της Ελενας Ερμείδου
Η συμφωνία των Παρισίων στοχεύει στον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της μέσης θερμοκρασίας χαμηλότερο των 2 ° C και στο να καταβάλλει προσπάθειες περιορισμού της σε 1,5 ° C. Για να επιτευχθούν οι στόχοι απαιτείται η πλήρης κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από τον άνθρακα και η μαζική αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2050.
Στο πλαίσιο αυτό, οι χώρες της ομάδας G20 διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για την ενεργοποίηση της ενεργειακής μετάβασης παγκοσμίως, δεδομένου ότι αποτελούνται από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες και σε γενικές γραμμές θα ήταν καλό ηγηθούν των πρωτοβουλιών αναφέρει σε μελέτη της η Allianz SE.
Οι χώρες του ΟΟΣΑ πρωτοπορούν στην ελκυστικότητα των επενδύσεων ταυτόχρονα οι αναδυόμενες οικονομίες σημειώνουν σημαντικές βελτιώσεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία διατηρούν τις τρεις πρώτες θέσεις στην λίστα, σύμφωνα με το Allianz Climate and Energy Monitor 2017. Η Κίνα, ωστόσο διατηρεί την θέση της στους «καλύτερους του κλαμπ», -ανάμεσα σε αυτούς που προσφέρουν ένα καλό περιβάλλον για επενδύσεις. Να σημειωθεί ότι η Κίνα το 2016 εγκατέστησε γα περισσότερα ηλιακά – φωτοβολταϊκά ανάμεσα στους C20.
“Το φετινό Allianz Climate & Energy Monitor δείχνει ότι οι αναδυόμενες οικονομίες αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο ηγετικό ρόλο και ενισχύουν αξιόπιστα τα πλαίσια χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προς το δικό τους συμφέρον», δηλώνει ο Simone Ruiz-Vergote, Διευθύνων Σύμβουλος της Allianz Climate Solutions.
“Η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Αφρική βελτίωσαν την ελκυστικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2016. Αυτές οι χώρες παρουσιάζουν καλές προοπτικές για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εάν διατηρηθεί η πολιτική που εφαρμόζουν σήμερα και το capacity της αγοράς”, ο ίδιος προσθέτει.
Τι προτείνει το Allianz Climate & Energy Monitor 2017
Σύμφωνα με το Allianz Climate & Energy Monitor 2017 οι χώρες του G20 πρέπει να διπλασιάσουν τις ετήσιες επενδύσεις τους σε ΑΠΕ, ευθυγραμμιζόμενες με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων. Οι επενδύσεις που χρειάζονται ετησίως σε απόλυτους αριθμούς είναι 709 δισεκ. μεταξύ 2014 και 2035.
Βασικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή διαδραματίζει η Allianz η οποία έχει επενδύσει μέχρι σήμερα 4,6 δισεκ. ευρώ σε ΑΠE και στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση. Το αξιόπιστο, σταθερό εποπτικό περιβάλλον ενισχύει την πρόθεση των επενδυτών, δηλώνει ο Axel Zehren, CFO, στην Allianz Investment Management.