Αλ. Σαρρηγεωργίου για Υγεία: Κίνητρα για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο

Τις απόψεις της ασφαλιστικής αγοράς αναδεικνύοντας το κρίσιμο ρόλο της ασφάλισης ως πυλώνα στήριξης του Συστήματος Υγείας εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου στο πλαίσιο ειδικού πάνελ σε συνέδριο για την Υγεία, με συμμετέχοντες επίσης τον Παναγιώτη Τσακλόγλου, Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου, τη κα Θεανώ Καρποδίνη, Διοικήτρια Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πρώην υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ σημείωσε χαρακτηριστικά το γεγονός πως το 8% του μέσου οικογενειακού προϋπολογισμού στην Ελλάδα δόθηκε σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, ποσοστό διπλάσιο από τον μέσο Ευρωπαίο. “Η ιδιωτική ασφάλιση δεν είναι αμαρτία και να μιλάμε με το δημόσιο δεν είναι κακό”, τόνισε.

Αναφερόμενος στα οφέλη της ασφάλισης τόνισε επίσης πως “για να καλύψεις έναν κίνδυνο, από τις φυσικές καταστροφές μέχρι το συνταξιοδοτικό και τις ανάγκες υγείας, χρειάζεται αφενός η κοινωνική ασφάλιση ως βασικός πυλώνας και η ιδιωτική συμπληρωματικά. Ωστόσο, όπως σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο, χρειάζονται κίνητρα για να οδηγηθεί ο κόσμος στην ιδιωτική ασφάλιση”.

Σύμφωνα με το ygeiamou.gr, στο πλαίσιο της συζήτησης ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε από τη πλευρά του πως η μέση δαπάνη υγείας δεν διαφέρει σημαντικά από την υπόλοιπη Ευρώπη. “Εντούτοις δαπανούμε περισσότερα για φάρμακα και νοσοκομεία και λιγότερα για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Επίσης οι ιδιωτικές δαπάνες είναι κυρίως άμεσες (από την «τσέπη») και όχι για την ιδιωτική ασφάλιση υγείας”, τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Τσακλόγλου μίλησε για τη ταχύτατη δημογραφική γήρανση στην Ελλάδα (αλλά και στο εξωτερικό), με τη διαφορά πως η χώρα μας έχει υψηλότατο δημόσιο χρέος.

Από τη πλευρά της η κα Θεανώ Καρποδίνη τόνισε πως οι συμπράξεις ήδη γίνονται. “Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει περίπου ένα δισ. Ερχόμαστε να καλύψουμε τις ανάγκες που δεν καλύπτει το δημόσιο σύστημα, συμπράττοντας με τους ιδιώτες. Οι συμπράξεις είναι ένα εργαλείο του οργανισμού για να αγοράζει τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας στην καλύτερη τιμή. Πρέπει να εξετάσουμε το ζήτημα των ΣΔΙΤ σε υγιείς βάσεις ώστε να εξασφαλιστεί η ισοτιμία στην πρόσβαση όλων των πολιτών σε υγειονομικές υπηρεσίες”, σημείωσε.

“Το πρόβλημα της υγείας είναι στη σύζευξή της με την κοινωνική ασφάλιση.Γι αυτό και το δημογραφικό είναι πρόβλημα και σχετίζεται πάντα με τα θέματα υγείας. Υπάρχουν ανασχετικοί παράγοντες σε κόμματα, συνδικάτα και όταν κάνεις βήμα βρίσκεις τείχος. Είναι απαραίτητη η σύζευξη δημόσιου-ιδιωτικού. Είναι ζήτημα κοινωνικής πολιτικής να μην επιβαρυνθεί ο ασφαλισμένος από τη σύζευξη”, συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος.

επίσης: Μητσοτάκης: 5 στοιχήματα για το μέλλον στην Υγεία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*