Willis Re: Στα 78 δις. δολ. οι ασφαλισμένες φυσικές καταστροφές το 2020

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στα 78 δις. δολ. ανήλθε ο «λογαριασμός» για τις ασφαλιστικές από τις ζημίες από φυσικές καταστροφές το 2020, σύμφωνα με έκθεση της Willis Re. Όπως επισημαίνει ο αντασφαλιστικός βραχίονας της Willis Towers Watson PLC, πρόκειται για το τέταρτο μεγαλύτερο ποσό από το 2011 και 17% υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας (66,5 δις. δολ.). Σημειώνεται ότι η εκτίμηση της Willis Re είναι κοντά σε αυτές των ΑΟΝ, Munich Re και Swiss Re. 

Κατά το περασμένο έτος, η περίοδος των τυφώνων στο Βόρειο Ατλαντικό ήταν η πιο έντονη που έχει καταγραφεί ποτέ, με 30 τυφώνες με…ονοματεπώνυμο. Ωστόσο, λίγοι «προσγειώθηκαν» σε  παράκτιες περιοχές και κανένας δεν προκάλεσε ζημίες με διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο τυφώνας Laura που «χτύπησε» τις Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ τον περασμένο Αύγουστο ήταν η πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή, αφού προκάλεσε εκτιμώμενες ζημίες 8-9 δις. δολ.

«Εάν οι πολυάριθμοι τυφώνες που σχηματίστηκαν πέρυσι στον Βόρειο Ατλαντικό χτυπούσαν πυκνοκατοικημένες περιοχές με υψηλή ασφαλιστική διείσδυση, θα είχαμε μια δραματικά διαφορετική ιστορία», είπε ο Vaughn Jensen, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Willis Re στη Β. Αμερική.  «Ακόμα και έτσι, όμως, ο μεγάλος αριθμός τους και το συνεχιζόμενο ξέσπασμα δασικών πυρκαγιών στις ΗΠΑ και αλλού σε συνδυασμό με την σοβαρότητα του συμβάντος στη Αϊόβα (το λεγόμενο derecho, καταιγίδα που συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους) που προκάλεσε ασφαλισμένες ζημίες 11 δις. ευρώ κάνουν την βιομηχανία να διερωτάται αν αναδύονται νέες τάσεις όσον αφορά στις φυσικές καταστροφές».

Στην Ευρώπη, η καταιγίδα Σαμπίνε έπληξε πάνω από 10 χώρες, προκαλώντας ασφαλισμένες ζημίες της τάξης των 2 δις. δολαρίων. Στην Ασία, ο τροπικός κυκλώνας Haishen προκάλεσε ασφαλισμένες ζημίες της τάξης του 1 δις. δολαρίων, σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τις ζημίες από τυφώνες του 2020.  Τέλος, για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, η πιο ζημιογόνα φυσική καταστροφή ήταν ο Τυφώνας Iota του Νοεμβρίου. Προκάλεσε εκτιμώμενες οικονομικές ζημίες της τάξης του 1,3 δις. δολαρίων, με τις ασφαλιστικές ζημίες όμως να είναι πολύ χαμηλότερες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*