Μεγάλο κενό ασφαλιστικής προστασίας στην Ελλάδα

Στο site της ΕΑΕΕ αναρτήθηκε η Ετήσια Έκθεση στην οποία παρουσιάζεται το έργο και οι δράσεις της Ένωσης για το 2023.

Η έκθεση περιλαμβάνει το έργο των επιτροπών της ΕΑΕΕ καθώς και όλες τις στατιστικές μελέτες με ενεργά links.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος είναι το θεσμικό όργανο για την εκπροσώπηση των ασφαλιστικών εταιριών στην Ελλάδα. Είναι αναγνωρισμένο επαγγελματικό σωματείο με ιστορία 117 ετών και με έναν θεσμικό ρόλο που διαρκώς εξελίσσεται και εμπλουτίζεται.

Tα 44 μέλη της στο σύνολό τους αντιπροσωπεύουν πάνω από το 95% των ασφαλίστρων που παράγονται στην ελληνική αγορά. Η ισχυρή παρουσία τους μας δίνει τη δύναμη να κάνουμε το καλύτερο για την ασφάλιση στην Ελλάδα.

Μήνυμα Προέδρου

Εν μέσω διαρκών εξελίξεων που επηρεάζουν την κοινωνία και την οικονομία ο ρόλος της ασφαλιστικής αγοράς αναδεικνύεται ολοένα και πιο σημαντικός.

Τη χρονιά που πέρασε οι φυσικές καταστροφές ήταν στο επίκεντρο, μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τις πρωτόγνωρες πλημμύρες που έφερε η κακοκαιρία Daniel.

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά ήταν εκεί πληρώνοντας πάνω από €420 εκατ. συνολικά σε αποζημιώσεις πολιτών και επιχειρήσεων για αυτά τα γεγονότα. Είναι το μεγαλύτερο ποσό αποζημίωσης που δόθηκε σε ένα έτος σε καταστροφικά συμβάντα από το 1993 που συγκεντρώνουμε στοιχεία έως και σήμερα.

Γεγονός είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο κενό ασφαλιστικής προστασίας και αυτό αφορά στις φυσικές καταστροφές αλλά όχι μόνο. Αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που μας απασχόλησε τη χρονιά που πέρασε ως Ένωση. Αποτέλεσε βασικό μας στόχο το πώς θα μειώσουμε το κενό προστασίας στις φυσικές καταστροφές, την υγεία και τη συνταξιοδοτική αποταμίευση. Εστιάσαμε στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να αυξήσουμε την ασφαλιστική συνείδηση, να ενημερώσουμε σωστά τους πολίτες και να προτείνουμε στην κοινωνία και την Πολιτεία βιώσιμες λύσεις.

Το 2023 ήταν η χρονιά που ωρίμασε η εφαρμογή της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ εφόσον κάποιος είναι επαρκώς ασφαλισμένος, κάτι που τελικά πραγματοποιή- θηκε τον Ιανουάριο του 2024. Είναι επίσης η χρονιά που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό η υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων με τζίρο πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που βρίσκεται σε επεξεργασία αυτή την στιγμή. «Κάτι επιτέλους κινείται αλλά είναι σίγουρο ότι βρισκόμαστε ακόμα στην απόλυτη αρχή μιας μεγάλης διαδρομής μέτρων που πρέπει να ληφθούν».

Το 2023 ήταν μία καλή χρονιά για την ελληνική ασφαλιστική αγορά από άποψη παραγωγής ασφαλίστρων. Ο τζίρος της αγοράς έφτασε τα €5,3 δισ., γεγονός που σημαίνει ότι προσεγγίζουμε σταδιακά τα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα.

Πληρώσαμε €2,4 δισ. αποζημιώσεις στους ασφαλισμένους όλων των κλάδων εκπληρώνοντας την αποστολή μας.

Ο κλάδος είναι μεγάλος θεσμικός επενδυτής με €17,4 δισ. επενδύσεις, το οποίο αντιστοιχεί σε 9,6% του ΑΕΠ. Καμία επένδυση, κανένα μεγάλο έργο, δεν γίνε- ται χωρίς τη συμμετοχή της ασφάλισης. Είμαστε παράλληλα μακροπρόθεσμοι επενδυτές, ακριβώς το είδος του επενδυτή που στηρίζει την υγιή οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Φέρνουμε σταθερότητα στις αγορές και χρησιμοποιούμε τα περιουσιακά μας στοιχεία, τα αποθέματά μας, για να υποστηρίξουμε το κοινό καλό, το οποίο περιλαμβάνει και την ενασχόλησή μας με θέματα βιωσιμότητας.

Έχουμε έναν από τους υψηλότερους δείκτες φερεγγυότητας στην Ευρώπη, 193,5% solvency ratio στο σύνολο και λειτουργούμε με πολύ αυστηρούς κανόνες κάτω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο Solvency II, με συνεχή έλεγχο και εποπτεία.

Και βέβαια η ασφαλιστική αγορά είναι μεγάλος εργοδότης με σχεδόν 50.000 θέσεις εργασίας -άμεσα και έμμεσα- συμβολή στην απασχόληση της χώρας.

Ο ρόλος μας, ο ρόλος της ασφαλιστικής αγοράς και ο ρόλος της Ένωσης δεν ήταν ποτέ περισσότερο σημαντικός από σήμερα. Οι συνθήκες δεν μας επι- τρέπουν να εφησυχάσουμε. Αντίθετα, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε και να εντείνουμε το έργο μας, υποστηρίζοντας τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και το Ελληνικό Κράτος.

Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου

Πρόεδρος Δ.Σ.