back to top
7.3 C
Athens
Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025

Εκδηλώσεις διαμεσολαβούντων σε ολόκληρη την Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου

Την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους έναντι των αθέμιτων τραπεζικών πρακτικών στις πωλήσεις ασφαλιστικών συμβολαίων διατράνωσαν σε 20 πόλεις στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι του κλάδου των διαμεσολαβούντων.

- Advertisement -

Μεσίτες μαζί με πράκτορες τονίζουν ότι οι τράπεζες συχνά ακολουθούν παράτυπες πρακτικές πωλήσεων συμβολαίων από υπαλλήλους που δεν έχουν τη νόμιμη πιστοποίηση ή εκπαίδευση. Το γεγονός ότι οι τράπεζες δεσμεύουν τους δανειολήπτες ή ευρύτερα τους πελάτες τους να επιλέξουν τη συγκεκριμένη ασφάλιση που αυτοί προωθούν μέσα από τα καταστήματά τους συνιστά αθέμιτη και παράτυπη πρακτική.

Ο πρόεδρος της ΕΑΔΕ Δ. Γαβαλάκης, μιλώντας στο IW από την πλατεία Κοραή στην Αθήνα, δήλωσε σχετικά: «Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τις τράπεζες να γίνουν δίκτυα πωλήσεων ασφαλιστικών προϊόντων, αλλά πρέπει όλοι να ακολουθούν τις ίδιες διαδικασίες απέναντι στον νόμο και στην εποπτική αρχή. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν ως στόχο να συνειδητοποιήσουν οι καταναλωτές-ασφαλισμένοι τα δικαιώματά τους απέναντι στις τράπεζες και να διεκδικήσουν να έχουν την καλύτερη ασφαλιστική κάλυψη μέσα από τους διαμεσολαβούντες».

- Advertisement -

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του ΣΕΜΑ Γ. Καραβίας τόνισε ότι η ζημιά που γίνεται τόσο στους επαγγελματίες της διαμεσολάβησης από τις αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών όσο και στους ίδιους τους καταναλωτές-ασφαλισμένους είναι μεγάλη και φθείρει την ιδέα της ασφάλισης και της ελεύθερης επιλογής ασφαλιστή και προϊόντος.

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ και μεσίτης Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου με την παρουσία του έδωσε τη συμπαράστασή του στις διαμαρτυρίες, υπογραμμίζοντας ότι, πέρα από τις πρακτικές των τραπεζών, ο κλάδος της διαμεσολάβησης πρέπει να προστατευθεί και από τις τεράστιες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις βγάζουν εκτός αγοράς επαγγελματίες.

«Η ασφάλιση της περιουσίας σου, της επιχείρησής σου ή της υγείας σου είναι μια πολύ σημαντική και δύσκολη διαδικασία, που απαιτεί εξειδικευμένη συμβουλή και πρέπει να δίνεται μόνο από τον ανάλογο επαγγελματία» αναφέρει η ΕΑΔΕ στο ενημερωτικό έντυπο που μοίρασε στους καταναλωτές.

Η Ένωση προσθέτει ότι τα τραπεζικά ιδρύματα δεν δικαιούνται να προωθούν ασφαλιστήρια συμβόλαια ως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση άλλης αναγκαίας τραπεζικής συναλλαγής. Αν η δανειακή σύμβαση επιβάλλει ασφάλιση, τότε ο καταναλωτής δικαιούται να αναζητήσει όποια ασφαλιστική εταιρεία επιθυμεί μέσω όποιου ασφαλιστικού διαμεσολαβητή επιλέξει, αναζητώντας προς το συμφέρον του τις καλύτερες καλύψεις με την καλύτερη δυνατή τιμή. Επιπλέον, τα τραπεζικά ιδρύματα δεν έχουν κανένα δικαίωμα να απορρίπτουν τα ασφαλιστήρια που τους παραδίδει ο καταναλωτής ούτε και να χρεώνουν έξοδα για τη μελέτη τους, όπως καταχρηστικά κάνουν.

Η ΕΑΔΕ καλεί, τέλος, τους καταναλωτές να καταγγείλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος και στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή κάθε αθέμιτη και πιεστική πρακτική.

Δείτε περισσότερα στιγμιότυπα από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα (φωτ. Έλενα Ερμείδου):

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ε.Ε.Α. και Περιφέρεια Αττικής ξεκινούν μία νέα εποχή συνεργασίας

Αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου

5+1 θέσεις/προτάσεις της ΕΑΔΕ, με αφορμή την αύξηση των ασφαλίστρων υγείας

Στο παρόν έγγραφο αποτυπώνονται οι θέσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ) -  του μοναδικού θεσμικού φορέα

Αλήθεια έρχεται μπιλιέτο μαμούθ σε τράπεζα λόγω bancassurance;

Εδώ και ημέρες συζητείται σε νομικούς κύκλους ότι προ των πυλών είναι η επιβολή προστίμου μαμούθ για τα ελληνικά δεδομένα σε συστημική τράπεζα και άραγε γιατί;;;;….

Nέο ΔΣ στην ΕΑΔΕ, με πρόεδρο την κα Δήμητρα – Ιωάννα Λύχρου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε την 14 η Ιανουαρίου 2025 για την ΕΑΔΕ, κατά την τακτική προγραμματισμένη συνεδρίαση των Μελών της.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Ευρώπη μόνη Ασφαλιστική στην artoza, επιστέγασμα των καινοτόμων ιδεών Ν. Μακρόπουλου

Μεγάλη παρουσία στο περίπτερο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος στη μεγάλη κλαδική έκθεση artoza θεσμό για την αγορά, έχει η Ευρώπη Ασφαλιστική, επιστέγασμα πρωτοποριακών ιδεών του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Νικόλαου Μακρόπουλου.

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Αποκλειστικός χορηγός της εκδήλωσης της Ακαδημίας Αθηνών για την «Κλασική Παιδεία στην Ελληνική Εκπαίδευση»

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και παραμένοντας πιστή στην δέσμευσή της

Eurolife FFH: Απόδοση 3.18% στα ομαδικά προγράμματα διαχείρισης κεφαλαίου

Και το 2024, η Eurolife FFH πρόσφερε σημαντικές αποδόσεις στα ομαδικά προγράμματα διαχείρισης κεφαλαίου στους ασφαλισμένους της

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Ευρώπη μόνη Ασφαλιστική στην artoza, επιστέγασμα των καινοτόμων ιδεών Ν. Μακρόπουλου

Μεγάλη παρουσία στο περίπτερο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος στη μεγάλη κλαδική έκθεση artoza θεσμό για την αγορά, έχει η Ευρώπη Ασφαλιστική, επιστέγασμα πρωτοποριακών ιδεών του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Νικόλαου Μακρόπουλου.

«Όαση» για τις συναλλαγές η ασφάλιση πιστώσεων

Η εγχώρια αγορά, χρόνια τώρα, ήδη από το 2008, που ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση και η Ελλάδα, 24 μήνες μετά, βίωσε τη δική της πολυετή

Το δημογραφικό στο μικροσκόπιο της Eurostat: O ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνάει…

Η μέση ηλικία του πληθυσμού της ΕΕ έφθασε την 1η Ιανουαρίου 2024 τα 44,7 χρόνια, ανακοινώθηκε από τη Eurostat. Αυτό σημαίνει πως

Πώς θα κρατήσετε τους πελάτες σας στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Από εκεί που ψάχναμε για πελάτες για να ασφαλίσουν την περιουσία τους, ψάχνουμε να δούμε πότε τα επιστημονικά συμπεράσματα ....

Έγκριση θεραπευτικής αγωγής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

To «πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα θεραπευτική επιλογή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.