Στην επίδραση της οικονομικής ύφεσης στην ασφαλιστική αγορά Ζωής, Υγείας και Σύνταξης, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι το σύστημα λειτουργίας της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας έχει τη μορφή της πρόσθετης ή «διπλής ασφάλισης», εφόσον η κοινωνική ασφάλιση υγείας είναι υποχρεωτική ενώ η ιδιωτική ασφάλιση υγείας εξακολουθεί να έχει εθελοντικό χαρακτήρα αναφέρθηκε ο κ. Μαζαράκης, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.), Πρόεδρος της Επιτροπής Ζωής, Συντάξεων & Υγείας της Ε.Α.Ε.Ε. και Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της MetLife στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου με θέμα Συνέργιες Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα στο χώρο της Υγείας Διεθνώς». Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, τον Ελληνο-Ολλανδικό Εμπορικό Βιομηχανικό Σύνδεσμος και τον ΣΕΒ στην Αθήνα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΑΕΕ, η ιδιωτική ασφάλιση υγείας καλύπτει περισσότερους από 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες, ενώ οι συνολικές αποζημιώσεις πλησιάζουν τα 450 εκατομμύρια Ευρώ. «Αυτό όμως που έχει συμβεί, μέχρι τώρα στην Ελλάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μαζαράκης, «είναι μια μη ισορροπημένη διόγκωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, κάτι που δεν έχει ευνοήσει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, διάχυση και διείσδυση του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης στην χώρα μας».
Αναλύοντας το πώς μπορεί η κοινωνική ασφάλιση να λειτουργήσει παράλληλα με την ιδιωτική, τόνισε πως «η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα, αλλά και όπως διαμορφώνεται για το μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της μακροβιότητας, την αύξηση των ασθενειών, την εμφάνιση νέων τύπων νοσηρότητας και μακροχρόνιων νοσημάτων, καθώς επίσης και την εξέλιξη της ιατρικής πρακτικής και τεχνολογίας, δεν αφήνει άλλα περιθώρια για την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για δράση.
Η ιδιωτική ασφάλιση, ως κλάδος, διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία και εμπειρία και μπορεί να αποτελέσει ένα συμπληρωματικό μηχανισμό διαχείρισης των παροχών υγείας στο ευρύτερο σύστημα υγείας της χώρας, παρέχοντας σημαντικά οφέλη για το κράτος και τους ασφαλισμένους.
Από τη πλευρά μας, ως ΕΑΕΕ, προτιθέμεθα και προσκαλούμε τα αρμόδια υπουργεία και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς, να συνεργαστούμε συστηματικά για την εύρεση της βέλτιστης λύσης. Η μελέτη της διεθνούς εμπειρίας έχει σίγουρα να μας δώσει σημαντικά, δοκιμασμένα μοντέλα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν ως πρότυπα και σε άλλες αγορές. Με την κατάλληλη επεξεργασία και τροποποίηση αυτών των μοντέλων, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας μας, θεωρούμε ότι μπορούμε να συντάξουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο και να δουλέψουμε ενωμένοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, για την υλοποίησή του.
Είμαστε ανοιχτοί και ξεκάθαροι ως προς την πρόθεσή μας να εργαστούμε με την πολιτεία και τους εκπροσώπους των λοιπών εμπλεκομένων φορέων στη «χαρτογράφηση» των δοκιμασμένων μέχρι σήμερα ανά τον κόσμο μοντέλων, τη συστηματική αξιολόγησή τους, και γενικά την επιλογή εκείνων των στοιχείων τους που καλύτερα ανταποκρίνονται στην ελληνική πραγματικότητα.
Οφείλουμε λοιπόν, να είμαστε προσεκτικοί, και ταυτόχρονα να έχουμε υπόψη μας ότι ο σκοπός της ύπαρξης ενός συστήματος υγείας είναι η ικανοποίηση των αναγκών και των προσδοκιών των πολιτών και ότι ένα σύστημα υγείας θα πρέπει να αξιοποιεί πλήρως όλα τα συστατικά στοιχεία, όλους τους δομικούς φορείς, στη λειτουργία του».