Υποχρεωτικό το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης από το 2022

Την υποχρεωτική ένταξη των νέων εργαζομένων από την 1/1/2022 στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης περιγράφει  ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Όπως επισημαίνει ο κ. Τσακλόγλου το νέο σύστημα θα είναι αμιγώς κεφαλαιοποιητικό με ατομικό λογαριασμό για κάθε ασφαλισμένο, ενώ προαιρετικά θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι είναι κάτω των 35 ετών, ακόμη και αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή αγρότες.

Το νέο σύστημα, ξεκαθαρίζει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινοτικών Υποθέσεων, θα είναι δημόσιο, «η ευθύνη του θα παραμείνει στο κράτος, δεν εκχωρείται σε ιδιώτες». Παράλληλα, περιγράφει πώς θα επενδύονται οι εισφορές ώστε να αυξάνεται η σύνταξη που θα λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι.

Απαντώντας στους επικριτές των κεφαλαιοποιητικών συστημάτων, υπογραμμίζει ότι η νέα μεταρρύθμιση έχει αναπτυξιακό πρόσημο, ενώ δηλώνει πεπεισμένος πως οι αναγκαίες μελέτες θα δείξουν ότι το υψηλό κόστος μετάβασης είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος, καθώς οι πόροι του νέου συστήματος θα επενδυθούν κατά κύριο λόγο στην ελληνική οικονομία, δίνοντας ώθηση στον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης.

διαβάστε επίσης: Π. Τσακλόγλου για επικουρικές: Οι 4 προκλήσεις και το μοντέλο Σουηδίας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*