back to top
16.3 C
Athens
Τετάρτη 23 Απριλίου 2025

Οι θέσεις Insurance Europe σχετικά με την προώθηση πρότασης Omnibus

Σε συνέχεια της εγκυκλίου 24 894/31.01.2025 η ΕΑΕΕ, ενημερώνει ότι στις 29.01.2025 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πυξίδα ανταγωνιστικότητας, η οποία παρέχει την στρατηγική κατεύθυνση των εργασιών που θα δρομολογηθούν εκ μέρους της την επόμενη πενταετία.

Μεταξύ των προωθούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών της συγκαταλέγεται η υιοθέτηση πρότασης Omnibus με στόχο την απλούστευση του πλαισίου υποβολής των εκθέσεων βιωσιμότητας, της δέουσας επιμέλειας και της ταξινομίας, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τέλη Φεβρουαρίου. Η πρόταση εντάσσεται στη θεσμική δεδηλωμένη επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση κατά 25% των υποχρεώσεων υποβολών και αναφορών που απορρέουν από την ισχύουσα σήμερα ευρωπαϊκή νομοθεσία.

- Advertisement -

Ενόψει της παραπάνω πρωτοβουλίας, η Insurance Europe, ενεργώντας προληπτικά απηύθυνε στις 05.02.2025 επιστολή με σκοπό την προβολή των προτάσεων της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς.

Στην επιστολή της, η Insurance Europe χαιρετίζει θερμά τη νέα προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την εξασφάλιση βιώσιμης ευημερίας στην Ευρώπη. Στη συνέχεια επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια, η ασφαλιστική βιομηχανία συνέβαλε στην ανάπτυξη και διέθεσε σημαντικούς πόρους για την εφαρμογή του πλαισίου βιώσιμης χρηματοδότησης.

- Advertisement -

Ως εκ τούτου, οι ασφαλιστές βρίσκονται σε κατάλληλη θέση να αξιολογήσουν τις πιθανές συνέπειες και τις πηγές υπερβολικής πολυπλοκότητας που απορρέουν από την εφαρμογή των νέων απαιτήσεων. Με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία, καταλήγει σε ορισμένα βασικά σημεία, τα οποία προτείνει να ληφθούν υπόψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εξής:

  • ▪  Η Insurance Europe συνεχίζει να υποστηρίζει την Οδηγία CSRD για τις εκθέσεις βιωσιμότητας ως τον ακρογωνιαίο λίθο για την αναφορά δεδομένων βιωσιμότητας. Θεωρεί ότι η πρόταση Omnibus σε αυτό το σημείο θα πρέπει να εστιάσει στον περιορισμό των μελλοντικών επιβαρύνσεων και στην άρση επικαλύψεων με άλλες ρυθμίσεις. Η CSRD πρέπει να λειτουργεί ως στρατηγική πυξίδα, ένα εργαλείο, δηλαδή, παροχής χρήσιμων πληροφοριών για τη λήψη αποφάσεων, τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιούν επενδυτές για τη διαχείριση κεφαλαίων και την παρακολούθηση των στρατηγικών επιπτώσεων.
  • ▪  Σε συνάφεια με την CSRD, προτείνει περαιτέρω όλες οι εργασίες για την ανάπτυξη νέων, επιπρόσθετων κλαδικών προτύπων αναφοράς να διακοπούν, ώστε να δοθεί έμφαση στη σωστή εφαρμογή και την κατάλληλη χρήση των υφιστάμενων, μη εξειδικευμένων προτύπων. Μετά από τουλάχιστον δύο κύκλους αναφοράς, οι εργασίες θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν για να αξιολογηθεί, εάν και πού απαιτείται πρόσθετη κλαδική αναφορά.
  • ▪  Όσον αφορά στον ισχύοντα Κανονισμό Ταξινομίας της ΕΕ, η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει μειωμένη χρησιμότητά του για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων εκ μέρους των ασφαλιστικών εταιριών.
  • ▪  Προτεραιότητα τώρα θα πρέπει να είναι η μείωση των επιβαρύνσεων, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εισαγωγής ενός φίλτρου ουσιαστικότητας (materiality filter) στις υποχρεώσεις αναφοράς. Οποιεσδήποτε αλλαγές πέραν αυτού θα πρέπει να εξετάζονται και να υιοθετούνται, μόνο εάν παρουσιάζουν υψηλή αναλογία οφέλους προς κόστος.
  • ▪  Πέραν της CSRD, της Ταξινομίας και της CSDDD, η οδηγία Solvency II θα πρέπει και αυτή να συμπεριληφθεί στην αναθεώρηση, ώστε να αποφευχθούν επικαλύψεις στις αναφορές με την CSRD και τις υφιστάμενες απαιτήσεις της ORSA. Η αναθεώρηση της Solvency II εισάγει, μεταξύ άλλων, απαίτηση για σχέδια σχετικά με τη διαχείριση των κινδύνων βιωσιμότητας, η οποία (απαίτηση) επικαλύπτεται με ήδη ισχύουσες απαιτήσεις της ίδιας Οδηγίας Solvency II αλλά και της CSRD, προσθέτοντας σημαντική νέα πολυπλοκότητα και επιπλέον υποχρεώσεις αναφοράς για τους ασφαλιστές.
  • ▪  Η Insurance Europe επισημαίνει, τέλος, στην επιστολή της ότι ο στόχος της απλοποίησης και της μείωσης των υποχρεώσεων αναφοράς δεν πρέπει να εξαντληθεί στη νομοθεσία του sustainable finance αλλά να καλύψει και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες που είναι σήμερα σε εξέλιξη, όπως η RIS και η FIDA.

2025 – 238253 – Εγκύκλιοι (μεταφερόμενο)

2025 – 238253 – Εγκύκλιοι (μεταφερόμενο) 2

2025 – 238253 – Εγκύκλιοι (μεταφερόμενο) 3

2025 – 238253 – Εγκύκλιοι (μεταφερόμενο) 4

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τι συζήτησαν Κ. Πιερρακάκης, Αλ. Σαρρηγεωργίου, Ελ. Παπασπυροπούλου

Τι είπε ο Κωνσταντίνος Πάντος Director Life Insurance της Groupama για τα θέματα ασφάλισης υγείας στην Ελλάδα....

Συνάντηση Κ. Πιερρακάκη με την ηγεσία της ΕΑΕΕ. Τι συζητήθηκε

Στο τραπέζι του διαλόγου βρέθηκαν ο υπουργός Οικονομίας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και η ηγεσία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

H ΕΑΕΕ εξηγεί τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις για την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), με αφορμή τη θέσπιση της υποχρεωτικής ασφάλισης επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών από τον Νόμο

Στατιστικά στοιχεία ασφάλισης Νομικής Προστασίας

Η Επιτροπή Νομικής Προστασίας της ΕΑΕΕ στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για παροχή στοιχείων, απηύθυνε ερωτηματολόγιο στις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

SCOR, AXA XL, Marsh: Στηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση μέσω ενός mega-ναυτιλιακού project

Οι SCOR, AXA XL και Marsh ένωσαν τις δυνάμεις τους και την τεχνογνωσία τους για να υποστηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Επιβεβλημένα τα μέτρα στήριξης, αναμένουμε όμως δράσεις και για τις ΜμΕ

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός είναι σίγουρα θετικά καθώς στηρίζουν πολίτες που δυσκολεύονται πολύ στην καθημερινότητα τους.

Κ. Π. Βοτσαρίδης: «Με τη θέσπιση και εφαρμογή της Πολιτικής Πολυμορφίας, η εταιρεία εστιάζει στην ενίσχυση της απασχόλησης γυναικών και νέων»

«Η INTERLIFE αναγνωρίζει την αξία της δημιουργίας και της αποτελεσματικής κάλυψης νέων θέσεων εργασίας, στοχεύοντας στην προσέλκυση

NN Social Innovation Startup Award 2025

Ο διαγωνισμός που επιβραβεύει την κοινωνική καινοτομία, ξεκίνησε για 2η συνεχή χρονιά. H NN, πιστεύει στους ανθρώπους που οραματίζονται

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

SCOR, AXA XL, Marsh: Στηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση μέσω ενός mega-ναυτιλιακού project

Οι SCOR, AXA XL και Marsh ένωσαν τις δυνάμεις τους και την τεχνογνωσία τους για να υποστηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Επιβεβλημένα τα μέτρα στήριξης, αναμένουμε όμως δράσεις και για τις ΜμΕ

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός είναι σίγουρα θετικά καθώς στηρίζουν πολίτες που δυσκολεύονται πολύ στην καθημερινότητα τους.

Κ. Π. Βοτσαρίδης: «Με τη θέσπιση και εφαρμογή της Πολιτικής Πολυμορφίας, η εταιρεία εστιάζει στην ενίσχυση της απασχόλησης γυναικών και νέων»

«Η INTERLIFE αναγνωρίζει την αξία της δημιουργίας και της αποτελεσματικής κάλυψης νέων θέσεων εργασίας, στοχεύοντας στην προσέλκυση

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 25 Απριλίου

Συνολικά 1.253.742.257,83 ευρώ θα καταβληθούν σε 2.530.742 δικαιούχους από σήμερα 22 Απριλίου έως τις 25 Απριλίου 2025 στο πλαίσιο

NN Social Innovation Startup Award 2025

Ο διαγωνισμός που επιβραβεύει την κοινωνική καινοτομία, ξεκίνησε για 2η συνεχή χρονιά. H NN, πιστεύει στους ανθρώπους που οραματίζονται