Αντιμέτωπες με αποζημιώσεις ρεκόρ οι ασφαλιστικές σε Γερμανία-Κίνα

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Οι πλημμύρες του Ιουλίου αναδεικνύονται σε δαπανηρότερες στην ιστορία για τις ασφαλιστικές εταιρείες σε Γερμανία και Κίνα που βρίσκονται αντιμέτωπες με δυνητικές αξιώσεις αποζημίωσης ύψους 6,5 και 1,7 δις. δολαρίων αντίστοιχα, σύμφωνα με υπολογισμούς της Aon.

ΟΙ άμεσες οικονομικές ζημίες από τις πλημμύρες στη Γερμανία εκτιμώνται σε 20 δις. δολάρια, ενώ η «λυπητερή» για τις ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας κυμαίνεται –πάντα κατά την Aon- μεταξύ 4,5 και 5,5 δις. ευρώ (5,3-6,5 δις. δολ.). Εάν οι εκτιμήσεις αποδειχθούν σωστές, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεμονωμένη φυσική καταστροφή ιστορικά για τον γερμανικό ασφαλιστικό κλάδο. Συνολικά, οι πλημμύρες του Ιουλίου –που χτύπησαν όχι μόνο τη Γερμανία (προκαλώντας πέρα από τις καταστροφές και τον θάνατο 197 ανθρώπων) αλλά την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και την Γαλλία- κατατάσσεται ως το δαπανηρότερο καιρικό φαινόμενο στην Ευρώπη και δεύτερη δαπανηρότερη φυσική καταστροφή των τελευταίων 40 ετών (σε πραγματικούς όρους) πίσω μόνο από τον σεισμό στην περιοχή της Ιρπίνια στη Βόεριο Ιταλία, το 1980.

Στην Κίνα, οι ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες στην επαρχία Χενάν την περίοδο 16-22 Ιουλίου, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 302 ατόμων και τον τραυματισμό πολλών άλλων. Οι πλημμύρες προκάλεσαν εκτεταμένες ζημίες σε κατοικίες, γεωργικές εκτάσεις και τις υποδομές της περιοχής. Ζημίες από πλημμύρες καταγράφηκαν και στη γειτονική επαρχία Χουμπέι καθώς και στην αυτόνομη περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας, με τις συνολικές οικονομικές ζημίες να εκτιμώνται στα 25 δις. δολάρια.

«Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της κλιματικής αλλαγής είναι ότι τα ακραία φαινόμενα γίνονται ακόμα πιο ακραία. Η πρόσφατη δημοσίευση της έκθεσης του ΟΗΕ επιβεβαιώνει την παρατήρηση αυτή και επισημαίνει μια τάση επιτάχυνση αυτών των «ακροτήτων» στα φαινόμενα που παρατηρούνται», σχολίασε ο Steve Bowen, υψηλόβαθμο στέλεχος της Aon.

«Οι πρόσφατες πρωτοφανείς βροχοπτώσεις και πλημμύρες στην Ευρώπη συνέπεσαν με την εντονότερη περίοδο ξηρασίας που κατεγράφη στη Βόρειο Αμερική εδώ και δεκαετίες, αναδεικνύοντας το πόσο ευάλωτο είναι το κλιματικό σύστημα και την ανάγκη για επενδύσεις σε υλοποιήσιμες στρατηγικές λύσεις που ελαχιστοποιούν τους κινδύνους, φυσικούς και μη», κατέληξε.

Άλλες φυσικές καταστροφές που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα περιλαμβάνουν:

  • Τον τυφώνα Ελσα που προσγειώθηκε ως τροπική καταιγίδα στην Φλόριντα στις αρχές Ιουλίου, προκαλώντας οικονομικές ζημίες 775 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα δυο τρίτα ήταν ασφαλισμένες.
  • Τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία και άλλες χώρες της Μεσογείου και συνδυάστηκαν με συνθήκες καύσωνα διαρκείας. Καταστροφικές πυρκαγιές ξέσπασαν την ίδια περίοδο και στις ΗΠΑ, στην Καλιφόρνια και το Όρεγκον
  • Τις πλημμύρες στην Κολομβία που προκάλεσαν τον θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων 27, ενώ πάνω από 5.800 σπίτια καταστράφηκαν
  • Τους μουσώνες στην Ινδία που ήταν ιδιαίτερα έντονοι φέτος, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν τον θάνατο 534 ατόμων και οικονομικές ζημίες τουλάχιστον 1,6 δις. δολαρίων, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*