Με μεγάλη δυσκολία καλύπτονται τους τελευταίους μήνες οι ανάγκες των ασθενών για προϊόντα ανθρώπινης λευκωματίνης και ανθρώπινης φυσιολογικής ανοσοσφαιρίνης (νοσοκομειακά φάρμακα υψηλού κόστους), καθώς η διαθεσιμότητά τους στην ελληνική αγορά είναι περιορισμένη.
Οι ελλείψεις ξεκίνησαν σταδιακά σε κάποια δημόσια νοσοκομεία από τα μέσα Μαρτίου και σήμερα, πλέον, τα παράγωγα αίματος είναι δυσεύρετα ακόμη και σε ασθενείς που “κουράρονται” στον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) οι ελλείψεις σε αυτά τα προϊόντα αποτελούν πανευρωπαϊκό φαινόμενο. “Οι βασικοί λόγοι είναι η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με μειωμένη διάθεση και κάποια ποιοτικά προβλήματα στην παραγωγή των προϊόντων” αναφέρει σχετικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 4 ανοσοσφαιρίνες που κυκλοφορούν σήμερα στο ελληνικό εμπόριο, η μία έχει σταματήσει να εισάγεται από τον Οκτώβριο του 2017 και δεν αναμένεται να έρθει για όλο το 2018, ενώ μία άλλη θα βρίσκεται σε έλλειψη μέχρι τον 9ο μήνα του 2018. Έτσι, τα 2 προϊόντα ανοσοσφαιρίνης που απομένουν αντικειμενικά δεν είναι σε θέση να καλύψουν επαρκώς τις εγχώριες ανάγκες.
Τα αποθέματα των λευκωματίνης και ανοσοσφαιρίνης είναι τόσο κρίσιμα που ο ΕΟΦ αναγκάστηκε να εκδώσει συστάσεις προς τους επαγγελματίες υγείας (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) για να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή επάρκεια χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα, καλεί τους γιατρούς να είναι προσεκτικοί στη χορήγηση εντός των εγκεκριμένων ενδείξεων στους ασθενείς και τους φαρμακοποιούς στη διάθεση των αποθεμάτων. Επίσης, ζητά από τους υπεύθυνους διανομής των φαρμακευτικών εταιριών να μεριμνήσουν κατάλληλα για την καλύτερη δυνατή κατανομή ανά νοσηλευτικό ίδρυμα.
Ο ΕΟΦ διαβεβαιώνει, πάντως, ότι βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και διερευνά τη δυνατότητα έκτακτης εισαγωγής από άλλα κράτη, αν και χαρακτηρίζει την ανεύρεση και εισαγωγή επιπλέον ποσοτήτων είναι εξαιρετικά δύσκολη.
“Κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε ποσότητες ανθρώπινης λευκωματίνης μέσω ΙΦΕΤ και αναμένονται μικρές ποσότητες ανθρώπινης φυσιολογικής ανοσοσφαιρίνης. Παράλληλα, οι εταιρείες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για αποκατάσταση των ελλείψεων” διευκρινίζει.
Σε απόγνωση οι ασθενείς
Η ανεπάρκεια των παραγώγων αίματος έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους ασθενείς και το οικείο περιβάλλον τους.
Εξαιτίας των μεγάλων ή μικρότερων ελλείψεων σε λευκωμετίνες και ανοσοσφαιρίνες, σε κάποιες περιπτώσεις νοσοκομεία αναγκάζονται να αναβάλλουν προγραμματισμένες θεραπείες ασθενών, καθώς εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα τα έκτακτα περιστατικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μεγαλώνει η αναμονή για την επόμενη θεραπεία (λ.χ. από τις 20 ημέρες στις 30).
Σε άλλες περιπτώσεις, γιατροί αναγκάζονται να υποκαταστήσουν ένα παράγωγο αίματος που είναι σε έλλειψη με ένα άλλο που υπάρχει διαθέσιμο, για να καλύψουν τους ασθενείς τους, ορισμένοι από τους οποίους όμως παρουσιάζουν αλλεργία ή δυσανεξία στο νέο φάρμακο.
Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, επιδεινώνεται η ποιότητα ζωής των ασθενών και σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται ακόμη και εισαγωγή τους στην εντατική.