της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Το γ’ τρίμηνο του 2017 «απειλεί» να αναδειχθεί στο ακριβότερο στην ιστορία από πλευράς ζημιών από φυσικές καταστροφές, καθώς ο λογαριασμός για τις (αντ)ασφαλιστικές εταιρίες ενδεχομένως να υπερβεί τα 100 δις. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Morgan Stanley.
Όπως τονίζει ο οίκος, σε διάστημα 26 ημερών τρεις ισχυρότατοι τυφώνες (Χάρβεϊ, Ιρμα και Μαρία) και δυο ισχυροί σεισμοί προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε Τέξας, Φλόριντα, στα νησιά της Καραϊβικής και στο Μεξικό. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις παραγόντων της ασφαλιστικής βιομηχανίας, οι ασφαλισμένες ζημίες από τον «Χάρβεϊ» εκτιμώνται σε 10-25 δις. δολάρια (χωρίς να υπολογίζονται οι ζημίες από πλημμύρες που θα καλυφθούν από το Ομοσπονδιακό Πρόγραμμα NFIP των ΗΠΑ), για την «Ιρμα» σε 30-55 δις. δολάρια και για τη «Μαρία» σε 15-85 δις. δολάρια. Σε αρκετά δις. δολάρια εκτιμώνται και οι ζημίες από τους σεισμούς στο Μεξικό. Εάν προστεθούν και τα 20 δις. δολ. των ασφαλισμένων ζημιών από φυσικές καταστροφές στο α’ εξάμηνο του έτους, το 2017 θα μπορούσε να ξεπεράσει το 2005 (έτος τυφώνα «Κατρίνα») και το 2011 (σεισμός και τσουνάμι στην Ιαπωνία) ως το πιο δαπανηρό έτος από πλευράς φυσικών καταστροφών.
Από τις εταιρείες που καλύπτει η Morgan Stanley, ως πιο «εκτεθειμένες» σε ζημίες αναφέρονται οι AXIS, Renaissance, XL Group και Everest Re. Παρότι ο κίνδυνος αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου για τις εν λόγω εταιρίες είναι μικρός, εντούτοις οι αυξημένες ζημίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «πάγωμα» των προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών το 2018, προκειμένου οι αντασφαλιστικές εταιρίες να «ξαναχτίσουν» τα κεφαλαιακά τους μαξιλάρια.
Σημειώνεται επίσης ότι η MS «βλέπει» και αύξηση των αντασφαλίστρων στον απόηχο των αυξημένων ζημιών, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτίωση των βασικών θεμελιωδών μεγεθών (fundamentals) για τον κλάδο, για πρώτη φορά σε 5 χρόνια.