20 δις ευρώ θα κερδίσουν φέτος οι ευρωπαϊκές τράπεζες από την ΕΚΤ χωρίς να δίνουν δάνεια

Συνολικό ποσό 20 δις ευρώ θα κερδίσουν φέτος οι ευρωπαϊκές τράπεζες από το φθηνό χρήμα που δανείζει η ΕΚΤ χωρίς ρίσκο, χωρίς να δώσουν καν δάνεια. Είναι χρήμα που «χαρίζει» η ΕΚΤ στις τράπεζες, αλλά αυτές δεν συμμετέχουν επαρκώς στη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης.

Την αποκάλυψη κάνει η Moody’s σε έκθεσή της, που παρουσιάζει μία εικόνα σύμφωνα με την οποία κυρίως οι γαλλικές, ιταλικές, γερμανικές και ισπανικές τράπεζες, θα είναι οι ωφελημένες και θα απολαύσουν τα περισσότερα κέρδη από αυτή τη διευκόλυνση, καθώς έχουν δανειστεί συνολικά ποσά άνω των 1,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ, από τα 2,2 τρις ευρώ του συνολικού δανεισμού στην Ευρώπη!

Από την έκθεση αναδύεται, ότι το πρόβλημα του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, με τις ελληνικές τράπεζες να είναι ασφαλώς πιο ταλαιπωρημένες, όπως και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα η Moody’s τονίζει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, δανείζονται φθηνά μέσα από το πρόγραμμα TLTRO της ΕΚΤ, με επιτόκιο -100 μονάδες. Στη συνέχεια οι τράπεζες δανείζουν ξανά τα χρήματα στην ΕΚΤ με επιτόκιο -50 μονάδες κι έτσι κερδίζουν τη διαφορά του επιτοκίου δηλαδή 50 μονάδες βάσης, επιστρέφοντας τα χρήματα στην ασφαλή ΕΚΤ, χωρίς κανένα ρίσκο.

διαβάστε αναλυτικά στο banks.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*