Η χρήση και ο συνδυασμός μεγάλων όγκων πληροφοριών έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο που οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί οργανισμοί αντιμετωπίζουν σήμερα μεγάλους κινδύνους όπως οι επιδημίες και οι τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι δυνατότητες που παρέχουν τα πληροφοριακά συστήματα στις ασφαλιστικές, καθιστούν πλέον εφικτό τον επανασχεδιασμό μοντέλων κινδύνων και τον περιορισμό του ρίσκου.
Όπως αναφέρουν οι Lloyd’s η μεταδοτικότητα και η λοιμογόνος δύναμη, αποτελούν στοιχεία που καθορίζουν την εξέλιξη μίας πανδημίας. Με τη χρήση των μεγάλων δεδομένων μπορούν οι ιδιωτικοί φορείς να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με το πως έχουν διαμορφωθεί οι δύο αυτοί παράμετροι. Ειδικά όσον αφορά τη μετάδοση ενός ιού -επειδή είναι συχνά ανέφικτο να πιστοποιηθεί ποιο είναι το πρώτο πρόσωπο το οποίο μετέδωσε τον ιό και με ποιους ήρθε σε επαφή-, μέσω ειδικού λογισμικού σχηματίζεται ολοκληρωμένη εικόνα για το συνολικό πληθυσμό, που έχει μολυνθεί, ώστε να γίνει κατανοητό ποια είναι η έκταση του προβλήματος και πόσο θανατηφόρα είναι η ασθένεια.
Όπως επισημαίνει στους Lloyd’s, ο Dr. Andrew Coburn, Senior Vice President στο RMS, «τα μεγάλα δεδομένα δίνουν σαφέστερη πληροφόρηση για τα ποσοστά μόλυνσης».Μέσα από τη συσχέτιση και μέτρηση δεδομένων εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα. Λόγου χάρη υπάρχει το πείραμα Google Flu, το οποίο παρακολουθεί συγκεκριμένους «όρους» αναζήτησης όπως τα «συμπτώματα της γρίπης». Συχνά οι άνθρωποι που νοσούν αναζητούν τα συμπτώματα στο διαδίκτυο και μέσα από αυτή τη διαδικασία υπάρχει πληροφόρηση για το πόσοι είναι οι άνθρωποι που νοσούν.
Η πληροφόρηση αυτή επιτρέπει στις ασφαλιστικές εταιρείες να εκτιμήσουν το μέγεθος που μπορεί να λάβει μία επιδημία και να ενημερώσουν τους ασφαλισμένους τους για τις προφυλάξεις και τα φάρμακα με τα οποία θα περιορίσουν την έκταση του προβλήματος αλλά και τα νοσοκομεία και τις τοπικές αρχές που μπορούν να απευθυνθούν.
Σύμφωνα με τον Coburn η μοντελοποίηση ξεπερνά τις απώλειες που οι ασφαλιστικές εταιρείες θα έχουν στον κλάδο ζωής: «Τα μοντέλα στρέφονται όλο και περισσότερο
σε επιπτώσεις όπως η διακοπή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και ο αντίκτυπος που μακροπρόθεσμα μπορεί αν έχει σε μία οικονομία. Οι ασφαλιστικές αναζητούν στοιχεία για τη διακοπή λειτουργίας εταιρειών, την ασφάλιση πιστώσεων, ενδεχόμενες απώλειες από διακοπή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κ.α.
Μια πανδημία θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του ασφαλιστή».
Τα μεγάλα δεδομένα παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στην μοντελοποίηση των επιπτώσεων που μία πανδημία θα μπορούσε να δημιουργήσει στις αγορές επενδύσεων.
Τρομοκρατικές επιθέσεις
Τα μοντέλα κινδύνων στις τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν εξελιχθεί αρκετά την τελευταία δεκαετία. Σε πρόσφατη έκθεση της η RMS αποκαλύπτει ότι στα μοντέλα που χρησιμοποιεί περιλαμβάνει προσομοιώσεις για 90.000 επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, σε 9.800 διαφορετικούς στόχους παγκοσμίως και με 35 μεθόδους επίθεσης – από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς μέχρι και επιθέσεις με πυρηνικά ή βιολογικά όπλα.
Εξηγώντας πώς λειτουργούν τα μοντέλα της RMS ο Chris Folkman, Διευθυντής Model Project Management, λέει ότι βασίζονται στις περιοχές που οι επιθέσεις γίνονται, τη συχνότητα, την αποτελεσματικότητά τους και τους τρόπους καταπολέμησης… Στην ουσία τα μοντέλα βοηθούν τις ασφαλιστικές να εντοπίσουν σημεία πιθανών επιθέσεων και να ποσοτικοποιήσουν το χειρότερο σενάριο».