της Ελενας Ερμείδου
Τεκτονικές αλλαγές συντελούνται στο Ευρωπαϊκό χάρτη πτωχεύσεων και αφερεγγυοτήτων. Οι χώρες που στο παρελθόν ήταν αδιανόητο να κλονίζονταν οικονομικά, σήμερα έχουν έλθει αντιμέτωπες με τα προβλήματα που γέννησε η πανδημία, αλλά και ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τις μεγάλες ασφαλιστικές πιστώσεων στις αναπτυγμένες οικονομίες, το 55% των χωρών θα αντιμετωπίσει διψήφιες αυξήσεις αφερεγγυοτήτων. Στις χώρες αυτές : οι ΗΠΑ (+47%), η Γαλλία (+36%), η Ολλανδία (+59%), η Ιαπωνία (+35%) και η Νότια Κορέα (+41%), αναφέρει Allianz Trade.
Στην Δυτική Ευρώπη οι αφερεγγυότητες τρομάζουν. Οι τέσσερεις μεγάλες αγορές η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ιταλία θα δουν μία αύξηση των πτωχεύσεων που θα υπερβαίνει σε μέσους όρους το 10% τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία τρεις στις πέντε χώρες θα αντιμετωπίσουν ζητήματα πτωχεύσεων το 2024 με τις αποπληρωμές των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων των χωρών αυτών να ξεπερνούν τις 60 ημέρες για το 47% των επιχειρήσεων.
Για να καταφέρουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα αυτά, οι χώρες με τα υψηλά ποσοστά αφερεγγυοτήτων θα πρέπει να επιτύχουν διπλάσια ποσοστά αυξήσεων στο ΑΕΠ, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί μέχρι το 2025.
Μένουν από ταμειακά αποθέματα, οι τράπεζες κόβουν την ρευστότητα
Αιτία της κατάστασης που βιώνει σήμερα ο επιχειρηματικός κόσμος στην Ευρώπη και τις λοιπές άλλες χώρες εκτός Ευρώπης είναι το υψηλό κόστος ζωής μετά την πανδημία και τον ρώσο-ουκρανικό πόλεμο, η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα για μακρύ χρονικό διάστημα και το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων σύμφωνα με την Allianz.
Η ακρίβεια οδήγησε στην πτώση της κατανάλωσης που έχει ως συνεπακόλουθο την μείωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το επίπεδο ρευστότητας των επιχειρήσεων θα επανέλθει στις χώρες αυτές μετά το 2025, την ίδια στιγμή που οι τράπεζες κλείνουν τις κάνουλες.
Ο κλάδος του τουρισμού και τα ξενοδοχεία, το λιανεμπόριο, το χονδρεμπόριο, οι κατασκευές, το real estate, οι κατασκευές είναι οι κλάδοι που θα βρίσκονται σε κίνδυνο το 2024.