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας. Όπως διευκρινίζει, μετά το πέρας της συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση η συνέχιση των δράσεων θα υποστηριχθεί μέσω εθνικών κονδυλίων. «Κάποιες υπηρεσίες θεραπείας, με ή/και χωρίς φαρμακευτική υποστήριξη, που αναπτύσσονται με στόχο την πληρέστερη γεωγραφική κάλυψη της χώρας έχουν υποστηριχθεί, από την έναρξη λειτουργίας τους, με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού» συμπληρώνει.
Το προαναφερόμενο κείμενο αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας. Όλες οι υπηρεσίες αντιμετώπισης των εξαρτήσεων που περιλαμβάνονται στο στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου αναπτύσσονται από τους εποπτευόμενους φορείς του, όπως αυτοί προβλέπονται στον Νόμο περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών» (4139/2013).
«Στόχος είναι- μέσω της βελτίωσης της πρόσβασης, της συνέχειας στη φροντίδα, της καλύτερης δυνατής συνέργειας των αρμόδιων φορέων και της αποτελεσματικότερης αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων- να διασφαλιστεί το καθολικό δικαίωμα των εξαρτημένων σε όλες τις επιστημονικά τεκμηριωμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις»καταλήγει η Αριστοτέλους.