Η αύξηση της παραγωγής κοντά στα 6 δισ. ευρώ θα έχει άλλες αντίρροπες δυνάμεις
Η παραγωγή του 2024 στο 9μηνο κινείται στα προ κρίσης επίπεδα και πιθανότατα να φτάσει τα 5,5- 6 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρήσης . Η παραγωγή ενισχύθηκε κυρίως από την αύξηση παραγωγής στα unit linked προιόντα, τις ανατιμήσεις των ασφαλίστρων υγείας και γενικότερα τις τιμολογιακές ανατιμήσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα φέρει και αντίστοιχη αύξηση της κερδοφορίας.
Οι οικονομικοί διευθυντές και τα ανώτατα στελέχη των ασφαλιστικών στην Ελλάδα παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι η αύξηση των ζημιών που έχουν μειώσει τα loss ratio σε αρκετούς κλάδους σε μη κερδοφόρα επίπεδα και ο δεύτερος είναι ότι φέτος η αγορά δεν περιμένει ‘δώρα’ από τις επενδύσεις τους. Ο δεύτερος είναι ότι δεν θα έχουν σημαντικά έσοδα από τις επενδύσεις τους όπως είχαν τα προηγούμενα χρόνια και ήταν τα ‘δώρα’ που κράτησαν κερδοφόρες τις εταιρείες.
Η μείωση επιτοκίων και η έξοδος από μετοχές
Η σταδιακή μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ από το β’ εξάμηνο κι όλας μπορεί να μην έχει άμεση επίπτωση στα χαρτοφυλάκια ομολόγων των ασφαλιστικών (την περιμένουν από το 2025) αλλά δεν έφερε και κέρδη. Επίσης μικρότερα επενδυτικά έσοδα περιμένουν και από τις μετοχές τους, αφού όπως έδειξαν οι τελευταίες εκθέσεις της ΤτΕ είχαν μειώσει θέσεις στο α’ εξάμηνο 2024. Εάν το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο δεν δώσει μία σωρευτική απόδοση άνω του 5% σε κάθε ασφαλιστική εταιρεία, είναι δύσκολο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους είτε αυτές είναι συμβόλαια αστικής ευθύνης αυτοκινήτου με τις πολλές ζημιές, είτε στα συνταξιοδοτικά συμβόλαια είτε στα συμβόλαια υγείας.
Tα μεγάλα μερίσματα στους βασικούς μετόχους
Σε όσες ασφαλιστικές οι βασικοί μέτοχοι είναι ξένοι, θα υποχρεωθούν (οι εταιρείες) να μοιράσουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις και το 2024 που θα ξεπεράσουν το 30% επί των διανεμόμενων κερδών τους. Αυτό σημαίνει ότι , εάν βγάλουν κέρδη το 2024, αυτά θα περιοριστούν αρκετά. Έτσι , εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν και το 2024 όλες οι ασφαλιστικές με ξένους βασικούς μετόχους (και ειδικά η Εθνική Ασφαλιστική) την πολιτική μείωσης του λειτουργικού κόστους σε όλα τα επίπεδα. Και όταν λέμε σε όλα τα επίπεδα , μην φανταστείτε στα bonus των ανώτερων στελεχών αλλά κυρίως στις πάγιες και έκτακτες δαπάνες, με ότι αυτό συνεπάγεται για το διοικητικό προσωπικό και τους συνεργάτες των ασφαλιστικών.