Μια διαφορετική εκδοχή για τις συνέπειες της έλλειψης ακτινοφυσικών στα δημόσια νοσοκομεία, ακόμη κι αν δεν εξυπηρετούνται καρκινοπαθείς, αναδεικνύει η περίπτωση του Γενικού Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ».
Το νοσηλευτικό ίδρυμα «από σπόντα» βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο της κριτικής που ασκήθηκε στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αναφορικά με τις προσλήψεις ακτινοφυσικών στο ΕΣΥ. Βασικό επιχείρημα των επικριτών αποτέλεσε το γεγονός ότι το Αμαλία Φλέμινγκ δεν έχει Τμήμα Ακτινοθεραπείας κι άρα η πρόσληψη ακτινοφυσικού σε αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα (εδώ).
Όπως όμως υποστηρίζει ο Δημήτρης Περίχαρος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, αυτό είναι πέρα για πέρα παραπλανητικό. «Το νοσοκομείο θα κλείσει αν δεν έρθει ακτινοφυσικός» αναφέρει στο Virus. Πώς εξηγείται αυτό; «Σε δύο μήνες η άδεια λειτουργίας του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος λήγει και για την ανανέωσή της απαιτείται ακτινοφυσικός» εξηγεί ο κ. Περίχαρος.
Πράγματι, βάσει νόμου η παρουσία ακτινοφυσικού ως υπεύθυνου ακτινοπροστασίας σε Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα κατηγορίας 3 είναι απαραίτητη. Επίσης, για να παραληφθεί και να τεθεί σε λειτουργία οποιοδήποτε μηχάνημα με ακτινοβολία, πάλι απαιτείται ακτινοφυσικός για τον απαραίτητο ποιοτικό έλεγχο. Είναι χαρακτηριστικό πως το Αμαλία Φλέμινγκ εδώ και δύο χρόνια αδυνατεί να θέσει σε λειτουργία ένα καινούριο μηχάνημα για τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας ακριβώς λόγω αυτής της έλλειψης. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει το γεγονός ότι σε περίπτωση μη κάλυψης του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος από ακτινοφυσικό, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας υποχρεούται να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας και το πιστοποιητικό καταλληλότητάς του, ενώ για τους αρμόδιους που εκ προθέσεως ή εξ αμελείας εξέθεσαν πρόσωπα σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις.
«Δεν μπορεί να υπάρξει νοσοκομείο στον πλανήτη που δεν θα μπορεί να βγάλει σε άρρωστο μια απλή ακτινογραφία. Όπου υπάρχει ακόμα και το απλούστερο κλασικό ακτινολογικό μηχάνημα υπάρχει ακτινοβολία και απαιτούνται ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας και παρακολούθησης από ειδικό ακτινοφυσικό. Είτε υπάρχει Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα είτε όχι!» τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Αμαλία Φλέμινγκ. «Εκτός από τα ακτινολογικά και πολλά άλλα μηχανήματα, όπως τα καρδιολογικά, απαιτούν την παρουσία ακτινοφυσικού» προσθέτει, εκτιμώντας πως η μη ανανέωση της άδειας στο Ακτινοδιαγνωστικό θα σημάνει το «τέλος» του νοσοκομείου.
Αξίζει να επισημανθεί πως το Αμ. Φλέμινγκ τα τελευταία χρόνια συλλειτουργεί σε ένα «γκρίζο καθεστώς» με το Σισμανόγλειο, έχοντας συρρικνωθεί δραστικά αλλά διατηρώντας ανεξάρτητο οργανισμό, χάρη στους επίμονους αγώνες τόσο του προσωπικού όσο και της τοπικής κοινωνίας (εδώ). Αυτό σημαίνει πως τα δύο νοσοκομεία δεν συνεφημερεύουν κι άρα το ένα δεν μπορεί να καλύψει τις ακτινοδιαγνωστικές ανάγκες του άλλου κατά την εφημερία.
«Δεν είναι αλήθεια πως σε κάποια νοσοκομεία οι ακτινοφυσικοί δεν χρειάζονται ή χρειάζονται λιγότερο από κάποια άλλα. Πόσο μάλλον σε εκείνα που δεν έχουν ούτε έναν. Η παρουσία τους είναι ουσιαστική προϋπόθεση ασφαλούς λειτουργίας και ο αριθμός τους καθορίζεται από το πόσες “λυχνίες” είναι εγκατεστημένες σε κάθε νοσοκομείο. Αυτά, τα απλά και θεμελιώδη, δεν μπορούμε να φανταστούμε πως δεν τα γνωρίζει ο ΙΣΑ και πολύ περισσότερο η αρμοδιότερη ΕΦΙΕ» λέει ο κ. Περίχαρος.
«Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είμαστε ενάντια στις πολιτικές τόσο των προηγούμενων, που πεισματικά ήθελαν να κλείσουν το νοσοκομείο, όσο και των παρόντων, που επιμένουν μέσω της κατάρρευσης, της επιδείνωσης και της ασφυξίας να μας οδηγήσουν στο λουκέτο. Όσο για την ανάγκη της πρόσληψης ακτινοφυσικών, η θέση μας του σωματείου μας είναι ξεκάθαρη: Άμεσα να καλυφθούν με μόνιμες προσλήψεις οι θέσεις των ακτινοφυσικών στα νοσοκομεία και να συμβάλουν στην παροχή πλήρους και δωρεάν περίθαλψης σε όποιον έχει ανάγκη» καταλήγει.