Το χρυσό μετάλλιο στον διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας iGEM και στην κατηγορία Best Therapeutics Award κατέκτησε μια 11μελής διεπιστημονική ομάδα φοιτητών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αφήνοντας “πίσω” τις ομάδες πανεπιστημίων κολοσσών.
Ο διαγωνισμός – γνωστός ως το Παγκόσμιο Κύπελλο της Επιστήμης – διοργανώνεται από το ΜΙΤ της Μασαχουσέτης και απευθύνεται σε φοιτητές πανεπιστημίων απ’ όλο τον κόσμο.
Το project με το οποίο έθεσε υποψηφιότητα στο διαγωνισμό η ελληνική ομάδα αφορούσε τον καρκίνο του παχέος εντέρου (τη δεύτερη πιο θανάσιμη μορφή καρκίνου) και σε μια καινοτόμο μέθοδο για τη μεταφορά ενός μοριακού «ταξινομητή» στα καρκινικά κύτταρα. Ο μηχανισμός βασίζεται, πιο συγκεκριμένα, στο σχεδιασμό γενετικά αναπρογραμματισμένων βακτηρίων που στοχεύουν καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου και όταν εισέρχονται σε αυτά να προκαλούν την αυτοκαταστροφή των ογκοκυττάρων.
“Τα βακτήρια δηλαδή που σχεδιάσαμε και αναπτύξαμε, στην τελική τους μορφή, φανταζόμαστε ότι θα είναι θεραπευτικά βακτήρια που θα τα λαμβάνουμε στοχεύοντας καρκινικά κύτταρα. Ήδη έχουμε δείξει ότι σε συνθήκες κυτταροκαλλιέργειας τα γενετικά λογικά κυκλώματα που σχεδιάσαμε υπολογιστικά εμφανίζουν τη συμπεριφορά που περιμέναμε και πειραματικά και, κατά τη γνώμη μου, αυτό το στοιχείο ήταν καθοριστικής σημασίας για την απονομή του χρυσού μεταλλίου στην ομάδα μας” σημειώνει ο Αστέριος Αραμπατζής, φοιτητής ιατρικής στο ΑΠΘ.
Η ομάδα ξεκίνησε χωρίς καμία μορφή οικονομικής ενίσχυσης από το κράτος. Στηρίχθηκε, αντίθετα, στις χορηγίες διάφορων εταιρειών που δραστηριοποιούνται ερευνητικά στο πεδίο των βιοεπιστημών, με σημαντικότερη συνεισφορά αυτή της εταιρείας RGCC (Research Genetics Cancer Center), ενώ οι πειραματικές εργασίες της ομάδας πραγματοποιήθηκαν στα εργαστήρια του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αργυρό μετάλλιο έλαβαν το Κολούμπια και το Πανεπιστήμιο του Κιότο (με τεράστιους προϋπολογισμούς στα ερευνητικά τους εργαστήρια) και το χάλκινο το ΜΙΤ και το Χάρβαρντ των ΗΠΑ.
Πηγή: virus.com.gr / tanea.gr, igmem.org, auth.org