Μία ακόμη «Ύδρα» τέλειωσε και άφησε μεικτά συναισθήματα. Αν εξαιρέσουμε ότι ο καιρός χάλασε μία διαφαινόμενη εξαιρετική παρουσίαση σχετικά με την κοινή διαχείριση Κράτους-Ιδιωτικής Ασφάλισης στον κλάδο Υγείας το συνέδριο χαρακτηρίστηκε από μία βαθύτερη ενδοσκόπηση για την «επόμενη ημέρα» σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Τα προβλήματα της ασφαλιστικής αγοράς αυξάνονται επειδή και στο εξωτερικό η κατάσταση επιδεινώνεται . Οι ‘ευτυχισμένες ημέρες’ της προηγούμενης διετίας αποτελούν παρελθόν και πλέον η διεθνής ασφαλιστική αγορά καλείται να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ασία, τα προβλήματα που δημιουργεί το σκάνδαλο της VW (υψηλές αποζημιώσεις και ανάμειξη όλων των μεγάλων αντασφαλιστικών εταιρειών, απόσυρση των εταιρικών ομολόγων και προβλέψεις στα pension funds) και γενικότερα επιβράδυνση ρυθμών ανάπτυξης τόσο στη Β. Ευρώπη όσο και στον Νότο (Ελλάδα, Ισπανία). Για την Ελλάδα, το θέμα συζήτησης ήταν αφ’ ενός η έλλειψη ρευστότητας και τα αποτελέσματά της και αφ’ ετέρου οι επιπτώσεις από την καθιέρωση του ΦΠΑ στα ασφαλιστικά προιόντα και της αυξημένης φορολόγησης. Κέρδη υπάρχουν αλλά πλέον τα χαμόγελα είναι συγκρατημένα. Όσο υπάρχουν τα Capital controls και οι τράπεζες δεν έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί ακόμη , τόσο θα υπάρχει ανησυχία για το 2016.
Αυτό που μας έκανε εντύπωση στο συνέδριο , ήταν η απουσία πολλών στελεχών από ελληνικές επιχειρήσεις. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι δύσκολες εποχές αλλά αξίζει να θυσιάσει κάποιος μία τουλάχιστον ημέρα για να ενημερωθεί και για το τι πράττουν οι συνάδελφοί του στην Ελλάδα και για τις τάσεις στο εξωτερικό.
Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αξίζει να αλλάξει κάπως και η συμμετοχή της Ένωσης με παρουσία περισσότερων στελεχών ως ομιλητών. Επίσης θα πρέπει να προσκληθούν και στελέχη επιχειρήσεων από άλλους κλάδους προκειμένου να ενημερωθούν και αυτοί για τις εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά. Το πρόσφατο άνοιγμα προς τον ΣΕΒ που επιχείρησε η ΕΑΕΕ πρέπει να διευρυνθεί και σε άλλους κλάδους