της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Οι ασφαλιστικές εταιρίες, οι τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία διεθνώς είναι “εγγενώς ευάλωτα” στην απειλή της κλιματικής αλλαγής και πρέπει να προχωρήσουν σε σημαντικές προσαρμογές, από την αύξηση των τοποθετήσεων προς φιλικές προς το περιβάλλον βιομηχανίες, έως την αναδιάρθρωση των στρατηγικών τους για μειώσουν το ρίσκο, επισημαίνεται σε μελέτη του Global Risk Institute.
“Η κλιματική αλλαγή αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συστημικά και χωρίς καθυστέρηση”, αναφέρει το ινστιτούτο μέ έδρα το Τορόντο, το οποίο ερευνά τους κινδύους που απειλούν τον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών διεθνώς. Σύμφωνα με το Global Risk Institute, “η κλιματική αλλαγή συνιστά μια πραγματική και δυνητικά καταστροφική” απειλή για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, συμπεριλαμβανομένων και στοιχείων ενεργητικού συνολικού ύψους 35,4 δισ. δολ. που διαχειρίζονται συνταξιοδοτικά ταμεία. Τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια διεθνώς μπορούν να “γράψουν” απώλειες έως και 45% εξαιτίας του παράγοντα αυτού υποστηρίζει το ινστιτούτο, επικαλούμενο μελέτη του 2015 από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Οι μισές από τις απώλειες αυτές θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσω της αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων, εάν και μεγάλο μέρος αυτών δεν μπορούν να αποτραπούν μέσω μέτρων αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) χωρίς ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή σε συστημικό επίπεδο.
“Για να αποφευχθούν οι οικονομικές ζημίες και να αμβλυνθούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, τα συνταξιοδοτικά ταμεία πρέπει να επανεξετάσουν όλες τις εστίες κινδύνου στα χαρτοφυλάκιά τους και να αυξήσουν τις θέσεις τους σε τεχνολογίες χαμηλής χρήσης ορυκτών καυσίμων και στην πράσινη ενέργεια”, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στη μελέτη.
Οι ασφαλιστικές εταιρίες, των οποίων οι απώλειες από ακραία καιρικά φαινόμενα εκτοξεύθηκαν από 10 δισ. ετησίως κατά μέσο όρο σε 50 δισ. ετησίως την τελευταία δεκαετία αντιμετωπίζουν απειλές από φυσικές καταστροφές και από το “ρίσκο μετάβασης” που συνδέεται με την μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων διεθνώς.
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τις δραστηριότητες των τραπεζών και τον δανεισμό, με τα δάνεια στους τομείς του real estate, των υποδομών και την γεωργία να απειλούνται περισσότερο, υποστηρίζει το Global Risk Institute. Οι τράπεζες θα πρέπει να περιορίσουν την έκθεσή τους στις “ενεργοβόρες βιομηχανίες” και στα στοιχεία ενεργητικού που μπορεί να πληγούν από τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και να αναζητήσουν “νέες πράσινες ευκαιρίες” στη λιανική και επενδυτική τραπεζική, καταλήγει η μελέτη.