της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Περαιτέρω πίεση στις τιμές -καθώς πλησιάζει η περίοδος του Ιανουαρίου, οπότε ανανεώνονται τα συμβόλαια με τους ασφαλιστικούς ομίλους- και διατήρηση της τάσης συγκέντρωσης στην αντασφαλιστική αγορά αναμένουν οι παράγοντες του κλάδου που έχουν συγκεντρωθεί από την Κυριακή στην ειδυλλιακή λουτρόπολη του Baden-Baden στη νότια Γερμανία, όπου ξεκίνησε το επόμενο μεγάλο “ραντεβού” μετά τη Συνάντηση του Μόντε Κάρλο τον Σεπτέμβριο.
“Στο Μόντε Κάρλο, εκτιμούσαμε ότι οι μειώσεις στα τιμολόγια (των αντασφαλιστικών) για το επόμενο έτος θα κυμαίνονται μεταξύ 5-7,5% και στην χειρότερη περίπτωση θα φτάσουν ίσως το 10%”, δήλωσε στο Bloomberg ο Νικ Φράνκλαντ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Marsh & McLennan για την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή. “Ίσως όμως τα ποσοστά να είναι ακόμα μεγαλύτερα..”
Η τιμολόγηση των αντασφαλιστικών υπηρεσιών συμπιέστηκε φέτος, εξαιτίας του πλεονάζοντος κεφαλαίου που ήταν διαθέσιμο στην αγορά για την κάλυψη κινδύνων (υπολογίζεται ότι έφτασε στο ύψος-ρεκόρ των 425 δισ. δολαρίων), σε συνδυασμό με το περιβάλλον εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων (που αναδεικνύεται σε πονοκέφαλο διαρκείας για τον κλάδο), αλλά και επειδή φέτος ήταν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, μια απ΄τις πιο “ήσυχες” χρονιές της τελευταίας δεκαετίας από πλευράς φυσικών καταστροφών. “Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις δεν έχουν περιορίσει ουσιαστικά την πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα στην αγορά και αυτό επηρεάζει δυσμενώς τις τιμές”, υποστήριξε ο κ. Φράνκλαντ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Standard & Poor’s, η οποία σε πρόσφατη έκθεσή της για τον αντασφαλιστικό κλάδο σημειώνει ότι οι συνθήκες είναι -και προβλέπεται να παραμείνουν- δύσκολες λόγω της “χαλαρής” τιμολόγησης, της αυστηρότερης εποπτείας (με την εφαρμογή της Solvency II επί θύραις…), του εντεινόμενου ανταγωνισμού, της έλλειψης φυσικών καταστροφών, και της υπερβάλλουσας παραγωγικής δυναμικότητας. Και κάνει λόγο για μέση μείωση τιμών της τάξης του 5% σε όλη τη γκάμα των αντασφαλιστικών καλύψεων για τα συμβόλαια του 2016, στον απόηχο των διψήφιων ποσοστών μείωσης που καταγράφτηκαν στα συμβόλαια του 2015.
Δεν είναι τυχαίο ότι η γερμανική Munich Re, ένας από τους κορυφαίους αντασφαλιστικούς ομίλους του κόσμου έστειλε μήνυμα από το Baden-Baden ότι θα μειώσει τα ασφάλιστρα στις παραδοσιακές της δραστηριότητες, εκτιμώντας ότι οι τρέχουσες τιμές δεν είναι “διατηρήσιμες”. Σε ό,τι αφορά τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, το μέλος του ΔΣ της Munich Re Λούγκερ Αρνολντσεν προέβλεψε ότι η τάση θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα. “Βέβαια, στην κατηγορία που παίζει η Munich Re (αυτή των μεγάλων παικτών της αγοράς), δεν υπάρχουν ουσιαστικά πλεονεκτήματα αν μεγαλώσεις λίγο. Το μόνο που μετράει είναι εάν η εταιρεία που αγοράζεις σου προσφέρει κάτι που δεν είχες προηγουμένως”. Για τον κ. Αρνολντσεν, το “κλειδί” για την μελλοντική ανάπτυξη είναι η καινοτομία και γι’ αυτό η Munich Re σχεδιάζει καινοτόμα concepts για καλύψεις που πάνε πέρα από τη σφαίρα των παραδοσιακών δραστηριοτήτων και διευρύνουν τα όρια της “ασφαλισιμότητας” (insurability).