Για φιάσκο ολκής στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κάνουν λόγο φορείς και κόμματα, μετά την αποτυχία στελέχωσης των Τοπικών Μονάδων Υγείας (εδώ) με γενικούς γιατρούς και παθολόγους, που αποτελούν τον «πυρήνα» της κυβερνητικής μεταρρύθμισης.
«Από την πρώτη στιγμή σας επισημάναμε ότι οι σχεδιασμοί σας για την ΠΦΥ ήταν σε λάθος κατεύθυνση, αλλά εσείς εμμένοντας σχεδιάσατε μοντέλο της δεκαετίας του 1950 για να εφαρμοστεί στην Ελληνική κοινωνία του 2020» σχολιάζει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) και καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναθεωρήσει τις σκέψεις της για νέα προκήρυξη και να ξεκινήσει διάλογο από μηδενική βάση.
Για τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ), το βατερλώ των ΤοΜΥ ήταν προδιαγεγραμμένο, αφού η προκήρυξη δεν παρείχε επαρκή μισθολογικά κίνητρα στους γιατρούς. Εξάλλου, επισημαίνει, δεν είχε προηγηθεί διάλογος με τους με τους ιατρικούς συλλόγους.
«Δημιουργείται ένα συγκεντρωτικό, κρατικοδίαιτο και υποβαθμισμένο σύστημα ΠΦΥ, χαμηλού κόστους, το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία» τονίζει σχετικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Πατούλης.
Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών (ΙΣΠ), είναι ασαφές εάν όλοι οι αιτούντες υπέβαλαν και ηλεκτρονική αίτηση κατά τη διάρκεια της προκήρυξης κι αν όλοι οι αιτούντες ενδιαφέρονται για θέση στις τοπικές ΤοΜΥ. Άλλωστε, σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν βρεθεί καν οι δομές που θα τις φιλοξενήσουν.
«Δεν είναι γνωστό πώς θα καλυφθεί το κόστος συντήρησης και ποιες θα είναι οι προδιαγραφές. Προκύπτουν ερωτήματα για το εάν θα λειτουργήσουν όλες οι ΤΟ.Μ.Υ. και, εάν ναι, με ποιο ωράριο λειτουργίας» αναφέρει χαρακτηριστικά, αξιώνοντας την άμεση τροποποίηση του πολιτικού σχεδιασμού της μεταρρύθμισης.
«Το ισχνό ενδιαφέρον είναι ενδεικτικό της προχειρότητας και της ανεπάρκειας των κυβερνητικών σχεδιασμών» αναφέρει ο Τομέας Υγείας της Νέας Δημοκρατίας. Όπως υποστηρίζει, μάλιστα, συμβεβλημένοι γιατροί κατήγγειλαν ότι δέχονται μεγάλες πιέσεις από κομματικά στελέχη της συγκυβέρνησης να κλείσουν τα ιατρεία τους και να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις για τις ΤΟΜΥ αλλιώς «απειλούνται» και με διακοπή της σύμβασής τους με τον ΕΟΠΠΥ.
«Χωρίς ουσιαστικό και συστηματικό σχεδιασμό, οι όποιες “καλές” προθέσεις δεν προχωρούν όπως πρέπει και η Πολιτεία βρίσκεται έκθετη απέναντι στους πολίτες» λέει ο Τομέας Υγείας του Ποταμιού, υπενθυμίζοντας πως είχε εκπέμψει προειδοποιητικά σήματα για τα θολά σημεία του νομοσχεδίου και τα προβλήματα υλοποίησης του σχεδιασμού για την ΠΦΥ.
Παρά τις πιέσεις που δέχεται, η Αριστοτέλους δηλώνει ικανοποιημένη για τα αποτελέσματα της προκήρυξης στελέχωσης των ΤοΜΥ.