Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
H διαταραχή επιχειρηματικής δραστηριότητας, η καταστροφή περιουσίας και η γενική ευθύνη είναι οι τρεις μεγαλύτεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις και δημόσιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ρίσκου της Clements Worlwide, αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρείας με εξειδίκευση στην κάλυψη στελεχών που εργάζονται στο εξωτερικό (expatriates) και πολυεθνικών ομίλων.
Όπως προκύπτει από την μελέτη -που καταρτίζει η Clements σε εξαμηνιαία βάση-, η απειλή διαταραχής της επιχειρηματικής δραστηριότητας και καταστροφής της περιουσίας -εν πολλοίς εξαιτίας κρουσμάτων πολιτικής βίας και τρομοκρατικών επιθέσεων- έχουν οδηγήσει το 35% των επιχειρήσεων να αναβάλουν τα σχέδια διεθνούς επέκτασής τους. Στην προηγούμενη έρευνα, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 27%.
«Έχουμε γνώση των ανησυχιών των πελατών μας σε σχέση με τα αναπτυξιακά τους σχέδια και συνεργαζόμαστε με έναν αυξανόμενο αριθμό εταιρειών για να έχουμε πρόσβαση στις κατάλληλες καλύψεις, με κριτήριο τις χώρες όπου έχουν παρουσία και το αντικείμενο δραστηριότητάς τους», δήλωσε ο Chris Beck, πρόεδρος της Clements Worldwide. «Καθώς πολλές οργανώσεις επανεξετάζουν την ασφαλιστική τους κάλυψη, αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι οι “ανθρώπινης προέλευσης” κίνδυνοι, όπως η πολιτική βία και οι κυβερνοεπιθέσεις είναι εξίσου σημαντικοί με τις φυσικές καταστροφές», πρόσθεσε. Η έρευνα διενεργήθηκε μέσω διαδικτύου, με τη συμμετοχή 409 στελεχών που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση κινδύνων σε πολυεθνικές εταιρείες και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Το 25% των ερωτώμενων ανέφερε την τρομοκρατία ως τη μεγαλύτερη εστία ανησυχίας, ενώ 26% θεωρεί ως μεγαλύτερο κίνδυνο την έλλειψη κάλυψης έναντι του κινδύνου κυβερνοεπιθέσεων, καθώς και τα κενά που υπάρχουν αναφορικά με την ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις αυτές. «Καμία μεμονωμένη εταιρεία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολυεθνικοί όμιλοι», λέει ο κ. Beck. «Από τον Δείκτη Ρίσκου που καταρτίζουμε καθίσταται ωστόσο σαφές ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν π.χ. από την πολιτική βία ή τις κυβερνοεπιθέσεις.
»Η δημιουργική και ενεργητική διαχείριση κινδύνων -συμπεριλαμβανομένης και της ενδεδειγμένης ασφαλιστικής κάλυψης κατά περίπτωση- αποτελεί παράγοντα ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των πολυεθνικών επιχειρήσεων και της διεθνούς οικονομίας.»