Ζήτημα προτεραιότητας φαίνεται πως είναι για την κυβέρνηση η διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης στα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών. Γι’ αυτό και παρά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της ιατρικής νομοθεσίας, το οποίο και «πάγωσε» προσωρινά, η διάταξη που αφορούσε στη θητεία των ιατρικών συλλόγων απομονώθηκε προκειμένου να ψηφιστεί εσπευσμένα.
Ειδικότερα, η θητεία των ιατρικών συλλόγων παρατείνεται κατά 1 χρόνο (από 3 που ήταν σε 4). Επικαλούμενος το νέο νόμο, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί με έγγραφό του τους ιατρικούς συλλόγους να σταματήσουν τις διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει ενόψει της διενέργειας εκλογών για την ανάδειξη νέων οργάνων.
Για την πρόεδρο του ΙΣ Πάτρας Α. Μαστοράκου, η εξέλιξη αυτή εξυπηρετεί διττό στόχο: από τη μία τη διατήρηση μιας ισχυρής φιλοκυβερνητικής συμμαχίας στην ηγεσία του ΠΙΣ κι από την άλλη την αγωνία της κυβέρνησης να μην εκφραστεί η δυσαρέσκεια του ιατρικού σώματος για την αποτυχία των ΤοΜΥ.
«Με το νόμο αυτό, το Υπουργείο αποσκοπεί στην αναβολή των αρχαιρεσιών στο ιατρικό σώμα για ένα χρόνο, ευελπιστώντας σε αλλαγή του κλίματος υπέρ του» τονίζει χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, η αναβολή των εκλογών ένα μήνα πριν τη διενέργειά τους προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στους ιατρικούς συλλόγους, πολλοί από τους οποίους είχαν προβεί σε πολλά έξοδα (εκτύπωση ψ/δ, αγορά καλπών, ενοικίαση χώρων) από προκαταβολή συνδρομών, χρήματα τα οποία τώρα θα χαθούν.
Όπως εκτιμά η κ. Μαστοράκου πρόκειται για μια αντιδεοντολογική και αθέμιτη διαδικασία που προσβάλλει το κύρος των ιατρικών συλλόγων. «Τη στιγμή που υπάρχει τόση ανεργία στον κλάδο με αποτέλεσμα τα μέλη μας να ζητούν τη μείωση της συνδρομής τους, είναι σκάνδαλο να πετιούνται έτσι στο δρόμο τόσα χρήματα»αναφέρει σχετικά.
Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι οι μεγάλοι ιατρικοί σύλλογοι που έχουν και τα περισσότερα έξοδα, είχαν λάβει τα μέτρα τους αξιοποιώντας το περιθώριο του νόμου για παράταση διεξαγωγής των εκλογών στα τέλη Οκτωβρίου. Η αναστάτωση, ωστόσο, δεν έλειψε αφού βάσει της νομοθεσίας η κατάθεση των ψηφοδελτίων γίνεται 30 ημέρες πριν.
«Μέχρι χθες επικρατούσε αλαλούμ» λέει η κ. Μαστοράκου. Όπως εκτιμά, στο μεταξύ, το 99% των ιατρικών συλλόγων της χώρας θα προβεί στην ακύρωση των εκλογών, μετά το νόμο για την παράταση της θητείας τους. «Υπάρχει βεβαίως και το ενδεχόμενο της κατάθεσης ενστάσεων και προσφυγών από ορισμένους συλλόγους» προσθέτει.
Στο μεταξύ, ο διάλογος για τις υπόλοιπες διατάξεις του σχεδίου νόμου που αφορά στην αναμόρφωση της ιατρικής νομοθεσίας συνεχίζεται.