Ευθύμιος Μπακογιάννης Δρ. Πολεοδόμος – Συγκοινωνιολόγος, Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας, Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ
Ο απολογισμός μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Ανάβει όμως ένα κόκκινο σήμα κινδύνου, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και επιβάλλεται η πολιτική προστασία να εξελιχθεί σε όλα τα επίπεδα της πρόληψης, της οργάνωσης του στελεχιακού δυναμικού, της αναβάθμισης του εξοπλισμού και της εκπαίδευσης των πολιτών. Με δεδομένο πλέον ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα είναι συχνά και θα επιφέρουν φυσικές καταστροφές, ένα από τα ζητήματα που άπτονται των άμεσων αναγκών του πολίτη, είναι η αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Όλα τα προηγούμενα παραδείγματα στη χώρα μας έχουν αποδείξει ότι σώζονται ζωές και προλαμβάνονται μεγάλες καταστροφές, μόνον όταν γίνει άμεση επέμβαση των σωμάτων ασφαλείας σε συνεργασία με τους εθελοντές πολίτες, με άριστο συντονισμό και με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό σε πλήρη λειτουργία.
Μετά τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών προκύπτει εκτός των άλλων, η ανάγκη υιοθέτησης νέων τεχνολογιών στον εξοπλισμό αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πάρα πολύ και τα μη επανδρωμένα οχήματα άμεσης επέμβασης πρέπει να ενταχθούν και στη χώρα μας στην πολιτική προστασία. Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους συγκαταλέγονται το άθραυστο και άκαυστο περίβλημά τους, η υπερπήδηση εμποδίων και αναγλύφου, η πρόσβαση σε δύσβατες περιοχές, η ανάβαση σε τμήματα με μεγάλες κλίσεις, η μεταφορά μεγάλης ποσότητας πυρόσβεσης, οι διασωστικές τους ικανότητες και το πιο σημαντικό η μηδενική απώλεια ανθρώπινης ζωής αφού ο χειριστής βρίσκεται σε ασφαλές μέρος και ελέγχει όλες τις λειτουργίες του οχήματος από μακριά.
Τέτοια πολυλειτουργικά ρομποτικάσυστήματα πυρόσβεσης (βλέπε https://www.youtube.com/watch?v=gzuN2vVlum4 ), αναπτύχθηκαν για να σβήνουν φωτιές σε απειλητικές για τη ζωή συνθήκες και δυσπρόσιτες περιοχές. Τα οχήματα αυτά λειτουργούν από ασφαλή απόσταση χρησιμοποιώντας τεχνολογία τηλεχειρισμού και επομένως επεκτείνουν την εμβέλεια των πυροσβεστών σε κάθε επικίνδυνο περιβάλλον. Τα οχήματα είναι εξοπλισμένα με τις τελευταίες τεχνολογίες πυρόσβεσης, καθώς και δοχεία μεγάλου όγκου αποθήκευσης νερού και ειδικού αφρού, ενώ μπορούν να σβήσουν τη φωτιά με μηδενική ζημιά στο ίδιο το όχημα και με απόλυτη ασφάλεια στου χειριστές του, οι οποίοι παραμένουν εκτός του εύρους κινδύνου κατά τη λειτουργία. Σε σύγκριση με τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης (τύπου canader), υπερτερούν καθότι μπορούν να επεμβαίνουν 24ώρες το εικοσιτετράωρο ασταμάτητα, οι άνεμοι και ο πυκνός καπνός δεν είναι πρόβλημα, ενώ με κάμερες νυχτερινής όρασης μπορούν να σώζουν ζωές ανά πάσα στιγμή.
Είναι εφικτό πλέον έστω και πιλοτικά να ενταχθεί η τεχνολογία των μη επανδρωμένων οχημάτων στις υπηρεσιακές μονάδες της πολιτικής προστασίας, οι οποίες θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα τους και θα μπορούν να προστρέξουν στην περιοχή που θα έχει παρουσιαστεί οποιαδήποτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είτε σεισμός, είτε πλημμύρα, είτε πυρκαγιά και να επέμβουν με απόλυτη ασφάλεια. Εκατοντάδες είναι οι εφαρμογές σε όλο τον κόσμο, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ασία και την Αμερική. Και λαμβάνοντας υπόψη ότι το κόστος είναι συνεχώς μειούμενο, ενώ η αξία του εξοπλισμού προστιθέμενη και με δεδομένο ότι σώζει ανθρώπινες ζωές πρέπει να εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ως μια σημαντική συνιστώσα στην πολιτική προστασία.