Για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή νέου εταιρικού φόρου ενημερώνει τα μέλη της η ΕΑΕΕ.
Στη σχετική εγκύκλιο αναφέρει:
Στις 16 Ιουλίου 2025, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για το χρονικό διάστημα 2028-2034, το οποίο αποτελεί στην ουσία τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, ανερχόμενο σε σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια ευρώ, ή άλλως 1,26 % του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της ΕΕ (εδώ).
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πλαίσιο που προωθεί, θα εφοδιάσει την Ευρώπη με πόρους ικανούς να ανταποκριθούν στις φιλοδοξίες της για μια ανεξάρτητη, ευημερούσα, ασφαλή και ακμάζουσα ευρωπαϊκή κοινωνία και οικονομία κατά τα επόμενα έτη.
Μεταξύ των προτάσεων που παρουσίασε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμπεριλάβει και πρότασή της για επιβολή ενός νέου εταιρικού φόρου στις επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, υπό την ονομασία “Corporate Resource for Europe” ή CORE. Το εν λόγω μέτρο εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της για την εξεύρεση πόρων ύψους 58 δισ. ευρώ ετησίως, με στόχο την χρηματοδότηση του ως άνω προϋπολογισμού των 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Περαιτέρω συνιστά μέρος ενός ευρύτερου πακέτου δημιουργίας νέων πηγών εσόδων για την ΕΕ, το οποίο περιλαμβάνει και άλλα μέτρα, όπως η θέσπιση φόρου ηλεκτρονικών αποβλήτων (e-waste tax), η αύξηση της φορολογίας καπνού κ.ά.
Η πρόταση ως προς την επιβολή νέου εταιρικού φόρου έτυχε μάλλον μικτής αποδοχής από τα κράτη μέλη. Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, εξέφρασαν ανησυχίες ότι ο συγκεκριμένος φόρος μπορεί να υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα και να αποθαρρύνει τις επενδύσεις. Άλλες χώρες, όπως η Σουηδία και η Ολλανδία, επέκριναν το μέγεθος και τη βιωσιμότητα της συνολικής αύξησης του προϋπολογισμού. Πολλά κράτη – μέλη επίσης αμφισβήτησαν τη ρεαλιστικότητα των νέων πηγών εσόδων κατά τις συζητήσεις του Συμβουλίου στις 16 Ιουλίου 2025.
Η λήψη απόφασης για τον μελλοντικό μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και το σύστημα εσόδων της ΕΕ θα τεθεί σε επίπεδο Συμβουλίου. Σε κάθε περίπτωση, η έγκριση του προωθούμενου προϋπολογισμού απαιτεί ομοφωνία των κρατών μελών, κατόπιν σχετικής συμφωνίας και από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση μέσω της πλατφόρμας «Have Your Say» για τον επόμενο προϋπολογισμό, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2025.