Π. Τσακλόγλου: Υπερδιπλασιάστηκαν τα ΤΕΑ, η συγκυρία είναι εξαιρετικά ευνοϊκή

Θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε μέσω βίντεο ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Όπως ανέφερε:

“Υπηρετείτε και υπηρετούμε από διαφορετικές θέσεις έναν θεσμό με υψηλό κοινωνικό φορτίο. Όπως γνωρίζετε, ο σχεδιασμός και οι ενέργειές μας στο τμήμα του Υπουργείου Εργασίας, στο οποίο έχω την ευθύνη, υπηρετούμε 3 παράλληλους στόχους:
-Ο πρώτος είναι η επάρκεια των συντάξεων 
-Ο δεύτερος, είναι η θωράκιση του ασφαλιστικού συστήματος απέναντι το δημογραφικό και από άλλους κινδύνους
-Τρίτος στόχος είναι η υποστήριξη της ελληνικής οικονμίας 
Στόχος μας, είναι το ασφαλιστικό να γίνει εργαλείο ευημερίας και ανάπτυξης. Μέσα από την ενίσχυση της εθνικής συνταξιδοτικης αποταμίευσης.
Η ανάπτυξη και η λειτουργία των ΤΕΑ υπηρετεί και τους 3 αυτούς στόχους:
Η ανάπτυξη του κλάδου τα τελευταία χρόνια υπήρξε εντυπωσιακή. Τα τελευταία 4 χρόνια ο αριθμός των ΤΕΑ υπερδιπλασιάστηκε όπως και ο αριθμός των μελών τους” τόνισε.
“Η ανάπτυξη αυτή δεν έτυχε, πέτυχε” διότι:
-Πρώτον, υπήρξε σημαντική μείωση φόρων εισφορών κοιωνικη ασφάλισης που συνετέλεσε στην αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών.
-Δεύτερον, η μείωση εισφορών οδηγεί σε υψηλή μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, ένα διαχρονικό δομικό εμπόδιο για την ανάπτυξη του 2οθ πυλώνα
-Εν μέσω δύσκολης συγκυρίας ανάπτυξη, περισσότερες δουλειές με καλύτερους μισθούς και ένας αναπτυξιακός άνεμος αισιοδοξίας διατρέχει την οικονομία ακι τους πολίτεςσυμπαρασύροντας όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Παρά την άνοδο, είμαστε ακόμα στην αρχή. Η επαγγελματική ασφάλιση τεράστια υστέρηση σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μ.ο. Ενώ είναι πολύ μικρό το ποσοστό του εργατικού δυναμικού που καλύπτεται από προγράμματα του 2ου πυλώνα.
Χάρη σε αυτά που προανέφερα, σήμερα η συγκυρία είναι εξαιρετικά ευνοϊκή. 
Διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για ισχυρή ανάπτυξη του 2ου πυλώνα τα επόμενα χρόνια. Αυτές ακριβώς οι προοπτικές ανάπτυξης μας υποχρεώνουν και εμάς ως υπουργείο και εσάς σαν κλάδο να μην επιτρέψουμε να αναπτυχθεί ένα άναρχο και ευάλωτο οικοσύστημα επαγγελματικής ασφάλισης και επαγγελματικών ταμείων.
Η οικονομία μας έχει ανάγκη την υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου.
Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει νομοθετικές παρεμβάσεις για το θεσμικό πλαίσιο, οργάνωσης και λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων. Οι παρεμβάσεις καθυστέρησαν λίγο λόγω του υπερβολικού φόρτου εργασίας σε ποικίλα νομοθετικά πεδία της Κοινωνικής Ασφάλισης το τελευταίο διάστημα. 
Σχεδιάζουμε παρεμβάσεις για την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης ΤΕΑ, την εισαγωγή πρότυπου κανονισμού και την διευκόλυνση ίδρυσης πολυεργοδοτικών ταμείων. Παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την διαφάνεια και την λογοδοσία, θα προστατεύσουν τα δικαιώματα και θα προάγουν την ενημέρωση των ασφαλισμένων θα ενισχύσουν τη φορητοτητα των ασφαλ δικαιωμάτων και θα δίνουν την δυνατότητα στα ΤΕΑ να παρέχουν επιλογές εενδυτικού προφίλ αλλά και προιόντα κύκλου ζωής. 
Σχεδιάζουμε παρεμβάσεις στην εποπτεία των ΤΕΑ διότι η δυναμική τους ανάπτυξη προϋποθέτει την εμπέδωση εμπιστοσύνης. Έχουμε ανάγκη να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων στον θεσμό. Εμπιστοσύνη που συνδέεται με την ευθύνη της Πολιτείας να εγγυηθεί τη θεσμική θωράκιση των επαγγελματικών ταμείων και ένα αυστηρό εποπτικό πλαίσιο λειτουργίας που θα διασφαλίσει τα συμφέροντα τόσο των ασφαλισμένων όσο και του κλάδου γενικότερα. 
Προς τούτου σχεδιάζουμε την ενίσχυση των εποπτικών αρχών και τη μετάβαση από το ισχύον κατακερματισμένο σχήμα σε μια ενιαία εποπτική δομή.
Όσον αφορά τη φορολογίας, δεν έχει νόημα η μηδενική φορολόφηση των εφάπαξ  και η υψηλή φορολόγηση των συντάξεων του δεύτερου πυλώνα. Προϋπόθεσή μας είναι η φορολόγηση των σχετικών εισοδημάτων με χαμηλό φορολογικό συντελεστή και με κίνητρα για την καταβολή συντάξεων αντί εφάπαξ. Να διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο στηρίζει αμέριστα ποικιλοτρόπως τη διάδοση και ανάπτυξη του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης. Τον θεωρούμε κρίσιμο παράγοντα για την ευημερία της κοινωνίας και προσδοκούμε από όλους αυξημένη εγρήγορση και υπευθυνότητα, όπως ταιριάζει στο ειδικό βάρος και στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο β΄πυλώνας ασφάλισης”. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*