Σήμα κινδύνου στέλνει επιστημονικό άρθρο για την μη έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου καθώς ο φόβος για πιθανή μετάδοση αποθάρρυνε τους ασθενείς από τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, προληπτικών ελέγχων και θεραπευτικών παρεμβάσεων για άλλα νοσήματα πλην του COVID-19.
Για σοβαρές επιπτώσεις προειδοποιεί άρθρο στο περιοδικό Science από τον Norman E. Sharpless με τη σχέση του COVID-19 και τον καρκίνο, με δεδομένο ότι στα ογκολογικά νοσήματα η έγκαιρη διάγνωση συνδέεται με ευνοϊκότερη εξέλιξη. Ήδη στις ΗΠΑ από την έναρξη της πανδημίας έχει καταγραφεί πτώση του αριθμού των διαγνωσμένων κακοηθειών.
Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος, Καθηγητής Θεραπευτικής και Πρύτανης ΕΚΠΑ, συνοψίζουν τα ευρήματα αυτής της δημοσίευσης.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι δεν έχει μειωθεί η επίπτωση των ογκολογικών νοσημάτων αυτών, αλλά οι κακοήθειες διαγιγνώσκονται πλέον σε περισσότερο προχωρημένο στάδιο.
Επιπρόσθετα, σε αρκετά νοσοκομεία στις ΗΠΑ αναβάλλονται προγραμματισμένα χειρουργεία, ώστε να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες των ασθενών με COVID-19.
Ανησυχία διακατέχει την επιστημονική κοινότητα, καθώς κάποιοι ασθενείς λαμβάνουν λιγότερο εντατικά χημειοθεραπευτικά σχήματα ή λιγότερες συνεδρίες ακτινοθεραπείας.
Χάρη σε μαθηματικά μοντέλα υπολογίστηκε η μελλοντική επίδραση του COVID-19 στην πρόληψη και θεραπεία ασθενών με καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου (που οδηγούν συνολικά στο 1/6 του συνόλου των θανάτων από κακοήθειες) την επόμενη δεκαετία. Συγκεκριμένα, αναμένεται ότι οι θάνατοι θα αυξηθούν σε απόλυτο αριθμό κατά 10.000, αύξηση δηλαδή κατά 1% στη θνητότητα από αυτούς τους τύπους καρκίνου για τα επόμενα δέκα έτη στις ΗΠΑ.
Επίσης, τονίζεται η ανάγκη να διασφαλιστεί η διεξαγωγή της κλινικής έρευνας σε ότι αφορά το ογκολογικό ερευνητικό έργο για να αποφευχθεί ακόμη μία υγειονομική κρίση.
πηγή: virus.com.gr