Χρήστος Κώνστας

Δύο πολύ μεγάλες -επικείμενες- επιχειρηματικές εξελίξεις

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Μια ιστορικού μεγέθους ανακεφαλαιοποίηση τραπεζικού ομίλου και μια γιγαντιαία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε Ελληνικό επιχειρηματικό κολοσσό, με ηγετική παρουσία στον κλάδο του, έχουν ήδη δρομολογηθεί για να επισφραγίσουν την υπεροχή αξιοπιστίας  που απολαμβάνει, αυτή την εποχή, στις διεθνείς αγορές, η χώρα μας.

Η Ελληνική Δημοκρατία δανείζεται -για πρώτη φορά στην ιστορία της-  με μηδενικά επιτόκια ( +0,6% στην δεκαετία και αρνητικό -0,03% στην πενταετία) όχι μόνον λόγω της -αναμφισβήτητης και σημαντικής- βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά -κυρίως- επειδή η ασκούμενη οικονομική της πολιτική, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των αγορών.

Αυτοί που βάζουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα, δεν φοβούνται ότι θα τα χάσουν.

  • Ήρθε τώρα η ώρα, μέσα στην κορύφωση της πανδημικής καταστροφής, να αποδειχθεί στην πράξη ότι αυτή η εμπιστοσύνη των αγορών ισχύει και για την πραγματική οικονομία της χώρας.

Ήρθε η ώρα για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, πρωταγωνιστές της χώρας, να μετουσιώσουν αυτή την αξιοπιστία, σε χρήμα που θα έρθει από το εξωτερικό και θα πέσει στην πραγματική οικονομία, στην καθημερινότητα, σε δουλειές και ανάπτυξη.

Η στιγμή είναι κρίσιμη.

  • Διάχυτη είναι απελπισία στην πραγματική οικονομία λόγω της υποχρεωτικής αδράνειας που επέβαλε ο κορωνοϊός. Τα φαντάσματα της ανεργίας κυκλοφορούν και τρομοκρατούν κάθε ελληνική οικογένεια.

Τώρα ακριβώς είναι η ώρα, για τους επιχειρηματικούς ηγέτες να σηκώσουν το ανάστημα τους και να αντλήσουν σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια από τις αγορές για να αποδείξουν ότι στη χώρα αυτή υπάρχει ρεαλιστική προοπτική.

Μόνον όσοι πιστεύουν στο αύριο αυτής της χώρας, αναλαμβάνουν τώρα επενδυτικό κίνδυνο συμμετέχοντας στο μετοχικό κεφάλαιο των πρωταγωνιστών της.

Οι εξελίξεις έχουν ήδη πάρει το δρόμο τους. Αυτοί που πρέπει, εργάζονται πυρετωδώς για να πετύχουν τα δύο ταυτόχρονα εγχειρήματα, μέσα στο πιο βαθύ σκοτάδι αυτής της αναπάντεχης -παγκοσμίων διαστάσεων- κρίσης.

Η επιτυχία δεν είναι εξασφαλισμένη, είναι όμως εφικτή.

Για να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος μιας νέας πορείας για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*