“Καμπανάκι” για την επισιτιστική (αν)ασφάλεια

Η επισιτιστική ανασφάλεια επιδεινώθηκε το 2023, με σχεδόν 282 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν ανάγκη έκτακτη βοήθεια λόγω συγκρούσεων, κυρίως στο Σουδάν και τη Γάζα, αλλά και ακραίων καιρικών φαινομένων ή του οικονομικού χάους, προειδοποίησαν σήμερα 16 υπηρεσίες του ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάστηκαν έκτακτη βοήθεια πέρυσι αυξήθηκε κατά 24 εκατ. σε σχέση με το 2022, αναφέρει η παγκόσμια έκθεση για της επισιτιστικές κρίσεις του Δικτύου Ενημέρωσης για την Επισιτιστική Ασφάλεια (Food Security Information Network – FSIN), σύμφωνα με το οποίο οι προοπτικές για την τρέχουσα χρονιά είναι «ζοφερές».

Το 2023 ήταν επίσης για η πέμπτη συνεχής χρονιά κατά την οποία παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας, κάτι που σημαίνει ότι η ζωή ή τα μέσα επιβίωσης ενός ανθρώπου κινδυνεύουν άμεσα διότι δεν είναι σε θέση να τραφεί επαρκώς.

Η επιδείνωση αυτή εξηγείται εν μέρει από τη διεύρυνση των περιοχών που καλύπτει η έκθεση. Οφείλεται επίσης «σε νέα ή πιο έντονα σοκ» καθώς και «στην επιδείνωση που παρατηρήθηκε σε επισιτιστικές κρίσεις κλειδί, όπως αυτές στο Σουδάν και στη Λωρίδα της Γάζας», εξήγησε η Φλερ Βάουτερς, αναπληρώτρια διευθύντρια του γραφείου έκτακτων καταστάσεων και ανθεκτικότητας της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Περίπου 700.000 άνθρωποι βρίσκονταν στα πρόθυρα του λιμού το 2023, εκ των οποίων οι 600.000 στη Γάζα. Έκτοτε ο αριθμός τους έχει αυξηθεί στον παλαιστινιακό θύλακα και φτάνει το 1,1 εκατομμύριο.

Περισσότερα στο banks.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*